Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Yazı savaşlarında ateşkes ilan ettim!

Bu yazı, yazı konusunda Kerem’in yakasından düştüğümün resmidir... Şimdi ben desem ki “Kerem ödev yaparken kelimeleri pek tasarruflu kullanıyor, az söz ile çok şey anlatmaya çalışıyor.” “E iyi yapıyor!” diyeceklerin sayısı az, biliyorum. Çünkü bunun, yazma konusundaki neredeyse ‘tembelliğe’ varacak tutumdan kaynaklandığı açık çünkü. Üstelik bu sadece benim oğluma has bir durum değil. Pek çok öğrenci aynı durumda. Çünkü yazıyla işleri pek az. Hal böyle olunca ‘oldu bitti’ye getirmeyi seviyorlar. Ben her ödev kontrolünde “Her şey çok güzel. Ancak yazına biraz daha dikkat etsen daha iyi olacak!” diyordum. Gözden kaçırdığım onun yazarken tutturduğu ritimmiş...

Stabilo’nun düzenlediği ‘Yazı Yazmanın Ergonomisi’ konferansı için Türkiye’ye gelen İnce Motor Becerileri Uzmanı Dr. Christian Marquardt, yaptığı bilimsel çalışmalar ışığında yazıyı öğrenme süreci ve akıcı el yazısını etkileyen faktörler, yazmayı öğrenmede ergonominin ve motor becerilerinin önemi konularında deneyimlerini aktardı. Aynı zamanda Stabilo Easy Ergonomi Serisi’nin geliştirilmesinde danışmanlık yapan ince motor becerileri uzmanı Dr. Christian Marquardt, hem öğretmenlik eğitimi alan öğrencilere hem de velilere çok önemli bilgiler verdi. Dinledikçe “Oğlumun yakasından düşüyorum artık” dedim kendi kendime. Çocukların yazı yazmayı öğrenmelerini hızlandırmak ve onları teşvik etmek için öncelikle yazmayı eğlenceli bir hale getirmek gerektiğine dikkat çeken Marquardt, ebeveynlere “Yazmak çocuklar için bir çile haline gelirse buna hevesli olmazlar” uyarısını yaptı. Bilgisayarlarla haşır neşir olan çocukların yazmaya pek ilgi duymadığını anlatan Dr. Marquardt, çeşitli önerilerde bulundu:

*Şekil sınıflandırma ve el işi faaliyetleri, yazmayı öğrenirken yardımcı olacak kasları eğitir. Bu yüzden çocuklarınızın bu becerisini erken yaştan itibaren destekleyin.

-Halkalar çizmelerini sağlayın bu sayede akıcı yazma hareketlerini destekleyin.

-Çocuğunuza pratik, eline tam oturan, rahat bir tutuşu destekleyen, yumuşak bir kavrama alanına sahip uygun kalemler seçin.

-Çizmeye ya da yazmaya başlayan çocukların kalemi tutuş biçimlerini, kavrama kabiliyetlerini sürekli izleyin.

-Çocuklarınızın yazmayı öğrenirken ders alabilmeleri için hata yapmalarına izin verin.

Dr. Marquardt, alfabe öğretilirken aslında çocuklara “bakıp kopya etmenin, çizmenin” öğretildiğini söyledi. Yazının sonraki dönemde daha kişisel bir hale geldiğini hatırlatarak baskı yapmak yerine kalemi doğru tutma konusunda destek olmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

ANNENİN AJANDASI

Pepee ile dişlerini fırçala süper kahramanlı tişört giy

BANAT ilk Türk çizgi film kahramanımız Pepee’nin eğlenceli dünyasını diş fırçalarına taşıdı. Altı farklı renkte tasarlanan diş fırçaları, 5 yaş üstü çocukların hassas diş etlerini korumaya yardımcı yumuşak fırça yüzeyi, ağız yapısına uygun ölçüleri ve koruma başlığına sahip.

Yılbaşı heyecanı yavaş yavaş hissediliyor. Vitrinlerde bir kıpırtı var. F&F’in yılbaşı koleksiyonu çok renkli. Tasarımlarda sevimli çizgi film karakterlerinden yararlanılmış. KİPA Mağazalarında satılan koleksiyonda parlak ayakkabı, babet, renkli bornoz, patik çorap gibi pek çok seçenek var.

