Türkler’in Orta Asya at sütünden kýmýz, keçi sütünden kefir yaparak tamamen süt ürünlerini farklý formda kullanýlmýþ þekli olan kefir, yoðurt gibi fermente bir süt ürünüdür. Kefirin bilinen bir zararý yoktur. Faydasý ise saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit, B12, ve biyotin) sentezi yaparlar. Kefir mikroorganizmalarýnýn ürettiði biyotin diðer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artýrýr. Kefirin içinde bulunan özel bir madde nedeniyle kronik hepatit, mültipl skleroz hastalýklarda tedavi edici niteliðe sahip ucuz ve doðal bir seçenektir. Kefir, laktoz intoleransý olan kiþiler için ideal bir içecektir. Kefirdeki bakterilerin ürettiði laktaz süt þekerini sindirir. Kefirin laktozu düþürme özelliði yoðurttan fazladýr. Çünkü yoðurta sadece iki probiyotik varken kefirde kýrkýn üzerinde probiyotik bulunur. Kefir iki kere mayalanýrsa mevcut laktoz düzeyi sýfýra yaklaþýr. Kefir hafif bir sinir yatýþtýrýcý ve depresyon azaltýcýdýr. Uzmanlar bu etkiyi triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriðinin yüksek olmasýna baðlar. Benzer özellikler yoðurtta da mevcuttur.
Yoðurttan farký var mý?
Her ikisi de sütün fermentasyonu sonucu elde edilir. Görünüþ olarak birbirlerine çok benzer. Yoðurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artýrýr. Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlý mikroorganizmadýr. Yoðurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur. Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur. Kefirin ne kadar tüketilmesi gerektiði ise merak konusu olmuþtur. Bu soruya benim önerim ‘ne kadar yoðurt yiyorsanýz o kadar’dýr. Önce bir çay bardaðý için, sonra miktarý gittikçe arttýrýn. Genellikle 250-1000 ml. kadar tüketilmektedir. Müzmin hastalýðý olan kiþilerin en az bir litre kadar kullanmasý tavsiye edilmektedir. Sonuç olarak evde yapýlan yoðurt saðlýðýnýz için çok iyidir, kefir ise ondan da iyidir. Kefir, tümör oluþumunu engeller ya da var olanýn ilerlemesini azaltýr.