Yaz Sofrası’nı genç Esin kurdu

Yaz Sofrası yarışması finali geçen hafta Le Cordon Bleu mutfaklarında gerçekleşti. Birinciliği, hazırladığı çay saati üçlemesiyle 20 yaşındaki Esin Ulucaklı aldı.

SökeUn sponsorluğunda düzenlediğim, mevsim malzemelerinin kullanımını teşvik etmek, yeni nesile mevsiminde malzemelerin tüketiminin önemini benimsetmek amacıyla hayat bulan ‘Kış Sofrası’nın ardından ‘Yaz Sofrası’nın birincisini de gerçekleştirdik. Katılım mutluluk vericiydi. Facebook sayfama başvuran 128 kişi içinden 12 kişi finale kaldı ve La Cordon Bleu’nun mutfağında unutulmayacak bir tecrübe yaşadı.

Yemeğini yapıp aileye, eşe, dosta ikram etmek başka bir şey, eleştiri mantığıyla hayat bulan yemek yarışmalarında servis etmek başka. Hakikaten cesaret gerektirir. En iyisini yaptığını düşündüğün bir yemeği alıp önemli bir şef, yemek yazarları ve gurmelerin önünde görücüye çıkartmak... Kulağa nasıl geliyor?

Profesyoneller için bu bir hedeftir elbette. Örneğin, birkaç gün önce 37’ncisi Türkiye’de düzenlenen Uluslararası Chaîne des Rôtisseurs Dünya Genç Aşçılar Şampiyonası’nda üçüncülüğü Yusuf Kızılırmak aldı. Kendisini tebrik ederim, umarım ileriki günlerde yemeklerini tatma şansımız olur. Amatörlere gelince... Kendi sıcak mutfağından, oradaki alet edevatından kopup da bilinmeyen, dünyanın en iyi yemek okullarından birinde pek çok kişinin yanında, yabancı bir fırın, ocakta, belki de ilk kez kullandığın bir bıçakla yemeğini hazırlamak... İnanın kolay bir şey değil ve kesinlikle cesaret gerektirir. Yemek dereceye girsin girmesin, finale kalsın kalmasın, yarışmaya final için adım atmak benim için hakikaten takdire şayan.

Başta yarışmanın birincisi Esin Ulucaklı olmak üzere, ikinciliği kazanan Fatma Nur Karaca, Zeliha Işıltan ve yarışmaya katılan herkesi içtenlikle kutluyorum. Yaz mevsimi için tüm yemek gönüllülerine yepyeni reçeteler kazandırdılar. Bu hafta yerim bu kadarına izin veriyor. Tarifleri unutmadım! Tüm yarışma notlarım ve 2013 Yaz Sofrası’nın en beğendiğim tarifleri ise çok yakında!

Ödül düşüncesiyle gelmedim

20 yaşındaki Esin Ulucaklı’nın hayatında iki tutku var: Biri yemek yapmak, diğeri uçmak. Şu an Türk Hava Kurumu’nun havacılık kursuna katılıyor. Hayali pastacılık alanında eğitim almak olan Ulucaklı, Le Cordon Bleu tarafından ‘Yaz Sofrası’ birincisine verilen eğitimi de almaya hak kazandı, hayalleri de gerçek oldu: “Sanırım diğer yarışmacılardan daha farklı bir beklentiyle katıldım. Kesinlikle ödül düşüncesiyle gelmedim. O mutfakta olmak hayalimdi ve gerçek oldu.”

Örnek alınmalı

Develi Restaurant yemek artıklarının tamamını toplayıp Yedikule Hayvan Barınağı’na göndermeye başlamış. İstanbul’da yedi ayrı Develi Restaurant’dan toplanan et ağırlıklı yemek artıkları, barınakta yaşam mücadelesi veren yüzlerce hayvanın hem doymasını hem de mutlu olmasını sağlayacak. Onları içtenlikle kutluyorum. Umarım bu bir başlangıçtır ve diğer tüm işletmeler sorumluk zincirindeki halkaya tek tek dahil olur.

Yapılmalı

Sare Terzioğlu, yaptığı her yemekle beni şaşırtmaya devam ediyor. Yemek tasarımları sanki nakış gibi. Bence kuru soğan çanaklarında yaptığı hamsiler hem mevsimin hem de sofranızın en iyi yemeği olacak. Diğer tarifleri için www.tuzveekmek.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Gitmeli

Bugün Bozcada 4. Yöresel Tatlar Şenliği’nin son günü. Yakınlarda olanlar kaçırmasın!