MB Baþkaný Baþçý’nýn dün yaptýðý açýklamalarý önemli ve anlamlý buluyorum. “Son 45 yýlýn en noktalarýný test edebiliriz” diyor Baþçý özetle...
MB’nin kararýný açýkladýðý gün paylaþtýðým analizi hatýrlatmamda yarar var. O çalýþmanýn özü de ayný teze dayanýyordu; “en noktalarýna gidiyoruz gerekeni yapalým, bu indirim yeterli deðil...Rutin dýþý acil bir toplantý ile indirim yapýlabilir”...
Sevgili dostlar, Baþçý’nýn açýklamalarý öncesinde özellikle “0,50’lik indirim kararýný” takip eden saatlerde paylaþtýðým analizimden baþlýklarý hatýrlatmak istiyorum...
Bakýn neleri paylaþmýþýz, özet olarak aynen aktarýyorum;
“...Dünya genelinde Merkez Bankalarý “tabularý da yýkabileceklerini” gösterebiliyorlar ! Ýsviçre Merkez Bankasý euro/frank kurunda taban fiyat uygulamasýna son verdi. 3 yýllýk uygulamanýn ardýndan alýnan karar piyasalarda BEKLENMÝYORDU ! Cesur bir karardý, Merkez Bankalarýnýn KALIPLARINDAN çýkabileceðini göstermiþ oldu ! Amerika gibi Avrupa da PARASAL GENLEÞME ve AZALAN ÝÞSÝZLÝK-ARTAN BÜYÜME trendinden yana tavýr koydu ! Bu geliþme aslýnda Avrupa Merkez Bankasý adýna bir sinyal, AMB artýk 22 Ocak’ta “tahvil alýmýna” baþlamaya hazýr.
1- Son dönemde özellikle FED’in tavrýnýn beklendiði gibi sert olmayacaðýnýn anlaþýlmasý(Amerikan Merkez Bankasý’nýn ÝÞSÝZLÝK AZALANA kadar parasal genleþmeye devam etme tavrý) ile dünya genelinde Merkez Bankalarý faiz indirimlerine gitmeye baþladýlar. Son örnek; Hindistan Merkez Bankasý bir süredir kendisinden beklenen politika faiz indiriminde ilk adýmý attý ve çeyrek puanlýk indirime gitti. Ýndirimin, yerel ve küresel Piyasalara pozitif etkisi oldu.
2- Avrupa’daki genleþme Türkiye’de post-etki olarak ticari faaliyetin hýzlanmasýný da etkileyebilir.
3- Dünya genelinden gelen GENLEÞME sinyalleri Türk para ve Sermaye piyasalarýna AKIÞI hýzlandýracaktýr.
4- BU VERÝLER IÞIÐINDA KARAR ÖNCESÝNDE DE SONRASINDA DA GÖRÜNEN MB’NÝN PÝYASANIN GERÝSÝNDE KALDIÐI VE KALMAYA DEVAM ETTÝÐÝDÝR !
Bu noktada içerideki geliþmeleri de gözden geçirelim...
A- Petrol ve emtia fiyatlarýnýn hýzla düþmesi içeride OLUMLU etki yapýyor. Küresel anlamda iþ yapan Türkiye’ye sýcak bakmayan finans þirketlerinin yorumcularý dahil þunu söylüyorlar; Bu DÜÞÜÞ TÜRKÝYE’ye OLUMLU yansýyacak ve enflasyon beklentisini 5’li rakamlara kadar çekebilir.
B- MB’nýn daha önce açýkladýðý senaryolar içinde emtia düþüþleri dikkate alýnmamýþtý. Daha açýk söylemek gerekirse; MB, olumsuz senaryolara odaklanýp, özellikle petroldeki sert düþüþ ile oluþabilecek önemli OLUMLU KATKIYI tahmin edemeyerek, bunu aniden fiyatlayan piyasanýn çok gerisinde kaldý ! Bu ani ve sert düþüþ hesaba katýlarak YENÝ SENARYO üretilmeli. Aslýnda piyasa MB’den çok hýzlý davrandý ve PÝYASA FAÝZÝ, MB’den hýzlý geri çekti.
C- TCMB’nin faiz indiriminde elini rahatlatacak bir baþka geliþme ise mali veriler !
