Sinemayla ilgilenmek isteyen ama kurulu okul veya fakültelere gitmeyen öðrenciler için zaman zaman kimi kuruluþ veya belediyeler tarafýndan teorik veya pratik sinema atölyeleri açýlýyor. Kýsa filmden belgesele, animasyondan uzun metraja sinemanýn deðiþik dallarýnda eðitim alýp bu sahalarda uzmanlaþmak isteyen herkes bu kurs veya atölyelere baþvurup, formel eðitim olmadan da bir eðitim sürecinden geçip mesleki kariyere doðru yol alýyorlar. Böylesi faaliyetlerden biri Beyoðlu Kýsa Film Atölyesi baþlýðý altýnda Beyoðlu Belediyesi ile Istanbul Tasarým Merkezi iþbirliðiyle açýlýyor ve bu projeyle geleceðin sinemacýlarýnýn yetiþtirilmesi hedefleniyor. Kurslar sertifikalý olacak ve katýlýmcýlara Sinematografi, Yönetmenlik, Senaryo, Kurgu, Görüntü Yönetmenliði, Film Okumalarý ve Oyunculuk Yönetimi dersleri verilecek.
Ücretsiz sinema eðitimi
Proje kapsamýnda açýlan sertifikalý kurslarda genç yönetmen adaylarýna üç ay boyunca ücretsiz sinema eðitimi verilecek. Katýlýmcýlarýn mülakatla seçileceði eðitimler 26 Mart Cumartesi baþlýyor. Gençlerin kültürel geliþimine katký saðlamak amacýyla yapýlan giriþimle, Beyoðlu’nda yaþayan gençlere sinema kültürü kazandýrýlmasý amaçlanýyor.Oniki hafta boyunca haftasonlarý verilecek kurslarda yukarýda adý geçen konularda, sahasýnda uzman isimler tarafýndan verilecek temel eðitimden sonra katýlýmcýlarýn hazýrladýklarý senaryolar arasýndan seçilecek olan iki senaryo kýsa film olarak çekilecek. Eðitimler Cumartesi günleri Beyoðlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde, Pazar günleri ise Sultanahmet’teki Istanbul Tasarým Merkezi’nde gerçekleþtirilecek. Beyoðlu’nda ikamet eden onbeþ yaþýný doldurmuþ gençlerin müracaatlarý bir hafta içinde Beyoðlu Gençlik Merkezi’nde yapýlabilecek.
Kýsa film önemlidir
Uzun metrajýn farklý bir versiyonu sayýlabilecek kýsa film, belli bir süre içinde anlatmak istediðini en dakik ve rikkatli bir þekilde anlatabilme becerisi anlamýný taþýyor. Kýsa film dediðimizde, kurmaca dramatik bir dil anlatýmýný kavrýyoruz ve düþünülen süre içinde murat ettiðini en yetkin nasýl anlatabileceðimizi ortaya koyabileceðimizin ince hesabýný yapýyoruz. Genelde, çarpýcý bir fikri belli bir dramaturji ve kurgulamayla ve bir zeka göstergesiyle perdeye yansýtabilme becerisi olarak anlaþýlan kýsa film, yeni teknolojiyle birçok deneme yapma imkaný da saðlýyor. Bir hikayeleme biçimi olarak alýnan kýsa film, edebiyatla arasýnda kurulan benzerlikten de hareketle romana göre kýsa veya uzun hikaye olarak da algýlanabilir. Uzun metraja geçiþte bir menzil olarak da kabul edilebilecek olan bu format, yine de kendi baþýna özgün, saygýn ve biricik bir form sayýlmaktadýr. Nitekim kimi çok tanýnmýþ uzun metraj film yönetmenleri de kimi zaman bu formatta ürünler vermekte, sinemanýn o amatör veya yarý profesyonel ruhuna bir dönüþ yaparak belki bir yenilenme ve kavileþmeimkanýna kavuþmaktadýrlar.