Yazarlar

Selahattin DÖNMEZ

Selahattin DÖNMEZ

sdonmez@sdonmez.com

Yedikçe Zayıflatan besinler

Selahattin DÖNMEZ tüm yazıları

Dünya Sağlık Örgütü; nüfusun yüzde 65’inin hafif veya aşırı şişmanlık sorunu ile mücadele ettiğini bildiriyor. Rapora göre 2013 yılında 43 milyon çocuk normal kilodan obezite sınırına geçiş yaptı. Bu korkunç bir durum ve şişmanlamayı önleyecek önlemlerin artık acil boyutta alınması gerektiğinin sinyallerini verdiğini gösteriyor. Günümüzde araştırmalar kalıcı kilo  vermenin ve şişmanlıktan korunmanın uzakta değil kişilerin tabağında saklı olduğunu gösteriyor. Vücudun yağ depolanmasını önleyen en önemli faktör yenilen yiyeceğin miktarı, öğünün kalori yoğunluğu ve günde yiyeceklerle alınan toplam kaloridir. Buna ek olarak yapılan fiziksel aktivitenin cinsi, süresi ve sıklığı da yağ depolanmasını önlemede önemli faktörlerin başında gelir. En önemli nokta ise bazı yiyeceklerin metabolizmayı hızlandırırken yağ yakım mekanizmalarını da hızlandırabilmesidir. Yapılan araştırmalarda kilo vermek için  gerçekten zorlanan kişilerde bile aşağıda belirlediğim yiyecekleri uygun miktarlarda eklemenin vücudun yağ depolarını hızlı ve kalıcı bir şekilde erittiğini göstermektedir.

Yağlı ürünler yerine sebze

- Yağsız et: Hem yüksek miktarda serotonin öncüsü bulunan amino asitlerden zengin olması hem de sindirimi daha geç tamamlandığından kalori harcama hızını yüzde 5 daha fazla artırması kalıcı zayıflamayı sağlar. 8Az yağlı süt ve yoğurt:  Araştırmalar gösteriyor ki günde 1000-1300 mg kalsiyumu bu önemli süt ürünleri ile alındığında kilo kaybını 2 kat  daha fazla hızlandırabiliyor. Kalsiyumun yağ hücrelerinin hacmini azaltıcı etkisi gösterdiği araştırmalarca destekleniyor. Her gün 2 su bardağı süt ve 1 su bardağı yoğurt vücutta yağ depolarını eritip kalıcı zayıflamanızı sağlayacaktır.

- Turunçgiller, taze ahududu ve böğürtlen: C vitamininden ve flavonlardan zengin meyveler metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırır. Özellikle spor öncesi tüketilen C vitamininden zengin meyveler yağ yakımını yüzde 30 artırır. Kalıcı zayıflamak için her gün 2 adet portakal veya kivi veya mandalina veya 2 kase taze ahududu ya da taze böğürtlen yemeye özen gösterin.

- Yeşil çay: Kateşin adlı antioksidan maddenin kilo kaybını hızlandırdığı ve özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, metabolizmayı hızlandırdığı araştırmalarca desteklenmektedir. Günde 2-3 fincan yeşil çayı mümkünse limonlu içmeye çalışın.