Yaz verimsizliğini aşmak için 5 altın öneri

Sıcaklar bastırıyor. Artık çalışmak daha zor. Belki üç aylık bir yaz döneminin sadece bir ya da birkaç haftasında tatil yapacaksınız ama üç aylık bir verimsizlik dönemi sizleri bekliyor.

 Peki bu üç aylık dönemi, bu yaz aylarını verimli geçirmek, fark oluşturmak mümkün mü?

 İki tip insan vardır derler, biri gelen tekliflere “Neden?” diye sorar, diğeri ise “Neden olmasın?”. Eğer ikinci gruptaysanız hep birlikte cevabımız belli : “Neden olmasın?”

 İşin sırrı şurada; bir yıl 12 ay, yaz tatili 3 ay, yani yılın dörtte biri bu sıcak aylar. Eğer bir girişimciyseniz, kendi işini kurmak isteyen biriyseniz, kitap yazmak isteyen bir yazar adayıysanız, işinde yükselmek isteyen biriyseniz, okulunda çok başarılı olmak isteyen bir öğrenciyseniz rakiplerinize karşı başarınızı %25 arttırma şansınız var.

 Şanslısınız! Henüz daha Haziran ayındayız! Eğer bu 3 aylık sürecin öneminin farkına varabilirseniz sonbahar yaprakları düşerken siz rakiplerinizin büyük kısmına fark atmış olacaksınız.

 İşte yaz aylarında uygulayacağımız öneriler

 1- Keyfi planlayın.

 Yaz aylarını keyifli geçirmek zamanın tamamını eğlenmeye/dinlenmeye ayırmak anlamına gelmiyor. Planlayın, hatta yapabileceğiniz, bütçenizin yettiği en unutulmaz aktiviteleri deneyin, ama zaman planınız içinde olsun. Ucu açık eğlence planları yapmayın.

 2- İçiçe geçirmeyin

 Deniz kenarında kitap okuyabilen biriyseniz kitap götürün, eğer dikkatinizi veremeyecekseniz hiç kendinizi kandırmayın. Ne yapıyorsanız onu iyi yapın, vicdanınızı rahatlatmak için aktiviteleri içiçe geçirmeyin.

 3- “Bu yaz ne üreteceksiniz?” bunu planlayın

 Bu yazın sonuna kadar neyi hedefliyorsunuz? Dil mi öğreneceksiniz? Kitap mı yazmış olacaksınız? Kilo mu vereceksiniz? Bir konuda mı uzmanlaşacaksınız? Bunları kağıda dökün ve adım adım uygulayın.

 4- Rekabetten keyif alın.

 Motive olmak için, rakiplerinizin, yani sizinle yaşıt, sizinle aynı işleri yapan insanların yaz aylarını boş geçirdiğini düşünün. İşte öne geçmek için fırsat. Kendinizi bu şekilde motive ederek daha dolu bir yaz geçirebilirsiniz.

 5- Yaz yılın sonu değil, başıdır.

 Yaz dönemini 9 aylık bir çalışma sürecinin sonu gibi görmeyin. Yaz ayları, yeni dönemin ilk ayları ve yeni döneme hazırlık aylarıdır. Üç ayı boş geçirirseniz üç ay kayıpla yıla başladığınızı unutmayın.

 Ve girişimcilere özel not: Yaz aylarında iş dünyasında performans düşer. İzne gidenler, gelenler, adeta bayrak yarışındaki bayraktır tatil… İşinizi büyütmek için, eksiklerinizi kapatmak için, şirketinizde bir CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) ya da ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) sistemine geçmek için en ideal aylardır. Ayrıca müşterilerinizle iyi diyaloglar kurabilir, satışlar düşse bile yanlarında olduğunuzu hissettirebilirsiniz.

 Son olarak, ülke olarak çok sık tatil yapıyoruz. Her özel günde tatiliz. Kalkınmak isteyen, küresel bir güç olmak isteyen bir ülke bu kadar çok tatil yapmaz. 51 hafta boyunca o tatil yapacağı 1 hafta için çalışan bireyler olmaktan, bir başka deyişle o 1 haftalık tatili ödemek için 51 hafta çalışan bireyler olmaktan kurtulmalıyız. Bu ülkenin ve bizlerin bu kadar çok tatil yapma lüksü yok.