Yaz sofrası için süper hızlı beş nefis fikir

Arkadaşlarınız aradı, iki saat sonra sizdeler. Karınları da aç. Sakin olun! Sıcak yaz gününde, kısa sürede hafif ve lezzetli yemekler hazırlamanız mümkün. Beş öneri benden. Belki ilham verir.

Bir saat içinde onlarca meze ve müthiş bir ana yemek çıkarmak konusunda idmanlıyım. Geçen gün ani gelen misafirlerimin şaşkınlıkla beni izlemesi bu yazıyı yazarken gözümün önüne geliyor. Peynir tabağı, taze meyveli buzlu bir içecek, bolca meyve ve grisiniyi sofraya koyup doğru mutfağın yolunu tuttum. Onlar bana bir saat kazandıracak. Ahtapotlu humus, Ege otları, nefis bir salata, erikli enginar yemeği, ızgara köfte ve yanında közlenmiş tereyağlı peynirli patlıcan...

Pişirme ve hazırlık ve spontane geliştiğinden hani dolapta ne varsa denir ya, işte tüm bunları doğru bir sıralamayla yapmanın önemini unutmamak gerek. Ama yine de böyle mükellef kocaman bir sofrayı yardımsız hazırlamak elbette mümkün değil. Tariflere geçmeden izninizle yardımcılarımı açıklıyorum:

Herhangi bir derin dondurucu: Yer imkanınız varsa mutlaka ayrı bir derin dondurucu öneririm. Humus, fava, haşlama ot, önceden hazırlığını yaptığım bakliyatlar ve Ege otları için olmazsa olmazım! Zamanım varken şoklayıp buzdolabı poşetlerinde sakladığım elimin altında hazır bulunan mevsiminde paketlediğim malzemelerim.

kaliteLİ bir blender: Ben Türkiye’de henüz olmayan bir markayı kullanıyorum. “On parmağında on marifet” tam da onu tarif ediyor! Hem çorba, hem de dondurma yapıyor. Aynı zamanda da pate ve sosları hafif pütürlü veya tamamen pürüzsüz kıvama getirme özelliğine sahip. Asla mahçup etmeyen bir blender’ım var ki bu da kısa zamanda çok büyük lezzetler için olmazsa olmazım! Elbette çorba ve dondurma yapmayan ama iyi bir blender da böyle bir hazırlık için aynı işi görür.

Anne yadigarı elektrikli ızgara: Her şey son model olacak değil ya! Üst kapağında ızgarası olan, son derece basit, kapaklı elektrikli aletten bahsediyorum, hani 80’li yıllarda annelerimizin elinden düşürmediği.15 dakikada patlıcan közleyen ayrıca biber, domates, köfte, karides veya tavuk pişirebileceğiniz etrafı kirletmeyen alet. Ne yapın edin mutlaka bir tane edinin.

Kızartma lezzetinde yeni nesil aletler: Malzemeleri yağsız ama yağda kızartma tadında pişiriyor bu aletler. Yemek yapmak konusunda bence sınıfta kalıyorlar ama kestane, mısır ve patates için hakikaten mükemmel. Bir tarafta tüm hazırlıkları yaparken bilin ki bu alet de o güzel masa için 15-20 dakikada nefis patates kızartması hazırlıyor. Emin olun bu büyük bir lüks...

Kızınız, oğlunuz, kardeşiniz, ablanız veya dostunuz: Görev verin! Kimi tabakları yerleştirsin, kimi salata malzemelerini yıkayıp ön hazırlıkta size yardım etsin. Misafir çalıştırmak ayıp değildir, önemli olan sofranın sohbetidir. Elbirliğiyle hazırlanan yemekler her zaman daha da güzeldir!

HUMUSLU AHTAPOT

Dondurucudaki, önceden pişirilmiş hazır nohutu kaynar suyun içine atın. Beş dakika sonra süzün. Kısa sürede hazırlanacak bir yemekte bu tip bakliyatların hazır olması son derece önemli. Buzluğunuzda mutlaka bulundurun. Blender’a koyup sarımsak, tahin, tuz ve biraz suyla püre yapın. Blender’dan alıp içine bolca kimyon ve az miktar limon suyu ekleyip karıştırın. Hemen her markette vakumlu satılan haşlanmış ahtapot bacaklarını üzerine serpiştirip bolca kekik biraz da nar ekşisi gezdirin.

YEŞİL ERİKLİ ÇANAK ENGİNAR

Limonda beklemeyen taze enginar inanın çok lezzetli oluyor. Altı adet taze enginar alın, tam ortadan ikiye kesin. Taze soğanı temizleyip uzun şeritler halinde doğrayın, yeşil eriği yıkayın. Tencereyi ocağa alıp bir çay bardağı kadar zeytinyağı koyup taze soğanları orta ateşte yumuşatın. Üzerine enginarları, erik, su ve yarım limon suyu ekleyip kapağını kapatın. Önce yüksek, ardından kısık ateşte yaklaşık yarım saat yumuşayana dek pişirin. Dereotunu incecik kıyıp içine ekleyin, servis tabağına alın.

IZGARA KÖFTE

Yağsız yarım kilo kıymayı, derin dondurucuda önceden hazır olan ekmek kırıntısı, bol kimyon, biraz karabiber, tuz, zeytinyağı ve rendelenmiş kuru soğanla yoğurun. Tavsiyem, patlıcanlar közlenirken bu aşamayı yapmanız, hazırlıklar bitene kadar köfteleri buzdolabında tutmanız. Soğumaması için en son onları pişirmelisiniz. Et tercih ederseniz de ilk eti marine edip dolaba koyun en son pişirin.

BAHARATLI TAZE PATATES

Taze ve minik patatesleri fırçalayıp yıkayın ve kaynar suda haşlayın. Bu aşamadan sonra 15 dakikaya ihtiyacınız var. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı sıralayıp üzerine patates ezicisiyle bastırıp yassılaştırın. Üzerine tuz, karabiber, birer kaşık krema, İzmir tulum peyniri rendesi ve acı biber sosu koyup taze biberiye ve kekik serpip fırının ızgara bölümünde üzeri çıtır olana kadar kızartın.

KÖZLENMİŞ PEYNİRLİ PATLICAN

İri boy, sert ve rengi parlak patlıcanları seçin. Pişerken patlamaması için de bir iki yerine bıçak batırıp, tercihen elektrikli ızgarada közleyin. Kabuklarını soyup irice doğrayıp servis tabağına alın. Üzerine tuz, karabiber, tereyağı ve gravyer peynir rendeleyin. Patlıcanın sıcağıyla yavaşça eriyecek ve nefis bir lezzet ortaya çıkacak. Zamanınız varsa fırında, fotoğraftaki gibi üzerini biraz kıtırlaştırabilirsiniz.