Hafta sonu Erzurum'daydým. Dördüncüsü yapýlan kitap fuarýnda bir etkinliðe katýldým.
Gördüðüm manzara karþýsýnda þaþýrdým.
Hem Erzurum þaþýrttý beni hem de fuar.
En son 12 sene önce gelmiþtim Erzurum'a, çok farklý bir Erzurum’la karþýlaþtým.
Sýradan bir kitap fuarýyla karþýlaþacaðýmý tahmin ediyordum, düzen intizam ve ilgiyi görünce ülkeme olan güvenim bir kez daha pekiþmiþ oldu.
***
Ben hep söylerim Türkiye artýk birçok alanda batýyý geçti diye. Þehircilik bunlardan biri. Mazideki çirkin yapýlaþmaya ve ilgisizliðe mukabil bugün þehirlerimiz hem geliþen belediyecilik hem de hükümetlerin icraatlarýyla her geçen gün biraz daha güzelleþmekte.
Eski haliyle hafýzamda yer etmiþ olan Erzurum bunun güzel örneklerinden biri.
Ýndiðiniz modern havaalanýndan çýkýp þehre doðru giderken kendinizi tertemiz ve muntazam bir dünyada buluyorsunuz.
Abartmýyorum batýnýn birçok baþkentinden daha modern bir Erzurum görüyorsunuz.
***
Erzurum'unson on yýlda belediye hizmetleri sayesinde hakikaten veçhesi deðiþmiþ.
Gündüz pýrýl pýrýl, gece ýþýl ýþýl.
Ben 12 yýl sonra gediðim Erzurum'da kendimi harikalar diyarýnda hissettim. Acaba belediye baþkaný dostum olduðu için abartýyor muyum diye düþünürken tanýmadýðým Erzurumlularýn, “Bu adam iþi biliyor” þehadetleriyle yanýlmadýðýmý anladým.
Akþam yemeðine cað kebabýyla meþhur bir lokantaya oturduk ben hemen Büyükþehir Belediye Baþkaný kadim dostum Mehmet Sekmen'i aradým Erzurum'da olduðumu haber verdim. Sekmen 20 dakika sonra çýkageldi.
Biz konuþurken yanýmýzdan geçen sosyetik bir aile baþkaný görünce durdu. Mankenler gibi þýk giyimli bir genç kýz baþkana döndü, "Bu þehre verdiðiniz hizmetler için size müteþekkiriz, iyi ki varsýnýz!" dedi bir reverans yapýp gitti.
"Bu kýzý sen mi ayarladýn? Bana þov mu yapýyorsun"dedim. "Yok vallahi tanýmýyorum! Ben bir þeyler yapmaya çalýþýyorum" cevabýný verdi.
***
O bir þeyler diyerek tevazu gösteriyor ama þehri gezince ve icraatlarý görünce çok þeyler yaptýðýný anlýyorsunuz.
Bir defa baþta belirttiðim gibi þehrin vechesi deðiþmiþ Erzurum modern bir þehir olmuþ. Belediye hizmetlerini anlatmayayým inanmayan gelsin görsün. Halep ordaysa arþýn burda.
Beni bu aþamadan sonra ilgilendiren kültürel hizmetlerdir. Ruhsuz bir nesil yetiþecekse þehrin güzelleþmesinin varacaðý yer yozlaþmadýr.
Þükür ki Büyükþehir Belediyesi kültür alanýnda da takdir edilecek proje ve hizmetlere imza atmýþ.
***
11 bin üniversiteliye burs verdiðini, 200 yabancý öðrenciyi himaye ettiðini, kültürel kurslarý, bilgi evlerini, kütüphaneleri ve diðer sosyal faaliyetleri anlatmaya bu sütun yetmez.
Dikkatimi çeken bir uygulamayý zikrederek noktalayalým. Þehirdeki bütün okullara belediye tarafýndan deðiþik kitaplar hediye ediliyor. Okumaya teþvik için öðrencilerden okuduðu kitabýn birkaç sayfalýk özetini alýyor ve kura ile birer çeyrek altýn hediye ediyor!
Güzel bir teþvik deðil mi?!
***
On gün boyunca envai çeþit etkinliklerin düzenlendiði kitap fuarý ise kelimenin tam anlamýyla muazzam.
Þehrin dört bir yanýna asýlan ilanlar fuarý herkese hissettiriyor.
Ben gördüðümü söyleyeyim stantlar arasýndaki koridorlarda yürümekte zorlanýyorsunuz o derece ilgi var.
Ýstanbul’daki kitap fuarlarýný aratmayan muntazam bir fuar.
Beni fuara davet eden Emre Bey'e, refakat eden adaþým Yozgatlý Resul'e ve Tortumlu Zülküf’e ilgileri için ve de tabii ki bütün bu hizmetlere önderlik eden deðerli dostum Mehmet Sekmen beye baþarýlarýnýn devamý duasýyla içtenlikle teþekkür ediyorum.
Bu güzellikleri yazmasam olmazdý.
AÜ Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklý Bey ve mesai arkadaþlarýyla geç saatlere kadar uzun bir muhaveremiz oldu. Deðerli Ömer hocamýza da yakýn ilgileri için müteþekkirim. Böylesi deðerli ilim erbabýný gördükçe büyük Türkiye'ye olan inancým daha da güçleniyor.
Mevlam istikamet sahiplerine güç versin ve þerirlerin kötülüklerinden korusun.