Baþlamadan bir tespit yapalým; yeni bir paradigma ancak baðýmsýz düþünebilenler ve zihin kodlarýný baðýmsýzlaþtýrabilenler tarafýndan tanýmlanabilir...
Sevgili dostlar, piyasalardaki hareketlenmelere yalnýzca merdivenli okullarda öðretildiði gibi “FED gel der, olan olur” teziyle yaklaþanlar, Türkiye’nin son 13 yýlda geldiði yolu ve verdiði savaþý unutuyorlar... Türkiye gibi “yapýsal dönüþüm savaþý verip, YENÝ DÜNYA DÜZEN’i içinde ANA UNSURLARDAN BÝRÝ OLMA” yolunda ilerleyen ülkeler için FED sadece bir detay...KENDÝNÝ GELÝÞTÝRENLER, FED DALGALARINA KAPILMAZLAR ! Üstüne üstlük FED geri adým atmaya çoktan hazýr !
Bu noktada çok önemli bir soru soralým; bizim için ana soru þu: Türkiye, 1946 sonrasý içine sýkýþtýrýldýðý mengeneden çýkma yolunda ilerleyecek mi yoksa baþlattýðý kurtuluþ-dönüþüm hareketi geri mi püskürtülecek? Kararlýlýk, devam azmi ve alt bileþenlerin tamamý bugüne kadar atýlan adýmlarda ortaya kondu, þimdi dalgalý denizleri tereddüt etmeden geçme dönemi...
Birlikte bazý tespitler yapalým;
1- Yeni bir DÜNYA DÜZENÝ kuruluyor ve özellikle 11 Eylül sonrasýnda ortaya çýkan “psikolojik sýnýrlamalar” ile birlikte içinde bulunduðumuz bölgede “yýldýzý parlayan”, yatýrým yapýlabilir ve en önemlisi “yaþanabilir-yaþanmak istenecek” tek bir merkez var; Türkiye... En güçlü olduðumuz ve diðerleri gibi FED makasýna düþmeyeceðimiz nokta da tam burasý; tezi doðru kurmalý ve alt dinamikleri ile birlikte hayata geçirmeliyiz...
2- Peki Türkiye’ye para ve varlýk akýþýný saðlayacak enstrümanlara sahip miyiz? Gerekli mekanizmalarý ve organizasyonlarý kurduk mu? Hala tam olarak KURMADIK ama çok yol aldýk! Bir örnek; Dubai’den Londra’ya giden ve orada Londra Metal Borsasý ve/veya kendi fetva kurulu olan bir bankada deðerlenen paraya “alternatif” ortaya koyabiliriz. Kamu bankalarýnýn katýlým bankacýlýðý konusunda attýðý adým çok önemli. VAKIF katýlým bu adýmlardan biri !
3- Sermaye Piyasasý için neler yapabiliriz? BÝST’de içeriye yönelik “çekici” düzenlemeler yapýlýrken, ayný anda bir BÖLGE BORSASI’ný daha BÝST tecrübesinden yararlanarak hayata geçirebiliriz.
4- Avrasya Menkul Deðerler Borsasý kurabilir, bölgedeki þirketlerin Rusya-Orta Asya-Orta Doðu ülkelerinin “kote olabilecekleri” ve yaratýlacak “yeni enstrümanlarýn” iþlem göreceði yeni bir “organize Pazar kurabiliriz.
5- Borsa Ýstanbul içindeki “Deðerli Madenler” piyasalarýný, “Londra Metal Borsasý” alternatifi olarak bölge ülkelerinin de ihtiyaçlarýna göre yeniden düzenleyebilir, “yastýk altýndaki” altýnlarýn sertifikaya döndürülüp daha aktif iþlem gördüðü yapýyý teþvik edebiliriz.
6- TOKÝ’yi daha güçlü bir hale getirebilir, þehirlerdeki yeniden yapýlanma faaliyetleri hýzlandýrýlarak “bina konsolidasyonunu” ne pahasýna olursa olsun baþlatabiliriz.
7- TPAO-BOTAÞ gibi deðerlerimizi yeniden yapýlandýrýlarak, verilecek maden-gaz-petrol imtiyazlarý sonucu oluþan “varlýklarý” halka açabiliriz. Ýçeride-dýþarýda bu þirketlerin % 49’unu satarak, yaratýlan kaynak ile “arama-sondaj” faaliyetlerini hýzlandýrabiliriz.
8- Türkiye’nin bütün “yeraltý potansiyelini” TÜRK YERALTI A.Þ’yi kurarak imtiyaz olarak 99 yýllýðýna bu kamu þirketine devredebilir ve ortaya çýkacak þirketi Halka satabiliriz. Böylece madenler halkýn olur.
9- Aselsan, Havelsan, MKE, Roketsan gibi þirketleri Savunma Endüstri Holding çatýsý altýnda toplayýp % 49’unu arz edebiliriz!
10- Tapu tespit ve deðerlendirme komisyonlarý kurarak “iþgal altýndaki” kamu topraklarýný yeniden deðerlemeye alabilir, kamunun iþgal edilen varlýklarýný halka geri döndürebiliriz
11- Yönetim kurulu tam profesyonel olan ve doðrudan Cumhurbaþkaný tarafýndan atanan bir “Kamu Denge Fonu” kurabilir ve halka arz edilen varlýklarýn karþýlýðýnda oluþacak havuzu “piyasa dengesini” saðlamada kullanabiliriz.
12- Çin, Norveç, Rusya, Katar ve diðer baþka devletler tarafýndan kullanýlan model gibi “DEVLET VARLIK PORTFÖY” þirketini kurup, Devlet varlýklarýný “varlýk yönetimi mantýðý” içinde yönetmeye baþlayabiliriz.
Sevgili dostlar, bu maddeleri uzatabiliriz...Önemli olan finansal-entellektüel birikimizi “milli yolda” harekete geçirmek ve karar almak...Bu tespitler sadece benim aklýma gelenlerin bir kýsmý...Katkýlarýnýzý bekliyorum...
Sonuç: Piyasada hatta bürokrasi ve siyasette þöyle diyenler var; “...Türkiye’nin küresel þartlara uygun olarak faizi yukarý çekmesi gerekiyor”...ÇOK ESKÝ VE ANLAMSIZ BÝR ÝFADE ! YENÝ TÜRKÝYE,YENÝ PARADÝGMA’ya yakýþýr ifadeler ile konuþanlarý dikkatli takip edelim !