Yemeğe makarna dokunuşu

Lif, vitamin, mineral ve protein yönünden zengin bir karbonnidrat olan makarnanın kalitesi haşlandıktan sonra ortaya çıkıyor. Yemek haline gelmesi ise damak zevkinize bağlı. Domatesten deniz mahsüllerine istediğiniz malzemeyi kullanarak çok lezzetli bir öğün hazırlayabilirsiniz.

Beslenme piramidinde en çok tüketilmesi gereken gıdalar içinde yer alan makarna; lif, vitamin, mineral ve protein yönünden hayli zengin bir karbonhidrat. Makarnada A, B1, B2 vitaminleriyle demir, kalsiyum, fosfor, potasyum bulunuyor. Yağ ve sodyum oranı düşük, kolesterol içermiyor. Aslında sos malzemelerini dikkatli seçerseniz, diyetinizin bir parçası bile olabilir. Çok iyi değil mi? Peki tüm makarnalarda durum bu mu?

Saydığım tüm bu iyi özellikler için makarnanın ekmeklik buğdaydan farklı bir cins olan makarnalık yani durumdan yapılmış olması gerekiyor. Eğer düşük kalite bir makarna tüketiyorsanız ne vitamin ne de lezzet arayın! Onun verebileceği tek şey kısa süreli doygunluk hissi olacaktır. Peki iyi kalite bir makarna nasıl anlaşılır? Bence en kritik nokta, son üç-beş senedir hayatımıza giren ‘haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirme’ kısmı. Örneğin bazı makarnalar soğuk sudan geçirilmezse hamur olur, birbirine yapışır ve fena bir hal alır. Oysa iyi kalite bir makarna soğuk sudan geçirilmediğinde yapışmaz ve hamur olmaz. Bu bize kullanılan unun kalitesini zaten gösterecektir.

AMBALAJLARI REVİZE EDİLSİN

Yerli ve yabancı markaların sayısının arttığı şu günlerde fiyat skalası da geniş. İçlerinden en iyisini seçmek yine tüketicinin elinde. Etiket okumak ve bir deneme yapmak yeterli. Yeri gelmişken bazı makarna markalarına sırf büyük karton kutularından dolayı çok para ödemek iyi olmuyor. Diğer taraftan çoğu ürünün plastik ambalajını da sağlıklı bulmuyorum. Makarna ambalajlarının revize zamanı geldi bence. Örneklerini İtalyan makarnalarında gördüğümüz doğaya ve sağlığa zararsız yeni paket alternatiflerini yerli markalarda da görmek iyi olurdu.

Şimdi gelelim deniz ürünü, etli ve sebzeli üç özel makarna tarifine! Hepinize afiyetle...

Karidesli makarna

Günlük, taze karideslerin kabuklarını temizleyip soğuk sudan geçirin ve kevgire alın. Bir sos tenceresine zeytinyağı, irice kesilmiş domates, bolca sarımsak tanesi, taze kekik, biberiye dalları, biraz karabiber ve tuz atıp kapağını kapatın ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Malzemenin içinden taze ot dallarını alıp blenderda pürüzsüz hale getirin. Karidesi derin bir tencereye alıp zeytinyağında hafifçe çevirin, sosu üzerine ekleyin. Eş zamanlı olarak haşlanmış makarnanın suyunu süzüp sosa ekleyin. Karıştırıp servis yapın.

Sebzeli makarna
 
Patlıcanı küp kesip sıvıyağda kızartın. Brokolileri haşlayın ve süzün. Kırmızı kapya biberini halka halka doğrayın. Domatesin kabuğunu soyup küp kesin. Zeytinyağında önce biberleri biraz soteleyin, sonra domatesi ekleyin. Domates yumuşayınca içine patlıcanı ekleyin. Brokolinin suyunda 8-10 dakika haşlanan makarnanın suyunu süzüp içine ekleyin, karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine bolca peynir ve brokoli ekleyip servis yapın.
 
Yalancı mantı makarna (Annemin tarifi)

Bu mantıyı yediğiniz gün basitliği ve lezzetiyle sizi öyle etkileyecek ki bir daha hazır mantı yemeyeceksiniz. Bir adet kuru soğanı incecik doğrayıp zeytinyağında soteleyin içine yarım kilo kıyma ve biraz karabiber ekleyip kavurun. Üzerine 600 ml kaynar su koyup tuzunu atın ve yarım paket mantı makarnayı ekleyin. Makarna suyu tamamen çekip haşlandığında üzerine sarımsaklı yoğurt, naneyle birlikte eritilmiş tereyağı gezdirip servis yapın.