Yedikçe Zayýflatan besinler

Dünya Saðlýk Örgütü; nüfusun yüzde 65’inin hafif veya aþýrý þiþmanlýk sorunu ile mücadele ettiðini bildiriyor. Rapora göre 2013 yýlýnda 43 milyon çocuk normal kilodan obezite sýnýrýna geçiþ yaptý. Bu korkunç bir durum ve þiþmanlamayý önleyecek önlemlerin artýk acil boyutta alýnmasý gerektiðinin sinyallerini verdiðini gösteriyor. Günümüzde araþtýrmalar kalýcý kilo  vermenin ve þiþmanlýktan korunmanýn uzakta deðil kiþilerin tabaðýnda saklý olduðunu gösteriyor. Vücudun yað depolanmasýný önleyen en önemli faktör yenilen yiyeceðin miktarý, öðünün kalori yoðunluðu ve günde yiyeceklerle alýnan toplam kaloridir. Buna ek olarak yapýlan fiziksel aktivitenin cinsi, süresi ve sýklýðý da yað depolanmasýný önlemede önemli faktörlerin baþýnda gelir. En önemli nokta ise bazý yiyeceklerin metabolizmayý hýzlandýrýrken yað yakým mekanizmalarýný da hýzlandýrabilmesidir. Yapýlan araþtýrmalarda kilo vermek için  gerçekten zorlanan kiþilerde bile aþaðýda belirlediðim yiyecekleri uygun miktarlarda eklemenin vücudun yað depolarýný hýzlý ve kalýcý bir þekilde erittiðini göstermektedir.

Yaðlý ürünler yerine sebze

- Yaðsýz et: Hem yüksek miktarda serotonin öncüsü bulunan amino asitlerden zengin olmasý hem de sindirimi daha geç tamamlandýðýndan kalori harcama hýzýný yüzde 5 daha fazla artýrmasý kalýcý zayýflamayý saðlar. 8Az yaðlý süt ve yoðurt:  Araþtýrmalar gösteriyor ki günde 1000-1300 mg kalsiyumu bu önemli süt ürünleri ile alýndýðýnda kilo kaybýný 2 kat  daha fazla hýzlandýrabiliyor. Kalsiyumun yað hücrelerinin hacmini azaltýcý etkisi gösterdiði araþtýrmalarca destekleniyor. Her gün 2 su bardaðý süt ve 1 su bardaðý yoðurt vücutta yað depolarýný eritip kalýcý zayýflamanýzý saðlayacaktýr.

- Turunçgiller, taze ahududu ve böðürtlen: C vitamininden ve flavonlardan zengin meyveler metabolizmayý ve yað yakýmýný hýzlandýrýr. Özellikle spor öncesi tüketilen C vitamininden zengin meyveler yað yakýmýný yüzde 30 artýrýr. Kalýcý zayýflamak için her gün 2 adet portakal veya kivi veya mandalina veya 2 kase taze ahududu ya da taze böðürtlen yemeye özen gösterin.

- Yeþil çay: Kateþin adlý antioksidan maddenin kilo kaybýný hýzlandýrdýðý ve özellikle karýn bölgesindeki yaðlanmayý azalttýðý, metabolizmayý hýzlandýrdýðý araþtýrmalarca desteklenmektedir. Günde 2-3 fincan yeþil çayý mümkünse limonlu içmeye çalýþýn.