Mide ve beyin arasýndaki duygusal baðý koparamayanlar þiþman kalmaya mahkum. Kalorisi düþük, doyuruculuðu yüksek olan besinler bu iliþkiye nokta koyuyor ve hýzla zayýflamayý saðlýyor.
Midenizi dinlemelisiniz. Eðer beyniniz ile mideniz arasýnda duygusal bir bað kurarsanýz gördüðünüz her yiyeceði mideye indirmeye hazýrsýnýz demektir. Bunun için mide ve beyin arasýndaki sinir sistemi sinyallerinin doðru iletilebilmesi için muhakkak midenin sesine kulak vermek zorundasýnýz. Mide yaklaþýk 1.5 ile 2 litre kadar hacmi olan besinlerin kývamlý bir hale gelmesi için bekletildiði önemli organlarýmýzdan biridir.
Tok tutan kombinasyonlar
Midede birçok hormon ve asitler salgýlanýr. Doygunlukta iç yüzeydeki uyarýcý kesecikler, uyarýsýný verir. Bu da yemek yendikten yaklaþýk 25-35 dakika sonra gerçekleþir. Bu olayý beyinin daha iyi algýlayabilmesi için yemek yeme aktivitesinin yavaþ sürmesi gerekir. Midenin kendi biyolojik yapýsý ve bu nörokimyasal iletimin dýþýnda doygunluðu saðlayan diðer kriter de mideye alacaðýmýz yiyeceklerin birbirleri ile etkileþimleridir. Eðer doðru besinleri birbirleri ile doðru kombinasyonlar yaparsak çabucak doygunluða ulaþabilme þansýný da yakalamýþ oluruz. Midede doygunluðu saðlayan en önemli kriter besinin yað ve karbonhidrat içeriðinin yeterli derecede olmasý ve yüksek oranda lif içermesidir. Ýþte mucize yemek kombinasyonlarý ile midenizi daha rahat doldurmanýn ve kilo almamanýn yollarý...
-Zeytinyaðlý bezelye yemeði, yoðurt ve tam buðday ekmeði: Güçlü lif ve kaliteli karbonhidrat kaynaðý olan bezelye iyi piþirildiðinde besinin vücutta yararlýlýk düzeyi artar. Yanýna yoðurt ve tam buðday ekmeði ile beraber yendiðinde ilk 10 dakika içinde tam doygunluk hissedersiniz.
-Mevsim balýðý, sebze çorbasý ve yulaf ekmeði: Balýk hem iyi kalite protein hem de saðlýklý yað içerir. Ýnsanýn doymasý için yaða ihtiyacý var. Balýktaki yað hem düþük kalorili, hem de içerisindeki omega asitleri sayesinde damar koruyucu özellikte. Sebze çorbasý üzerine balýk ve yulaf ekmeðinden yerseniz mideye alýnacak lif miktarýný artýrýrsýnýz. Ýlk 7 dakika içerisinde doyarsýnýz.
-Kuru baklagil yemeði, bulgur pilavý veya eriþte ve ayran: Kurubaklagilleri etsiz yapmak çok önemlidir. Çünkü 2 yüksek proteinli yiyeceði bir arada yemek saðlýðý korumamaktadýr. Kurubaklagilleri ekmekle de yememek gerekir. Kurubaklagilleri yüksek lifli besinlerden bulgur veya eriþte ile yemek saðlýklýdýr. Çünkü bu iki saðlýklý yiyecek bir araya geldiðinde hem et yemiþ gibi iyi protein kaynaðý yaratacak hem de yüksek düzeyde lif alýmý yaparak midede hacim saðlayarak doygunluðu hýzlandýracaktýr. Ayran midede tokluðun daha uzun sürmesini saðlayan süper içeceklerden biridir.
-Muz ve yoðurt karýþýmý: Yoðurt saðlýk için mucizevi bir besindir. Baðlýklý atýþtýrmalýklara en iyi örnek olan saðlýklý karbonhidrat ve kalsiyum kaynaðý olan yoðurdun müthiþ birleþimi midede doygunluðun saðlanmasýna da yardýmcý olur. Sindirim ve baðýþýklýk sistemi üzerinde olumlu etkileri olan yoðurdu muzla karýþtýrýn. Ezilmiþ muz ve yoðurt karýþýmýnýný buzdolabýnda birkaç saat bekletin. Gece yatmadan önce karýþýmý yiyin. Sabah yataktan kaltýðýnýzda açlýk hissetmeyeceksiniz.