Yemeðe makarna dokunuþu

Lif, vitamin, mineral ve protein yönünden zengin bir karbonnidrat olan makarnanýn kalitesi haþlandýktan sonra ortaya çýkýyor. Yemek haline gelmesi ise damak zevkinize baðlý. Domatesten deniz mahsüllerine istediðiniz malzemeyi kullanarak çok lezzetli bir öðün hazýrlayabilirsiniz.

Beslenme piramidinde en çok tüketilmesi gereken gýdalar içinde yer alan makarna; lif, vitamin, mineral ve protein yönünden hayli zengin bir karbonhidrat. Makarnada A, B1, B2 vitaminleriyle demir, kalsiyum, fosfor, potasyum bulunuyor. Yað ve sodyum oraný düþük, kolesterol içermiyor. Aslýnda sos malzemelerini dikkatli seçerseniz, diyetinizin bir parçasý bile olabilir. Çok iyi deðil mi? Peki tüm makarnalarda durum bu mu?

Saydýðým tüm bu iyi özellikler için makarnanýn ekmeklik buðdaydan farklý bir cins olan makarnalýk yani durumdan yapýlmýþ olmasý gerekiyor. Eðer düþük kalite bir makarna tüketiyorsanýz ne vitamin ne de lezzet arayýn! Onun verebileceði tek þey kýsa süreli doygunluk hissi olacaktýr. Peki iyi kalite bir makarna nasýl anlaþýlýr? Bence en kritik nokta, son üç-beþ senedir hayatýmýza giren ‘haþlandýktan sonra soðuk sudan geçirme’ kýsmý. Örneðin bazý makarnalar soðuk sudan geçirilmezse hamur olur, birbirine yapýþýr ve fena bir hal alýr. Oysa iyi kalite bir makarna soðuk sudan geçirilmediðinde yapýþmaz ve hamur olmaz. Bu bize kullanýlan unun kalitesini zaten gösterecektir.

AMBALAJLARI REVÝZE EDÝLSÝN

Yerli ve yabancý markalarýn sayýsýnýn arttýðý þu günlerde fiyat skalasý da geniþ. Ýçlerinden en iyisini seçmek yine tüketicinin elinde. Etiket okumak ve bir deneme yapmak yeterli. Yeri gelmiþken bazý makarna markalarýna sýrf büyük karton kutularýndan dolayý çok para ödemek iyi olmuyor. Diðer taraftan çoðu ürünün plastik ambalajýný da saðlýklý bulmuyorum. Makarna ambalajlarýnýn revize zamaný geldi bence. Örneklerini Ýtalyan makarnalarýnda gördüðümüz doðaya ve saðlýða zararsýz yeni paket alternatiflerini yerli markalarda da görmek iyi olurdu.

Þimdi gelelim deniz ürünü, etli ve sebzeli üç özel makarna tarifine! Hepinize afiyetle...

Karidesli makarna

Günlük, taze karideslerin kabuklarýný temizleyip soðuk sudan geçirin ve kevgire alýn. Bir sos tenceresine zeytinyaðý, irice kesilmiþ domates, bolca sarýmsak tanesi, taze kekik, biberiye dallarý, biraz karabiber ve tuz atýp kapaðýný kapatýn ve kýsýk ateþte yumuþayana kadar piþirin. Malzemenin içinden taze ot dallarýný alýp blenderda pürüzsüz hale getirin. Karidesi derin bir tencereye alýp zeytinyaðýnda hafifçe çevirin, sosu üzerine ekleyin. Eþ zamanlý olarak haþlanmýþ makarnanýn suyunu süzüp sosa ekleyin. Karýþtýrýp servis yapýn.

Sebzeli makarna
 
Patlýcaný küp kesip sývýyaðda kýzartýn. Brokolileri haþlayýn ve süzün. Kýrmýzý kapya biberini halka halka doðrayýn. Domatesin kabuðunu soyup küp kesin. Zeytinyaðýnda önce biberleri biraz soteleyin, sonra domatesi ekleyin. Domates yumuþayýnca içine patlýcaný ekleyin. Brokolinin suyunda 8-10 dakika haþlanan makarnanýn suyunu süzüp içine ekleyin, karýþtýrýp servis tabaðýna alýn. Üzerine bolca peynir ve brokoli ekleyip servis yapýn.
 
Yalancý mantý makarna (Annemin tarifi)

Bu mantýyý yediðiniz gün basitliði ve lezzetiyle sizi öyle etkileyecek ki bir daha hazýr mantý yemeyeceksiniz. Bir adet kuru soðaný incecik doðrayýp zeytinyaðýnda soteleyin içine yarým kilo kýyma ve biraz karabiber ekleyip kavurun. Üzerine 600 ml kaynar su koyup tuzunu atýn ve yarým paket mantý makarnayý ekleyin. Makarna suyu tamamen çekip haþlandýðýnda üzerine sarýmsaklý yoðurt, naneyle birlikte eritilmiþ tereyaðý gezdirip servis yapýn.