Yaz sıcağına 4 soğuk öneri

Sıcaklarfena ama asıl nem mahvediyor bizi... Küresel iklim değişikliğinin bizleri dikkate almadığı kesin. En büyük sebeplerinden biri olduğumuza göre haksız da sayılmaz. Bu yıl sıcaklık ve nem tüm zamanların en yükseğinde seyir ediyor. Yediklerimiz, içtiklerimizin bizi yormaması tam tersine rahatlık hissi vermesi gerçekten çok önemli.Bunun için ilk yapmamız gereken su miktarı yüksek yiyecek ve içeceklere ilk sırayı vermek. İkincisi ise rafine şeker miktarı yüksek yiyecek ve içeceklerden mesela dondurma ve tüm gazlı şeker oranı yüksek içeceklerden uzak durmak. Onları yeme içme fikri ilk anda cazip gelebilir. Tüketildiği an serinlik hissi de verir. Ama bu his uzun sürmez, bir saat sonra susuzluk ve hararet bir öncekinden daha şiddetli hissedilir. Gün içinde serinlik veren doğru içecekleri tercih etmek gündelik hayatı olumlu etkileyecektir.

1. BUZLU MEYVELER

Gerçek bir meyve cennetindeyiz. Yaz sıcağında hepimiz karpuz ve kavun için deliririz. Bu arada küçük bir not: sakın elimin altında soğuk meyve olsun diye meyveleri alır almaz buzdolabına koyup haftalarca bekletmeyin. Meyveleri yemeden yarım saat önce servis için hazırlayıp soğutmak lezzetini tam alabilmek için en iyisi. Bir de bir kaç öneri:

-Üzüm tanelerini yıkayıp derin dondurucuya atın. Yemek aralarında veya yemeğin üzerine bu buzlu üzüm tanelerini atıştırmak sıcak havalarda sizi ferahlatacaktır.

-  Kavunu meyve oyucusuyla yuvarlaklar olarak dilimleyin. Çıkardığınız küçük top kavunları derin bir kaseye koyun üzerine taze nane, kırık ceviz, bir yemek kaşığı bal, yarım yeşil limon suyu ile karıştırın. Derin dondurucuda 10 dakika bekletip servis yapın.

- Bir kaç dilim karpuzdan küçük üçgen dilimler elde edin. Üzerine bir iki yemek kaşığı portakal suyu ekleyin. Biraz hindistan cevizi ve kırık fındık parçacıkları ile nazikçe harmanlayıp yine derin dondurucuda on dakika bekletin soğuk servis yapın.

2. GRANİTA

Granitanınorjinali kahve ile yapılıyor. Ancak bol meyveli çeşitlerine de sıkça rastlayabilirsiniz. Tarihi 17.yy’la dayanan granita, İspanyol mu, İtalyan mı yazılı kaynaklardan çok net olmasa da, bugün bakıldığında Sicilya’nın en önemli lezzetlerinden. Özellikle kara dut, karpuz, şeftali, çilek, vişne ve kayısı ile hazırlayabilirsiniz. Bunun için kullanmak istediğiniz meyveyi bolca yıkayıp biraz bal ile (orjinalleri rafine şekerlidir) blenderdan geçirin ve hacminin dörtte biri kadar suyun içinde karıştırın. Arzu ederseniz içine limon kabuğu, limon suyu, yeşil limon, satsuma (bir mandalina çeşidi) veya portakal kabuğu ekleyerek lezzeti arttırın.

3. SOĞUK ÇORBALAR

Soğuk buğday aşı çorbası bence soğuk çorbaların kralı. Her zaman söylediğim gibi soğuk çorba için yapısı soğuk yenmeye uygun malzemeler seçmekle işe başlamalısınız. Karışımların sade ve uyumlu olması ise son derece önemli.

Domatesli soğuk çorba

Tarla domatesini kabuklarıyla blender’dan geçirip, içine incecik kıyılmış tarhun otu, çok az elma sirkesi, tuz ve biraz sızma zeytinyağı ile irice dilimlenmiş sarımsak ekleyin. Kapağını kapatıp ılık bir yerde yarım saat kendi haline bırakın. Bu şekildeçorbamızın hem domatesin likopeni artacak hem de lezzetlenecek. Bu arada bir su bardağı sulandırılmış domates salçasını dolap poşetine koyup derin donducuya atın. Donmuş salça ve diğer malzemeyi blender’a koyup pürüzsüz hale getirin ve bardaklara paylaştırın. Üzerine zeytinyağı ve taze kekik serpip servis yapın.

4. MEYVELİ YOĞURTHİE

(SMOOTHİE)

Bu ismi şu an buldum: Yoğurthie! Yoğurt dört mevsimin en sağlıklı gıdalarından biri. Serinleten ve tok tutan gücünden de bu yaz sıcaklarında faydalanabiliriz.

Örnek, 2 adet şeftaliyi temizleyip dilimleyin. Blenderabir kaç çilek veya dutla koyup üzerine 2 top rafine şekersiz (evde hazırlanmış) sade dondurma, 3 yemek kaşığı yoğurtla yaklaşık yarım dakikada tüm malzeme tamamen birbirine karışıp pürüzsüz olana kadar karıştırın. Karıştırma işlemi bittiğinde üzerinde de nefis bir köpük oluşacaktır.