Yaz Sofrasý’ný genç Esin kurdu

Yaz Sofrasý yarýþmasý finali geçen hafta Le Cordon Bleu mutfaklarýnda gerçekleþti. Birinciliði, hazýrladýðý çay saati üçlemesiyle 20 yaþýndaki Esin Ulucaklý aldý.

SökeUn sponsorluðunda düzenlediðim, mevsim malzemelerinin kullanýmýný teþvik etmek, yeni nesile mevsiminde malzemelerin tüketiminin önemini benimsetmek amacýyla hayat bulan ‘Kýþ Sofrasý’nýn ardýndan ‘Yaz Sofrasý’nýn birincisini de gerçekleþtirdik. Katýlým mutluluk vericiydi. Facebook sayfama baþvuran 128 kiþi içinden 12 kiþi finale kaldý ve La Cordon Bleu’nun mutfaðýnda unutulmayacak bir tecrübe yaþadý.

Yemeðini yapýp aileye, eþe, dosta ikram etmek baþka bir þey, eleþtiri mantýðýyla hayat bulan yemek yarýþmalarýnda servis etmek baþka. Hakikaten cesaret gerektirir. En iyisini yaptýðýný düþündüðün bir yemeði alýp önemli bir þef, yemek yazarlarý ve gurmelerin önünde görücüye çýkartmak... Kulaða nasýl geliyor?

Profesyoneller için bu bir hedeftir elbette. Örneðin, birkaç gün önce 37’ncisi Türkiye’de düzenlenen Uluslararasý Chaîne des Rôtisseurs Dünya Genç Aþçýlar Þampiyonasý’nda üçüncülüðü Yusuf Kýzýlýrmak aldý. Kendisini tebrik ederim, umarým ileriki günlerde yemeklerini tatma þansýmýz olur. Amatörlere gelince... Kendi sýcak mutfaðýndan, oradaki alet edevatýndan kopup da bilinmeyen, dünyanýn en iyi yemek okullarýndan birinde pek çok kiþinin yanýnda, yabancý bir fýrýn, ocakta, belki de ilk kez kullandýðýn bir býçakla yemeðini hazýrlamak... Ýnanýn kolay bir þey deðil ve kesinlikle cesaret gerektirir. Yemek dereceye girsin girmesin, finale kalsýn kalmasýn, yarýþmaya final için adým atmak benim için hakikaten takdire þayan.

Baþta yarýþmanýn birincisi Esin Ulucaklý olmak üzere, ikinciliði kazanan Fatma Nur Karaca, Zeliha Iþýltan ve yarýþmaya katýlan herkesi içtenlikle kutluyorum. Yaz mevsimi için tüm yemek gönüllülerine yepyeni reçeteler kazandýrdýlar. Bu hafta yerim bu kadarýna izin veriyor. Tarifleri unutmadým! Tüm yarýþma notlarým ve 2013 Yaz Sofrasý’nýn en beðendiðim tarifleri ise çok yakýnda!

Ödül düþüncesiyle gelmedim

20 yaþýndaki Esin Ulucaklý’nýn hayatýnda iki tutku var: Biri yemek yapmak, diðeri uçmak. Þu an Türk Hava Kurumu’nun havacýlýk kursuna katýlýyor. Hayali pastacýlýk alanýnda eðitim almak olan Ulucaklý, Le Cordon Bleu tarafýndan ‘Yaz Sofrasý’ birincisine verilen eðitimi de almaya hak kazandý, hayalleri de gerçek oldu: “Sanýrým diðer yarýþmacýlardan daha farklý bir beklentiyle katýldým. Kesinlikle ödül düþüncesiyle gelmedim. O mutfakta olmak hayalimdi ve gerçek oldu.”

Örnek alýnmalý

Develi Restaurant yemek artýklarýnýn tamamýný toplayýp Yedikule Hayvan Barýnaðý’na göndermeye baþlamýþ. Ýstanbul’da yedi ayrý Develi Restaurant’dan toplanan et aðýrlýklý yemek artýklarý, barýnakta yaþam mücadelesi veren yüzlerce hayvanýn hem doymasýný hem de mutlu olmasýný saðlayacak. Onlarý içtenlikle kutluyorum. Umarým bu bir baþlangýçtýr ve diðer tüm iþletmeler sorumluk zincirindeki halkaya tek tek dahil olur.

Yapýlmalý

Sare Terzioðlu, yaptýðý her yemekle beni þaþýrtmaya devam ediyor. Yemek tasarýmlarý sanki nakýþ gibi. Bence kuru soðan çanaklarýnda yaptýðý hamsiler hem mevsimin hem de sofranýzýn en iyi yemeði olacak. Diðer tarifleri için www.tuzveekmek.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Gitmeli

Bugün Bozcada 4. Yöresel Tatlar Þenliði’nin son günü. Yakýnlarda olanlar kaçýrmasýn!