Yemek yemek ciddi bir iþtir!

Söz konusu yemekse, birinci kural iç güdülerinin uyumasýna göz yumma!  Ýki, yemek yerken doðayý talan etme, tabiatý tehdit eden markalarý tüketme çünkü doða yoksa sen de yoksun!

Neden aniden havuç yemek istersin? Öðretiler, kalýplar, jan janlý reklam panolarýný ve baðýmlýlýk konusunda sigarayý geride býrakan rafine þekeri bir tarafa býrakabilirsek metabolizmamýzýn saat gibi çalýþtýðý gerçeðini fark edebiliriz. Bir gýdaya þiddetli istek, o gýdadaki mineral veya enerjiye bedenin ihtiyacýndan kaynaklanabilir.

Hatýrlayýn, hastalandýðýnýzda ilk günler iþtahsýz olabilirsiniz. Bunun nedeni vücudun “Neler oluyor?” sorusuna cevap bulma dönemine girmesidir. Kendini dinleyip hangi besinleri depolamasý gerektiðini anlamasý için bir süreçtir. Ama soðuk algýnlýðý gibi yaygýn ve metabolizmanýn galip gelebileceði hastalýklarda beden bir kaç gün içinde belli gýdalara yönelmeye baþlar. Örnek, pisikolojik olarak çöküntü yaþýyorsanýz mutluluk hormonu seratonin salgýsý gerçekleþtiren karbonhidratlara yönelirsiniz. Ameliyat geçirmiþ bir insanda kas ve baðlarýnda önemli derecede hasarlar olur ete karþý iþtahý artar. Vücuttaki kimyasal maddelerin azalmasý bu maddelerin yoðun olduðu gýdalara karþý hassasiyet geliþtirir.

Mesela domates suyu buna çok iyi bir örnek. Günün birinde domates suyunu sevmeyen hatta öyle bir içeceðin farkýnda olmayan kiþilerin uçak seyahatinde domates suyu içtikleri fark edildi. Bunun üzerine Alman hava yollarý Lufthansa seneler önce bir araþtýrma yaptý. Uçaktaki kabin basýncý kana daha az oksijen gitmesine neden oluyordu. Bu durum sinüsleri kurutuyor ve tat alma reseptörlerimizin hassasiyetini azaltýyordu. Böylelikle yerde daha topraksý bir tadý olan ve ferahlýk vermeyen domates suyunun asitli yaný yerden 30-35 bin fit yükseklikte öne çýkýyor, yer ortamýna göre daha ferahlatýcý, mineralli bir tat alýnýyordu. Tercih sebebi gerçekten sinüsler týkandýðý için koku alamamak ve bu sebeple tat algýsýnýn farklýlaþmasý olabilir miydi? British Airways bunun üzerine yolculara burun spreyi daðýtýp sinüslerini açmalarýný saðladý. Artýk koku alabiliyorlardý ancak bu deneme baþarýsýzlýkla sonuçlandý, çünkü domates suyuna talep hala aynýydý. Bunun sebebi uçakta vücudumuzu fazlaca dinlememiz ve basýnç ortamýnda ihtiyacý olan bir besini bilinç altý seçmemiz olabilir mi? Peki senin vücudun bu gün ne yemek istiyor?

Doðayý Talan Etme! Hayatta kalmak için bencil olmalýyýz. Ancak bu bencillik insanoðluna doðayý talan etme yetkisini vermemeli. Hayatta kalma dürtüsüyle tam tersi doðayý koruyarak bu döngüdeki yerimizi tekrar hatýrlamalýyýz. Çünkü doða yoksa biz zaten yokuz...

O hayvan boþuna ölmesin!