Bildiðini gibi 2014 yýlý bütçe gerçekleþmeleri açýklandý. Bütçe giderleri hedeflenenin yüzde 2.7 üzerinde, bütçe gelirleri de hedeflenenin yüzde 5.6 üzerinde gerçekleþti. Bunun sonucu olarak bütçe açýðý 33.3 milyar lira yerine 22.7 milyar lira oldu.
Bu rakamlar neden önemli ? Yani beklenenden 10.6 milyar lira daha az bir bütçe açýðý ile karþý karþýyayýz. Bu da milli gelirin yüzde 1.3’üne denk geliyor. Faiz dýþý fazla da buna baðlý olarak hedefin yüzde 45 üzerinde gerçekleþti. 18.7 milyar lira yerine 27.2 milyar liraya varan faiz dýþý fazla elde edildi. Bütçenin az açýkla sonuçlanmasý ve faiz ödemelerinin son 33 yýlýn en düþük düzeyine inmesinin etkisiyle kamu borcu gerilemeye devam ediyor. Bu rakamlar ile kamu borcunun milli gelire oranýnýn yüzde 33’e iniyor. BURADA ÖNEMLÝ DETAY ÞU; BU VERÝLER PARA POLÝTÝKASINDA YENÝ VE DAHA ESNEK KARARLAR ALINMASINA ÝMKAN verebilir.
D- Dolar kuru en zor zamanda bile içeride 2,39-2,4075 bandýný yukarý KIRAMADI!
Bugün ise “EN ZOR ZAMAN” noktasýndan ÇOK UZAÐIZ!
TEKRAR EDELÝM; Bugün ise “EN ZOR ZAMAN” noktasýndan ÇOK UZAÐIZ!
Rahatlayan Avrupa ve özellikle Nisan-Eylül arasýnda artan sermaye hareketleri ve turizm gelirleri ile Türkiye’ye net giriþ beklenebilir. Kýsa vadede “FAÝZ DÜÞERSE, KUR ARTAR” söylemi ile indirimin önünü kesmeye çalýþanlarýn KUR baskýsýna oynamalarýný dikkate almamak gerekir. Ekonomi, genel anlamda 2,20-2,50 arasýnda bir bandý rahatlýkla kaldýrabileceði gibi, 0,25-1,25 arasýndaki faiz indirimlerinde kur, genel denklem itibariyle daha önce test ettiði 2,39-2,4075 bandýný, test etse bile, aþmayacak ve mutlaka buradan geri dönecektir.
Ayrýca daha önce 7,50 altýný test ettiðimiz 2013’ün Mayýs sonrasýna dikkatli bakarsak (Grafik-1) dolar kurunun-Türkiye’nin makro verileri bugün kadar iyi olmamasýna raðmen (Grafik-2) 1,80-2,0825 bandýnda kaldýðýný rahatlýkla görebiliriz.
Buradan çýkan sonuç çok net; 2013 Mayýs sonrasý GEZÝ OLAYLARI ile baþlayan bozulmaya raðmen 7-7,50 faiz bandýnda gördüðümüz kur, o dönemde bile ilk dalgada 2,0825 TEPE NOKTASINI aþamadan dönmüþtür.
Sonuç: Bugün HER TÜRLÜ OLUMLU VERÝ VE SAÐLANAN ÝSTÝKRAR ile ATILACAK daha büyük FAÝZ ÝNDÝRÝMÝ ADIMINDA KUR RÝSKÝ YOKTUR...”
Sevgili dostlar, yukarýdaki satýrlarý ve daha fazlasýný grafikler eþliðinde ilk karar sonrasý paylaþtým. Geldiðimiz noktada MB Baþkaný’nýn da “en noktasýna gidiyoruz, faiz daha da düþmeli” sinyali vermesi önemli, 4 Þubat’ý bekleyelim...
Önemli not: Savunduðu “Güçlü Türkiye Ekonomisi-Yerli Dinamikler Modeli” yüzünden baský odaklarýnýn “çok dayaðýný” yiyen ama asla “eðilmeyen” Cemil Ertem, Beþtepe’de artýk bizimle. Kendisini tebrik ediyorum ve dikkatle takip edin diyorum...