Sýcaklarfena ama asýl nem mahvediyor bizi... Küresel iklim deðiþikliðinin bizleri dikkate almadýðý kesin. En büyük sebeplerinden biri olduðumuza göre haksýz da sayýlmaz. Bu yýl sýcaklýk ve nem tüm zamanlarýn en yükseðinde seyir ediyor. Yediklerimiz, içtiklerimizin bizi yormamasý tam tersine rahatlýk hissi vermesi gerçekten çok önemli.Bunun için ilk yapmamýz gereken su miktarý yüksek yiyecek ve içeceklere ilk sýrayý vermek. Ýkincisi ise rafine þeker miktarý yüksek yiyecek ve içeceklerden mesela dondurma ve tüm gazlý þeker oraný yüksek içeceklerden uzak durmak. Onlarý yeme içme fikri ilk anda cazip gelebilir. Tüketildiði an serinlik hissi de verir. Ama bu his uzun sürmez, bir saat sonra susuzluk ve hararet bir öncekinden daha þiddetli hissedilir. Gün içinde serinlik veren doðru içecekleri tercih etmek gündelik hayatý olumlu etkileyecektir.
1. BUZLU MEYVELER
Gerçek bir meyve cennetindeyiz. Yaz sýcaðýnda hepimiz karpuz ve kavun için deliririz. Bu arada küçük bir not: sakýn elimin altýnda soðuk meyve olsun diye meyveleri alýr almaz buzdolabýna koyup haftalarca bekletmeyin. Meyveleri yemeden yarým saat önce servis için hazýrlayýp soðutmak lezzetini tam alabilmek için en iyisi. Bir de bir kaç öneri:
-Üzüm tanelerini yýkayýp derin dondurucuya atýn. Yemek aralarýnda veya yemeðin üzerine bu buzlu üzüm tanelerini atýþtýrmak sýcak havalarda sizi ferahlatacaktýr.
- Kavunu meyve oyucusuyla yuvarlaklar olarak dilimleyin. Çýkardýðýnýz küçük top kavunlarý derin bir kaseye koyun üzerine taze nane, kýrýk ceviz, bir yemek kaþýðý bal, yarým yeþil limon suyu ile karýþtýrýn. Derin dondurucuda 10 dakika bekletip servis yapýn.
- Bir kaç dilim karpuzdan küçük üçgen dilimler elde edin. Üzerine bir iki yemek kaþýðý portakal suyu ekleyin. Biraz hindistan cevizi ve kýrýk fýndýk parçacýklarý ile nazikçe harmanlayýp yine derin dondurucuda on dakika bekletin soðuk servis yapýn.
2. GRANÝTA
Granitanýnorjinali kahve ile yapýlýyor. Ancak bol meyveli çeþitlerine de sýkça rastlayabilirsiniz. Tarihi 17.yy’la dayanan granita, Ýspanyol mu, Ýtalyan mý yazýlý kaynaklardan çok net olmasa da, bugün bakýldýðýnda Sicilya’nýn en önemli lezzetlerinden. Özellikle kara dut, karpuz, þeftali, çilek, viþne ve kayýsý ile hazýrlayabilirsiniz. Bunun için kullanmak istediðiniz meyveyi bolca yýkayýp biraz bal ile (orjinalleri rafine þekerlidir) blenderdan geçirin ve hacminin dörtte biri kadar suyun içinde karýþtýrýn. Arzu ederseniz içine limon kabuðu, limon suyu, yeþil limon, satsuma (bir mandalina çeþidi) veya portakal kabuðu ekleyerek lezzeti arttýrýn.
3. SOÐUK ÇORBALAR
Soðuk buðday aþý çorbasý bence soðuk çorbalarýn kralý. Her zaman söylediðim gibi soðuk çorba için yapýsý soðuk yenmeye uygun malzemeler seçmekle iþe baþlamalýsýnýz. Karýþýmlarýn sade ve uyumlu olmasý ise son derece önemli.
Domatesli soðuk çorba
Tarla domatesini kabuklarýyla blender’dan geçirip, içine incecik kýyýlmýþ tarhun otu, çok az elma sirkesi, tuz ve biraz sýzma zeytinyaðý ile irice dilimlenmiþ sarýmsak ekleyin. Kapaðýný kapatýp ýlýk bir yerde yarým saat kendi haline býrakýn. Bu þekildeçorbamýzýn hem domatesin likopeni artacak hem de lezzetlenecek. Bu arada bir su bardaðý sulandýrýlmýþ domates salçasýný dolap poþetine koyup derin donducuya atýn. Donmuþ salça ve diðer malzemeyi blender’a koyup pürüzsüz hale getirin ve bardaklara paylaþtýrýn. Üzerine zeytinyaðý ve taze kekik serpip servis yapýn.
4. MEYVELÝ YOÐURTHÝE
(SMOOTHÝE)
Bu ismi þu an buldum: Yoðurthie! Yoðurt dört mevsimin en saðlýklý gýdalarýndan biri. Serinleten ve tok tutan gücünden de bu yaz sýcaklarýnda faydalanabiliriz.
Örnek, 2 adet þeftaliyi temizleyip dilimleyin. Blenderabir kaç çilek veya dutla koyup üzerine 2 top rafine þekersiz (evde hazýrlanmýþ) sade dondurma, 3 yemek kaþýðý yoðurtla yaklaþýk yarým dakikada tüm malzeme tamamen birbirine karýþýp pürüzsüz olana kadar karýþtýrýn. Karýþtýrma iþlemi bittiðinde üzerinde de nefis bir köpük oluþacaktýr.