Yemeðinizin kahvesi nasýl olsun?

Kahve dediðin keyifle içilir. Peki ya onun mis kokusuyla yemekler hazýrlamak? Sakýn ‘Yok artýk’ demeyin ve hazýr olun! Biraz þaþýracaksýnýz ama kahvenin bu gücüne siz de þapka çýkaracaksýnýz...

Aslýnda kahve içme alýþkanlýðým yok ama piþerken saran kokusuna hayraným. Peki ayný koku yemekleri sarmalasa? Kahveyle tatlý yapmak fikri tamam ama ‘yemek’ dedin mi, þöyle bir durmak gerekiyor.

Yemek tabaðýnda kahve

Hani sadece yemiþ olmak için yememek gibi yapmýþ olmak için de yapmamak gerekiyor bazý yemekleri. Yemek dediðin tekrarlardan uzak olmalý, sýkmamalý ama deðiþik olacak diye de ipin ucu kaçmamalý. Sonuç olarak incelikli düþünmek, doðru malzemeleri bir araya getirmek ‘iyi lezzet’ için olmazsa olmaz.

Kahve bu noktada riskli bir malzeme. Her malzeme ile arkadaþlýk kuramayan, tuzla müthiþ bir kavgasý, domatesle geçimsizliði olan bir malzeme. Diðer taraftan meyvelerle, yumurtayla, sütle, bazý sebzelerle müthiþ bir aþký var. Ýçecek olarak ortak beðeni toplayan kahve hayranlarýnýn fikirleri yemek tabaklarýna gelince deðiþebilir. Þimdi test etme zamaný. Belki denersiniz, hatta beðenirsiniz kim bilir? Afiyetle!

Kahve ile dinlendirilmiþ Nuar

Malzemeler 6 kiþilik

-  1,5 kilo dana nuar.

-  Bir su bardaðý kiraz aðacý talaþý.

-  Dört kiþi için hazýrlanmýþ filtre kahve.

-  Servis için balsemik ile tatlandýrýlmýþ karamelize soðan ve yeþillik

-  Eti alabilecek büyük bir tencerenin dibine talaþý yayýn ve üzerine bir ýzgara yerleþtirip eti düzgünce koyun, kapaðýný kapatýn. Beþ dakika yüksek ardýndan kýsýk ateþte iki saat piþirin. Büyük bir tencereniz yoksa tütsüleme iþlemini fýrýnda yapýn. Bunun için fýrýnýn tabanýna folyo kaðýdýnýn üzerine talaþý yayýn ve talaþlar renk deðiþtirmeye baþladýðýnda üzeri yaðlý kaðýt ile kapalý nuarý fýrýnýn orta rafýna yerleþtirin. 160°C’de Ýki buçuk saat piþirin.

-  Bu arada filtre kahveyi hazýrlayýp soðutun, derin bir büyük bir sürahiye alýn. Yeþillikleri yýkayýn, soðaný karamelize edip balsemik ile tatlandýrýn.

-  Piþen eti sýcakken, bütün olarak sürahiye yavaþça diklemesine býrakýn. Üzerini kapatýn ve 15 dakika kahve suyunda dinlendirin.

-  Piþen eti ince dilimleyip ister soðuk ister sýcak servis yapýn. Bu eti en çok sandviç olarak tavsiye ediyorum.

Granül kahve ile süt köpüðü üzerinde çið kabak

Malzemeler 4 kiþilik

-  Bir su bardaðý soðuk süt

-  Ýki adet yeþil kabak

-  Bir tatlý kaþýðý gül suyu

-  Yeteri kadar taze nane

-  Taze lavanta

-  Az miktar granül kahve

-  Kapaklarý incecik dilimleyip gül suyu ile karýþtýrýn ve bir süzgece alýn.

-  Sütü süt köpürtme aparatý ile köpürtün.

-  Salata tabaðýna süt köpüðünü alýp üzerine granül kahve serpiþtirin, Kabap dilimlerini ve taze nane yapraklarýný ekleyip taze lavanta çiçeði ile servis yapýn.

-  Süt köpürtme makinanýz yoksa kahveli içecekteki gibi az miktar kremayý mikserde köpürtün içine yarým su bardaðý sütü çýrparak ekleyebilirsiniz.

A’dan Z’ye Türk kahvesi

Yapýmý

Türk kahvesi sade, az þekerli, orta, þekerli ve çok þekerli olmak üzere beþ çeþitte yapýlýr. Sade için hiç þeker kullanýlmaz, az þekerli için yarým, orta için bir, þekerli için bir buçuk çok þekerli için iki küp þeker kullanýlýr. Su ne kadar soðuk, ateþ ne kadar kýsýk ve kahve ne kadar taze olursa olursa o kadar köpüklü ve lezzetli olur.

Servis

Kahve geleneksel olarak kahvaltý sonrasý lokum ve soðuk su ile servis edilir. Kahvaltý kelimesi de zaten kahve öncesi yenen þeyleri temsil eder. Suyun içine minik kuru gül taneleri veya Ege bölgesindeki gibi bir çay kaþýðý sakýz reçeli koyulabilinir. Kahve fincanýnýn tabaðýna (Fincana temas edecek þekilde) çikolata gibi sýcakta eriyen tatlýlarý koymak uygun olmaz.

Fincaný

1517 yýlýnda Türk kahvesi yazýlý tarihi baþlar. Bu tarihlerden kýsa zaman sonra cezveler ve özel fincanlar üretilmeye baþlanmýþtýr.

Falý

Ýçildikten sonra “Neyse halim, çýksýn falým” tekerlemesi ile üç kez saat yönünde çevrilerek tabaða kapatýlan fincandan süzülen telvenin çýkardýðý þekillerle geleceði anlatmak için kullanýlan tek kahve türü Türk kahvesidir.

Arabica

Türk kahvesinin kahve çekirdeðinin cinsi. Bu cins aslýnda Anadolu’da yetiþmiyor. Zaten tüm kahve cinsleri sýcak iklim istiyor.

Türk kahvesi

Dokuzuncu yüzyýlda hakkýnda efsanelerden bahsedilen kahve çekirdeðinin dünyada içecek olarak var olan en eski piþirme yöntemlerinden.

Dibek kahvesi

Kavrulan kahvenin çukur taþ veya tahta bir havanda tokmakla ezilierek öðütülmesi yöntemidir. Türk kahvesi 1800’lü yýllarýn ilk yarýsýna kadar bu yöntemle hazýrlanmýþtýr. 1827’de tüfenkçi ustalarýndan Selim’in kahve deðirmenini icat etmesi sonucunda yapýmý zor olan dibek kahvesi zamanla unutuldu.

Süvari kahvesi

Çay bardaðý ile servis edilen Türk kahvesi.