Ödem, halsizlik ve uykusuzluk gibi sorunlara karþý baldan yardým alýn. Arý ürünlerindeki antioksidan vücuttaki toksinlere karþý bire bir.
Bal ve arý ürünleri doðal antioksidanlarý içerdiði için fonksiyonel besin olarak saðlýðýn iyileþtirilmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bal ve arý ürünlerinin içerdiði kuersetin, hesperidin ve apijenin- apigenin gibi farklý çeþitte flavonoidler ile kalp, kanser, diyabeti bu antioksidanlar sayesinde koruyabildiði bilimsel araþtýrmalarda kabul görüyor. Araþtýrmalar bal içinde doðal formda bulunan bu fenol içeren yararlý bileþiklerin arý ürünlerinden propoliste de yüksek düzeyde olduðunu belirterek, düzenli bal yemenin vücudun antioksidan kapasitesini ciddi düzeyde artýrabildiðini gösteriyor. Vücutta antioksidanlarýn yüksek olmasý toksinlerden arýnmada en önemli kural. Bu yüzden bal yemek vücutta zararlý bileþiklerin temizlenmesinde oldukça etkili.
Yeþil çay katýn gücünü ikiye katlayýn
Bal ve arý ürünlerinde organik asitler önemli bir öðe olarak doðal formda bulunuyor. Bu özel organik asitlerden glukonik ve malik asit vücudun toksinlerden kolaylýkla arýnmasýnda rol oynuyor. Araþtýrmalar balý þeker yerine kullanarak vücutta hastalýklara neden olan toksinlerden etkili bir þekilde kurtulmanýn mümkün olduðunu gösteriyor. Sýcak havalarda ev yapýmý buzlu yeþil veya siyah çay limon dilimi ve bal ile tatlandýrmak yüksek miktarda antioksidan almanýzý saðlayacak. Taze meyveleri özellikle muz, çilek ve armudu bir kaseye doðrayýp üzerine 1 yemek kaþýðý bal ve dövülmüþ ceviz ile tatlandýrdýðýnýzda tek baþýna yediðiniz meyveden en az 2 kat daha fazla antioksidan alacaksýnýz.
Virüse en tatlý kalkan
Kuvvetli bir antiviral etkiye sahip olan bal fenolik bileþikleri içeriyor. Virüslerin özellikle herpes simleks tipi olanlarýný düzenli bal yiyerek bloke edip vücuttan uzaklaþmasýný saðlayabilirsiniz. Sabahlarý kahvaltýnýzda yiyeceðiniz 2 tatlý kaþýðý bal, gün içinde virüslere karþý sizi kalkan gibi koruyabilecek etkiye sahip olacaktýr. Bal virüslere karþý koruyucu etki saðladýðý gibi zararlý bakterilerin de vücutta üremesini engelleyecek özel bileþikleri doðal olarak barýndýrmaktadýr. Özellikle balda bulunan farklý yapýdaki saðlýklý karbonhidratlar zararlý bakterilerin üremesini engelliyor. Balýn pH düzeyinin düþük, osmolaritesinin yüksek olmasý doðanýn mucizesi olarak nitelendirilir. Bal ayrýca ülser gibi hastalýklarý tedavi edici doðal bir ilaçtýr. Mide ve baðýrsaklarda oluþan ülseri de engeller. Düzenli bal yiyen ülser hastalarýnýn aðrý, þiþkinlik, yanma ve gaz oluþumlarý ortadan kalkar.