Yemek bahane programlar...

Digiturk ve D-Smart içerisinde bir sürü yabancı yemek kanalı var. D-Smart’ta yayınlanan Jamie Oliver’ın programları dünya genelinde en bildik olanıdır, Home TV ve diğer kanallarda da iyi sayılabilecek programlar var. Ancak ben yemek programı ve kanallarının evrensel olmadığına inananlardanım. Her ülkenin damak zevki, market raflarında buldukları farklıdır, o yüzden yemek programlarının yerel olması benim için her zaman daha iyidir.

***

Türkiye’de kolay sponsor ve reklam bulunabildiği için yemek programı çoktur. Bir kısmı biraz baştan savma bir kısmı da yapılan yemek ve malzeme seçimiyle fazla sosyete işidir. Yemek kültürü uzun zamandır seçkin zevki göstergesi halinde. Aksi olsa, Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı birkaç sene önce programlarında Fransa’dan getirtilen ördeğin nasıl pişirileceğini uzun uzun konuşmazlardı.

***

Benim yemekle ilgili sevdiğim üç program var. Biri NTV’de Vedat Milor’un programları ama açık söyleyeyim eski tadı kalmadı sanki. Bir diğeri TRT Haber’de ekrana gelen Ekonomik Tarifler. İş dünyasının önde gelen isimleri, Defne Sarısoy ile birlikte önlük takıp mutfağa dalıyorlar. Hem sohbet güzel hem de Selami Usta diye bir şef var, seyrederken bir sürü şey, hatta bıçak nasıl kullanılır, onu bile öğreniyorsunuz.

***

Ramazan başından beri bir de Samanyolu TV’deki Mutfak Keyfi programına bakıyorum zaman buldukça. Anadolu’yu dolaşıyor, illerin en meşhur yemeklerini tanıtıyorlar. Bir zamanlar Pakize Suda da Habertürk TV’deki programında yöresel tadlara girmiş ama programın genelinde yemek işi havada asılı kalmıştı. Burada sunucu Nur Viral işi gayet iyi götürüyor. Lakabı Anadolu’nun Seda Sayan’ıymış, ilginç. Yerli bir yemek kanalı haberiyle noktalayalım. Planet TV Grubu çok yakında yeni bir yemek kanalını yayına sokmaya hazırlanıyormuş.Formatlarında sadece usta tarifleri değil bekarlar için pratik yemek tarifi benzeri şeyler de olacakmış. Bekleyip göreceğiz...