Arkadaþlarýnýz aradý, iki saat sonra sizdeler. Karýnlarý da aç. Sakin olun! Sýcak yaz gününde, kýsa sürede hafif ve lezzetli yemekler hazýrlamanýz mümkün. Beþ öneri benden. Belki ilham verir.
Bir saat içinde onlarca meze ve müthiþ bir ana yemek çýkarmak konusunda idmanlýyým. Geçen gün ani gelen misafirlerimin þaþkýnlýkla beni izlemesi bu yazýyý yazarken gözümün önüne geliyor. Peynir tabaðý, taze meyveli buzlu bir içecek, bolca meyve ve grisiniyi sofraya koyup doðru mutfaðýn yolunu tuttum. Onlar bana bir saat kazandýracak. Ahtapotlu humus, Ege otlarý, nefis bir salata, erikli enginar yemeði, ýzgara köfte ve yanýnda közlenmiþ tereyaðlý peynirli patlýcan...
Piþirme ve hazýrlýk ve spontane geliþtiðinden hani dolapta ne varsa denir ya, iþte tüm bunlarý doðru bir sýralamayla yapmanýn önemini unutmamak gerek. Ama yine de böyle mükellef kocaman bir sofrayý yardýmsýz hazýrlamak elbette mümkün deðil. Tariflere geçmeden izninizle yardýmcýlarýmý açýklýyorum:
Herhangi bir derin dondurucu: Yer imkanýnýz varsa mutlaka ayrý bir derin dondurucu öneririm. Humus, fava, haþlama ot, önceden hazýrlýðýný yaptýðým bakliyatlar ve Ege otlarý için olmazsa olmazým! Zamaným varken þoklayýp buzdolabý poþetlerinde sakladýðým elimin altýnda hazýr bulunan mevsiminde paketlediðim malzemelerim.
kaliteLÝ bir blender: Ben Türkiye’de henüz olmayan bir markayý kullanýyorum. “On parmaðýnda on marifet” tam da onu tarif ediyor! Hem çorba, hem de dondurma yapýyor. Ayný zamanda da pate ve soslarý hafif pütürlü veya tamamen pürüzsüz kývama getirme özelliðine sahip. Asla mahçup etmeyen bir blender’ým var ki bu da kýsa zamanda çok büyük lezzetler için olmazsa olmazým! Elbette çorba ve dondurma yapmayan ama iyi bir blender da böyle bir hazýrlýk için ayný iþi görür.
Anne yadigarý elektrikli ýzgara: Her þey son model olacak deðil ya! Üst kapaðýnda ýzgarasý olan, son derece basit, kapaklý elektrikli aletten bahsediyorum, hani 80’li yýllarda annelerimizin elinden düþürmediði.15 dakikada patlýcan közleyen ayrýca biber, domates, köfte, karides veya tavuk piþirebileceðiniz etrafý kirletmeyen alet. Ne yapýn edin mutlaka bir tane edinin.
Kýzartma lezzetinde yeni nesil aletler: Malzemeleri yaðsýz ama yaðda kýzartma tadýnda piþiriyor bu aletler. Yemek yapmak konusunda bence sýnýfta kalýyorlar ama kestane, mýsýr ve patates için hakikaten mükemmel. Bir tarafta tüm hazýrlýklarý yaparken bilin ki bu alet de o güzel masa için 15-20 dakikada nefis patates kýzartmasý hazýrlýyor. Emin olun bu büyük bir lüks...
Kýzýnýz, oðlunuz, kardeþiniz, ablanýz veya dostunuz: Görev verin! Kimi tabaklarý yerleþtirsin, kimi salata malzemelerini yýkayýp ön hazýrlýkta size yardým etsin. Misafir çalýþtýrmak ayýp deðildir, önemli olan sofranýn sohbetidir. Elbirliðiyle hazýrlanan yemekler her zaman daha da güzeldir!
HUMUSLU AHTAPOT
Dondurucudaki, önceden piþirilmiþ hazýr nohutu kaynar suyun içine atýn. Beþ dakika sonra süzün. Kýsa sürede hazýrlanacak bir yemekte bu tip bakliyatlarýn hazýr olmasý son derece önemli. Buzluðunuzda mutlaka bulundurun. Blender’a koyup sarýmsak, tahin, tuz ve biraz suyla püre yapýn. Blender’dan alýp içine bolca kimyon ve az miktar limon suyu ekleyip karýþtýrýn. Hemen her markette vakumlu satýlan haþlanmýþ ahtapot bacaklarýný üzerine serpiþtirip bolca kekik biraz da nar ekþisi gezdirin.
YEÞÝL ERÝKLÝ ÇANAK ENGÝNAR
Limonda beklemeyen taze enginar inanýn çok lezzetli oluyor. Altý adet taze enginar alýn, tam ortadan ikiye kesin. Taze soðaný temizleyip uzun þeritler halinde doðrayýn, yeþil eriði yýkayýn. Tencereyi ocaða alýp bir çay bardaðý kadar zeytinyaðý koyup taze soðanlarý orta ateþte yumuþatýn. Üzerine enginarlarý, erik, su ve yarým limon suyu ekleyip kapaðýný kapatýn. Önce yüksek, ardýndan kýsýk ateþte yaklaþýk yarým saat yumuþayana dek piþirin. Dereotunu incecik kýyýp içine ekleyin, servis tabaðýna alýn.
IZGARA KÖFTE
Yaðsýz yarým kilo kýymayý, derin dondurucuda önceden hazýr olan ekmek kýrýntýsý, bol kimyon, biraz karabiber, tuz, zeytinyaðý ve rendelenmiþ kuru soðanla yoðurun. Tavsiyem, patlýcanlar közlenirken bu aþamayý yapmanýz, hazýrlýklar bitene kadar köfteleri buzdolabýnda tutmanýz. Soðumamasý için en son onlarý piþirmelisiniz. Et tercih ederseniz de ilk eti marine edip dolaba koyun en son piþirin.
BAHARATLI TAZE PATATES
Taze ve minik patatesleri fýrçalayýp yýkayýn ve kaynar suda haþlayýn. Bu aþamadan sonra 15 dakikaya ihtiyacýnýz var. Yaðlý kaðýt serilmiþ fýrýn tepsisine aralýklý sýralayýp üzerine patates ezicisiyle bastýrýp yassýlaþtýrýn. Üzerine tuz, karabiber, birer kaþýk krema, Ýzmir tulum peyniri rendesi ve acý biber sosu koyup taze biberiye ve kekik serpip fýrýnýn ýzgara bölümünde üzeri çýtýr olana kadar kýzartýn.
KÖZLENMÝÞ PEYNÝRLÝ PATLICAN
Ýri boy, sert ve rengi parlak patlýcanlarý seçin. Piþerken patlamamasý için de bir iki yerine býçak batýrýp, tercihen elektrikli ýzgarada közleyin. Kabuklarýný soyup irice doðrayýp servis tabaðýna alýn. Üzerine tuz, karabiber, tereyaðý ve gravyer peynir rendeleyin. Patlýcanýn sýcaðýyla yavaþça eriyecek ve nefis bir lezzet ortaya çýkacak. Zamanýnýz varsa fýrýnda, fotoðraftaki gibi üzerini biraz kýtýrlaþtýrabilirsiniz.