Yeni bir paylaþým savaþý...

Öyle anlaþýyor ki, daha öncekilerden çok farklý ama çok daha uzun sürecek yeni bir paylaþým savaþýnýn içindeyiz. Hemen 1. ve 2. Dünya Savaþlarý’nýn vahþetini gözlerinizin önüne getirip karamsar olmayýn; bu süreçte barýþ ve savaþ iç içe geçerek yürüyecek. Topyekun bir dünya savaþý içinde olmayacaðýz ama özellikle içinde bulunduðumuz bölge, þimdi olduðu gibi, insanlýðýn çaresiz kaldýðý kýsa süreli ama kýyýcý savaþlara sahne olacak.

Ýsrail’in Gazze’ye saldýrýsý ile baþlayan sürecin, bu anlamda, arkasý ve önü var. Ýsrail’i bu þekilde harekete geçiren güçler, Mýsýr darbesini yapan, Türkiye’de yeni bir Kürt savaþý için ellerindeki bütün kozlarý kullanan ve Suriye’de Esad’a kimyasal silahla katliam yaptýran güçlerdir ayrý zamanda.

Zincirin halkalarý...

17 Aralýk darbe süreci ile Mýsýr darbesi ve Ýsrail saldýrýsý ayný zincirin halkalarýdýr. Hatta bu hafta baþý Arjantin’e ‘iþte iflas etti’ dedirtmek için ABD’de bir mahkemeden Londra’da konuþlu akbaba fonlar lehine karar çýkaran finans oligarþisinin, bizim taþra tefecilerinden bile daha ucuza kaçan ayakoyunlarý da bu zincirin halkasý sayýlmalý...  Ama foyalarý ne çabuk açýða çýkýyor; Küresel Finans Oligarþisi’nin en sefil halkasý olan çoðu Londra konuþlu akbaba hedge fonlarýn hamlesi boþa çýktý. Çoðu ABD üniversitelerinden olan ve aralarýnda Nobel almýþ Robert Solow’un da bulunduðu yüz akademisyen iktisatçý, bir bildiri yayýnlayarak ABD Mahkemesi’nin kararýný, ABD Kongresi’ne þikayet etti. Ve kararýn, hem dünya hem de ABD ekonomisine zarar verecek çok büyük bir yanlýþ olduðunun altýný çizdi. Bu simgesel karþý çýkýþ artýk akademide de bir dönemin bittiðini bize anlatýyor. ‘Arjantin iþte iflas etti; çünkü beceriksiz siyasetçiler ülkeyi yönetemedi, liberal iktisadýn þaþmaz kurallarýný uygulasalardý, IMF’nin ve diðer ‘otorite’ küresel kurumlarýn uyarýlarýna dikkat etselerdi ülkeyi batýrmazlardý’ diye ahkam kesen Türkiyeli ‘liberal’ iktisatçýlardan biz kolay kurtulamayýz ama iþte dünya bunlardan kurtulmaya baþladý. Gördüðünüz gibi ellerindeki ideolojik malzeme tükenince, ellerinin altýndaki medya imparatorluklarý ile uyutacaklarý halk kalmayýnca ve en önemlisi de hakim ideolojiyi üreten en önemli kurumlardan birisi olan akademi de ellerinden gitmeye baþlayýnca yapacaklarý tek þey kalýyor; savaþ.

Ýsrail saldýrýsý küresel...

Ýsrail saldýrýsý artýk lokal bir Gazze saldýrýsý olmaktan bu anlamda çýkmýþtýr; küresel bir saldýrýnýn simgesel baþlangýcýdýr. Dikkat ediyorsanýz Azerbaycan ve Ermenistan arasýnda, uzun süredir uyutulan Daðlýk Karabað Sorunu, tam þimdi, yeniden sýcak çatýþmaya dönüþtürülüyor. IÞÝD saldýrýsý ile baþlayan ve Ýsrail’in Gazze katliamlarý ile devam eden süreç, Daðlýk Karabað sorunu ile sürecek gibi... Þimdi IÞÝD denilen ve neocon-siyonist ittifakýnýn Ortadoðu’daki yeni çocuðu olan paramiliter yapýnýn, Irak hedefi, Musul-Kerkük petrol ve doðalgaz alanlarý idi. Daha sonra IÞÝD, Basra kaynaklarýna yönelmek istedi ama þimdilik nefesi yetmedi. Ne olduklarý da açýða çýkýnca durdular.

