Yeni Bir Film Atölyesi

Sinemayla ilgilenmek isteyen ama kurulu okul veya fakültelere gitmeyen öğrenciler için zaman zaman kimi kuruluş veya belediyeler tarafından teorik veya pratik sinema atölyeleri açılıyor. Kısa filmden belgesele, animasyondan uzun metraja sinemanın değişik dallarında eğitim alıp bu sahalarda uzmanlaşmak isteyen herkes bu kurs veya atölyelere başvurup, formel eğitim olmadan da bir eğitim sürecinden geçip mesleki kariyere doğru yol alıyorlar. Böylesi faaliyetlerden biri Beyoğlu Kısa Film Atölyesi başlığı altında Beyoğlu Belediyesi ile Istanbul Tasarım Merkezi işbirliğiyle açılıyor ve bu projeyle geleceğin sinemacılarının yetiştirilmesi hedefleniyor. Kurslar sertifikalı olacak ve katılımcılara Sinematografi, Yönetmenlik, Senaryo, Kurgu, Görüntü Yönetmenliği, Film Okumaları ve Oyunculuk Yönetimi dersleri verilecek.

Ücretsiz sinema eğitimi

Proje kapsamında açılan sertifikalı kurslarda genç yönetmen adaylarına üç ay boyunca ücretsiz sinema eğitimi verilecek. Katılımcıların mülakatla seçileceği eğitimler 26 Mart Cumartesi başlıyor. Gençlerin kültürel gelişimine katkı sağlamak amacıyla yapılan girişimle, Beyoğlu’nda yaşayan gençlere sinema kültürü kazandırılması amaçlanıyor.Oniki hafta boyunca haftasonları verilecek kurslarda yukarıda adı geçen konularda, sahasında uzman isimler tarafından verilecek temel eğitimden sonra katılımcıların hazırladıkları senaryolar arasından seçilecek olan iki senaryo kısa film olarak çekilecek. Eğitimler Cumartesi günleri Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde, Pazar günleri ise Sultanahmet’teki Istanbul Tasarım Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Beyoğlu’nda ikamet eden onbeş yaşını doldurmuş gençlerin müracaatları bir hafta içinde Beyoğlu Gençlik Merkezi’nde yapılabilecek.

Kısa film önemlidir

Uzun metrajın farklı bir versiyonu sayılabilecek kısa film, belli bir süre içinde anlatmak istediğini en dakik ve rikkatli bir şekilde anlatabilme becerisi anlamını taşıyor. Kısa film dediğimizde, kurmaca dramatik bir dil anlatımını kavrıyoruz ve düşünülen süre içinde murat ettiğini en yetkin nasıl anlatabileceğimizi ortaya koyabileceğimizin ince hesabını yapıyoruz. Genelde, çarpıcı bir fikri belli bir dramaturji ve kurgulamayla ve bir zeka göstergesiyle perdeye yansıtabilme becerisi olarak anlaşılan kısa film, yeni teknolojiyle birçok deneme yapma imkanı da sağlıyor. Bir hikayeleme biçimi olarak alınan kısa film, edebiyatla arasında kurulan benzerlikten de hareketle romana göre kısa veya uzun hikaye olarak da algılanabilir. Uzun metraja geçişte bir menzil olarak da kabul edilebilecek olan bu format, yine de kendi başına özgün, saygın ve biricik bir form sayılmaktadır. Nitekim kimi çok tanınmış uzun metraj film yönetmenleri de kimi zaman bu formatta ürünler vermekte, sinemanın o amatör veya yarı profesyonel ruhuna bir dönüş yaparak belki bir yenilenme ve kavileşmeimkanına kavuşmaktadırlar.