Ahlaklý bir duruþu olmalý yemek eyleminin. Hayatta kalmak için yemek yerken diðer canlýlarýn doðal yapýsýný ve döngüsünü bozmak kabul edilebilir bir konu deðil en azýndan doða için... Doðanýn bunu kabul etmediði tepemizdeki koca ozon deliði ve küresel iklim deðiþikliði ile zaten ortada. Uzun söze gerek yok. Hepimizin eninde sonunda öleceði gerçeðini kabul edelim. Bu gün itibarý ile bir tek lokma çöpe gitmesin, illa hayvan yiyeceksek o hayvan acý çektirilmeden kesilsin, hiç bir santimetre karesine burun kývrýlmasýn. Ciðer yemem, beyin soframa gelmesin denmesin. Yani kýsaca en azýndan o hayvan boþuna ölmesin...

Modern çiftlik besiciliði insanlýk tarihinin en büyük suçlarýndan

Ramazan ayýndayýz. Hazýr zamaný gelmiþken sizleri yemek yeme eyleminin farklý boyutlarýna kafa yormaya davet ediyorum. Yemek yeme eylemi, 21’inci yüzyýl insanýnýn arsýzca üretim ve tüketim biçimi sebebiyle doðayý talan ettiði bir tüketim þekli üzerine kurulu. Satýþ rekorlarýyla beklenmedik bir çýkýþ yapan ‘Sapiens’ kitabýnýn yazarý Yuval Noah Harari’nin bir yorumu bence meselenin özü: “Çiftlik hayvanlarýna acý ve stres hissedebilen canlýlar olarak deðil bir makine gibi yaklaþýyoruz. Bir inek, buzaðýsýný beslemek için süt üretir. Ama insanlar yavruyu alýp keser. Modern çiftlik besiciliði bence insanlýk tarihinin en büyük suçlarýndan biri.”

22 günde gelen lezzet

Sortie’nin içinde yer alan Etna Steak Restoran’a özel bir lezzet olan Etna Lokum, Ramazan’da farklý lezzetleri deneyimlemek isteyenler için cezbedici bir seçenek... Dana Bonfilenin en yumuþak bölgesi olan göbek kýsmýndan alýnan parça ile hazýrlanan yemeðin sýrrý piþirilmeden önce özel bir sosta 22 gün boyunca dinlendirilmesinde yatýyor.

Kiþiye özel iftar menüsü

Saray Muhallebicisi’nde bütçenize uygun iftar menüsünü ek ücret ödemeden kendiniz oluþturabiliyorsunuz. Tavuk etli çorba, Saray döner, tavuklu pilav, kazandibi, Saray sarma, ekmek kadayýfý gibi klasikleþmiþ tatlarýnýn yaný sýra manda sütünden özel üretim doðal yoðurt, ayran, kaymak ve dondurmanýn yer aldýðý saðlýklý ürünlerle iftar yapabilirsiniz.

Bayramýn keyfini çýkarýn

The Grand Tarabya, Ramazan Bayramý’na özel olarak hazýrladýðý tatil paketiyle konuklarýna eþsiz bir tatil deneyimi sunmaya hazýrlanýyor. 1-10 Temmuz tarihleri arasýnda geçerli olan Ramazan Bayramý paketi, tatilini eþsiz Boðaz manzarasýyla Ýstanbul’da geçirmek isteyenlerin vazgeçilmezi olacak. Konuklarýný bayramda da avantajlý fiyatlar ile aðýrlayacak olan otel, ayrýcalýklý bir tatil arayýþýnda olanlarý bekliyor.

Özel sunumlu bal kabaðý çorbasý

Elite World Otelleri on bir ayýn sultaný Ramazan ayý süresince Türk ve Osmanlý mutfaðýnýn en seçkin lezzetlerini, tasavvuf müziði eþliðinde açýk büfe ve set menü olarak misafirlerinin beðenisine sunuyor. Ramazan ayý için özel olarak hazýrlanan bal kabaðý çorbasý çavdar ekmeðinin içinde servis ediliyor. Lif yönünden zengin olmasý nedeniyle doyurucu etkisi olan çorba ayrýca, sindirim sistemine de destek oluyor.