Bebeklerin yiyeceklerinde hijyene ve tazeliğe dikkat eden anneler için Stilea, ev tipi kıyma makinesi üretmiş. Kullanımı kolay makineyle her anne çocuğunun ne yediğini bilecek. Makinenin özel aparatlarıyla, istenen kalınlıkta, miktarda kıyma yapmak mümkün. Ayrıca sucuk, sosis ve içli köfte de hazırlayabilirsiniz.

Alman bebek besinleri markası Hipp, anne sütüne en yakın devam sütü hazırladı. Süte sindirim sistemine dost, canlı mikroorganizma olan probiyotikler ve bu bakterilerin besinleri prebiyotikleri eklenen Combiotic adındaki bu yepyeni formülün bağışıklık sistemini güçlendirdiği de belirtiliyor. Çünkü içinde Omega 3 ve 6 yağ asitleri bulunuyor.

LansInoh ‘Earth Friendly Baby Organik Pişik Kremi’ ile bebeklerin tahriş olmuş cildine doğal bir bakım sunuyor. Yanma hissini ve acıyı ortadan kaldırmaya yardımcı krem SLS, paraben, yapay renklendirici ve sentetik parfüm içermiyor. Fiyatı 25 lira.

Bu hafta dışarı çıkalım

ÇOCUKLARA ÇAĞDAŞ SANAT

BU yıl yedincisi düzenlenen Contemporary İstanbul’un sponsoru Yıldız Holding, fuarda çocuklar için yepyeni bir sanat atölyesi oluşturdu. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Rumeli Salonu’nda kapılarını açan Ülker Çocuk Sanat Atölyesi’nde minikler, renkli çizgiler yapacak, heykeller tasarlayacak ve kendi sloganlarını yaratacak, hatta istediklerini Twitter’da paylaşabilecekler.

Rengarenk atölyeler

FABER-Castell’in desteğiyle çocukların en sevdiği üç müzede rengarenk atölyeler düzenleniyor. Bugün Rahmi M. Koç Müzesi Eğitim Birimi’nde ‘Ratatouille Mutfak Atölyesi’ düzenlenecek, çocuklar uzmanlar eşliğinde neşeli pizzalar yapacak. İstanbul Oyuncak Müzesi’nde ise ‘Başka Dünyaların Öyküleri’ adlı atölye çalışması var. Minikler, ‘Fırçam Kendimden Büyük’ etkinliğiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nde buluşacak.

Bu bir dostluk hikayesi

GOODY Çocuk Tiyatrosu’nun müzikli çocuk oyunu Bir Dostluk Hikayesi, bugün Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde bir kez daha çocuklarla buluşuyor. Çocuklarda hayvan sevgisini geliştirmek amacıyla sahnelenen oyun bir ev köpeğiyle sokak kedisinin dostluğunu anlatıyor. Saat 14.00’te başlayacak oyunun biletlerini kültür merkezinin gişesinden satın alabilirsiniz.

CANIM ÖĞRETMENİM

ATAKÖY’DEKİ Galleria, Öğretmenler Günü’nü çocuklarla kutluyor. ‘Canım Öğretmenim’ başlıklı etkinlikte, çocuklara özel öğretmen konulu oyun ve skeçler olacak. Galleria B blokta ücretsiz olarak sahnelenecek etkinlik sayesinde hem öğretmenler hem öğrenciler keyifli vakit geçirebilecek.

Sevimli maskotla buluşun

ÜMRANİYE’DEKİ Buyaka Alışveriş Merkezi’ndeki ‘Öğretmenler Dans Ediyor’ adlı etkinlik kapsamında Milonga gösterisiyle alışveriş merkezinde tango rüzgarı esecek. 50 öğretmen çiftin eşlik edeceği ve 19.00-22.00 saatleri arasında düzenlenecek gösteride dans ve müzik dolu bir şölen yaşanacak. Ayrıca bugün ve yarın Japonya’nın en çok tercih edilen, İngiltere’de yılın oyuncağı seçilen Sylvanian Families oyuncaklarınınt avşan maskotu   da çocuklarla buluşacak.