Hedef enerji alanlarý

Ýsrail’in Gazze temizliðinin altýnda da Doðu Akdeniz enerji kaynaklarýný Ýsrail’in tek baþýna denetlemesi ve bu süreçte Türkiye’nin paralize edilerek, hem Irak hem de Doðu Akdeniz kaynaklarýndan uzaklaþtýrýlmak istenmesi yatýyor. Ýsrail’in can ‘düþmaný’ Ýran bunun için bekliyor ve Gazze katliamlarýna pek ses çýkarmýyor.

Burada amaç, Güney Gaz Koridoru denen; Türkiye-Azerbaycan denetiminde inþa edilen ve Avrupa’ya, TANAP-TAP hattý ile ulaþtýðý zaman, Ortadoðu’nun ve Avrupa’nýn, ekonomik-siyasi yapýsýný büyük oranda deðiþtirecek enerji entegrasyonunu, inisiyatif kullanacak bir Türkiye ile gerçekleþtirmemektir.

Bu plan þimdilik, Türkiye ayaðý dýþýnda, týkýr týkýr iþliyor. Mýsýr’da darbe yaptýlar ve bu enerji hattýnýn Güney Akdeniz geçiþi için Ýsrail’in elini güçlendirdiler, Türkiye’nin elini zayýflattýlar. Suriye’deki iç savaþý uzatýyorlar, burada ürettikleri paramiliter yapýlarý Irak ve Kürdistan coðrafyasýna sürerek, burayý daha da istikrarsýzlaþtýrdýlar ve enerji boru hatlarýnýn Türkiye-Akdeniz geçiþlerini tartýþýlýr hale getirdiler. Kürt Yönetimi’nin Türkiye üzerinden petrol ihracýna,  týpký Arjantin’i ABD mahkemelerinde ‘iflas’ ettirme (!) projesi gibi, küresel hukuki uydurma engeli arýyorlar.

Rusya’nýn Avrasya hayaline, Kýrým’ýn ilhakine raðmen, ses çýkarmýyorlar ve bu ikili oyunda Almanya baþ rolü oynuyor.

Plan’ýn en önemli operasyonu...

Nihayet, bu planýn en önemli parçasý olarak Gazze saldýrýsý baþladý. Buradaki amaç çok yönlüdür. Ýsrail saldýrýsýnýn ikinci ayaðý, Ermenistan’ý devreye sokmaktýr. Böyle olunca Ortadoðu ve Kafkasya’daki iki önemli dondurulmuþ çatýþma alaný sürgit savaþa dönüþme potansiyelini barýndýracaktýr.

Bu durum, hem Türkiye’nin ekonomik olarak ayaða kalkmasýný, Irak Kürdistaný’nýn sürece dahil olmasýný geciktirecek hem de Azerbaycan’ýn Rusya’dan ve Batý’dan baðýmsýz yeni bir enerji ve sanayi ülkesi olarak Türkiye’den baþlayan yeni geniþleme ve birliðe dahil olmasýný engelleyecektir. Azerbaycan’ýn Türkiye ile birlikte Güney Gaz Koridoru üzerinden ekonomik bir birliðe gitmesi, buraya çok geçmeden, Gürcistan, Türkmenistan, Kýrgýzistan ve Özbekistan hattýný da katar ki, bu, Almanya’nýn da, þu sýralar dahil olduðu Neocon-Siyonist ittifakýnýn korkulu rüyasý olduðu kadar Rusya’nýn da tüylerini diken diken edecek bir senaryodur.

Tabii bu enerji yollarýna, ta Doðu Çin Denizi’nin, Hong Kong, Þanghay gibi çok önemli limanlarýndan baþlayarak, Kýrgýzistan ya da Tacikistan üzerinden Hazar geçiþini kullananak, Azerbaycan ve Gürcistan (Bakü-Tiflis-Kars)ve Türkiye hýzlý tren hatlarýyla birleþip, Boðaz ticari geçiþlerini Montreux’yü yerle bir ederek, Türkiye denetimine verecek yeni ticaret aksýný da katýn.

Erdoðan’ýn seçilmesi gerekli ama yetmez...

Ýþte baþlayan savaþ bunun savaþýdýr. Ve gördüðünüz gibi bütün yollarýn Roma’ya çýkmasý gibi bu savaþta bütün yollar Ýstanbul’a ve Ankara’ya çýkýyor. Ekonomik olarak Ýstanbul’a siyasi olarak Ankara’ya... Ýþte bunun için 10 Aðustos ve sonrasý çok önemli... Unutmayýn planýn yalnýz Türkiye ayaðý þu an iþlemiyor, bu uðursuz savaþ oyununu yalnýz Türkiye bozabilir. Bunun için Erdoðan’ýn seçilmesi de yetmiyor; Erdoðan hem seçilmeli hem de Özal gibi kuþatýlmadan, bildiði yolda devam etmeli...