Dün Diyarbakır’da ‘çözüm süreci’nin en kritik aşamalarından birisi başarıyla geçildi.
AK Parti hükümetinin başlattığı tarihi süreçte Abdullah Öcalan çok önemli bir çağrı yaptı.
‘Silahların susması’ ve ‘sınırötesine çekilme’ bu çağrının iki somut mesajıydı. Süreç açısından dünkü konuşmanın en önemli mesajları bunlar olsa da, benim kanaatim konuşmada daha önemli değerlendirmelerin bulunduğudur.
‘Yeni dönem’ vurgusu aslında ‘yeni bir anlayışı’, ‘yeni bir paradigma’yı yansıtıyordu. Terör örgütü PKK kurulduğu günden itibaren farklı evrelerden geçti, farklı stratejik hedefleri ve amaçları benimsedi. ‘Bağımsız devlet’ hedefiyle yola çıkan örgüt, bugün yeni bir evreye, yeni bir anlayışa ulaşmış görünüyor.
Öcalan’ın ‘çekilin’ çağrısından önemli olan ‘silahlı mücadele dönemi kapandı’ vurgusudur. Silahlı mücadelenin miadını doldurduğu ve artık demokratik siyasetin öne çıkması gerektiği ifadesi ciddi bir paradigma değişikliğidir. Örgütün eylemsizlik kararı alması, Türkiye’yi terketmesi önemli gelişmelerdir, ancak Öcalan’ın yüzbinlerce insana ‘silahlara veda’ çağrısı yapması daha köklü bir değişimi yansıtır.
Barış mesajı bekleyen meydandaki büyük kalabalık, konuşmanın ruhunu oluşturan kardeşlik ve demokrasi mesajını büyük bir memnuniyetle karşılamıştır.
Aslına bakılırsa tertip komisyonunun, bu konuşmanın ruhuna uygun şekilde hareket etmesi, alana Türk bayrağı asmasını gerektirirdi. Onların hala Öcalan’ın gerisinde kaldığı ve yeni dönemin ana fikrini yakalayamadığı anlaşılıyor.
***
Öcalan’ın konuşmasında ‘silahlara veda’ vurgusu kadar önemli olan ikinci husus, ‘birlik ve kardeşlik’ temasını işlemesidir.
Sadece Türklerin ve Kürtlerin tarihi ve İslami kardeşliği değil, tüm bölge halklarının birlik ve bütünlük içinde hareket etmeleri gerektiği vurgusu daha önce ihmal edilen yeni bir durumdur. Ayrışmayı ve kutuplaşmayı temel alan bir örgüte, ‘ayrışmayın bütünleşin, kucaklaşın’ çağrısı yapmak başlı başına oyunun kurallarını değiştiren bir çıkıştır.
Bugüne kadar ateist ve Marksist anlayışla yoğrulan bu örgüt, ‘din kardeşliği’ anlayışını benimsemediği gibi bir sorun olarak algılamıştır. Öcalan açık bir şekilde Peygamber efendimize, din kardeşliğine ve ortak medeniyete gönderme yapmıştır.
Diyarbakır mesajları, sadece belli kesimlerin değil, terör örgütünün ezberlerini bozacak cinstendir. Öcalan kendi kitlesine seslenmek, onların hassasiyetlerini gözeterek diğer toplum kesimlerini tedirgin edecek laflar söylemek yerine daha üst perdeden ve daha umumi hassasiyetleri gözeten bir tavır sergilemiştir.
BDP, DTK, Kandil ve tüm bileşenleri bu yeni paradigmaya uyum sağlamalı ve çözüm sürecinin hassasiyetlerini gözetecek bir duruş ortaya koymalıdır.
BDP kitlesi mesajı almış ve benimsemiştir. Bu güçlü rüzgara Kandil başta olmak üzere örgütün hiçbir uzantısı karşı duramaz, durmaya çalışan da ekarte edilir.
Hassas ve zor bir süreç, teenni ve azami duyarlılıkla yol alıyor. İhtiyatlı olmak ve muhtemel tüm gelişmeleri hesaba katmak elbette önem taşıyor, ama bunu yaparken karamsarlık ve kaygı pompalamamak gerekir.
Çözüm iradesini ne kadar güçlü tutarsak, beklenen veya beklenmeyen badireleri atlatmamız da o kadar kolay olur.
Başbakan’ın dediği gibi ‘niyet hayır, akıbet hayır’ inşallah...