Yeni dönem

Beylik bir laf deðil söylediðim. Eðer biraz ilgiliyseniz dünyada ne olup bittiði ile alakalý sadece ABD Baþkaný Trump’ýn Suudi Arabistan, Ýsrail ve Vatikan ziyaretlerine bakmanýz yeterli olacak sanýrým neden yeni dönem dediðimi. Týpký bizdeki çözüm sürecinde olduðu gibi ABD Baþkaný Obama’nýn Ýran ile Ýran’ýn dünya sistemi içine çekilmesi sürecini Ýran’ýn bunu tüm bölgeye yerleþme olarak kullanmasý ve neredeyse Türkiye etrafýnda üç Ýran devletine dönüþmesi bu da yetmezmiþ gibi Yemenden Aden Körfezine kadar her yerde paramiliter güçler örgütleyerek geniþle-mesine yeni ABD Baþkaný Trump’un seçim kampanyasýndan baþlayarak iktidara gelir gelmez ana hedefin Ýran olduðunu açýklamasýyla bugün konuþtuðumuz, tanýþtýðýmýz hemen hemen her þeyin sil baþtan yeniden þekilleneceðini görmek sürpriz olmayacaktýr. Mevcut durum böyleyken Türkiye’nin hem iç hem dýþ siyasetinde yeni þekillenmelerinde olacaðý artýk saklanamaz bir gereksinim olarak kendisini dayatacaðý gerçeði, herkes tarafýndan görülmeli diye düþünüyorum. 

2012 Eylül ayýnda Libya’da ABD elçisinin öldürülmesiyle bir ABD devlet politikasýna dönüþen sûnni dünyayý ana tehlike gören anlayýþ (el-çinin öldürülmesiyle ABD Dýþ Ýþleri Savunma Bakaný, CIA Baþkaný ve tüm güvenlik direktörlerinin tasfiye edildiði bir eylem ) yerini tekrar pratik karþýlýðý olan Ýran tehlikesine dönüþmüþ durumda bu dönüþüm þimdiye kadar, Türkiye’yi de içine alan sûnni tehlike tehdidine göre mevzilenmiþ içerideki güçler dengesi ile bölgedeki ittifaklarý yeniden yeni döneme göre etkileyeceði ve zorlayacaðý bir zamana doðru hýzla ilerleyeceðimizi görmemiz gerekir diye düþünüyorum. 

Burada önemli olan bu yeni duruma göre nasýl bir Strateji izleneceðidir!

Eðer geçmiþte DEAÞ terör örgütü üzerinden yapýlan operasyonu ancak iki yýl sonra fark eden bir yaklaþým gibi hantal bir strateji ile okuma yapýlýrsa yine ayný sýkýntýlarýn yaþanmasý kaçýnýlmazdýr. Konu Ýran gibi muvanesiz, kuralsýz hem farklý devlet güçlerini hem de devletleþmiþ örgütle-ri kullanma kabiliyetine sahip bir devlet olunca hiç de zamana yayýlmýþ bir bekleme politikasý yada ne olup bittiðini geç görme aklýna, müsaade etmemeli siyaset.

Gerek demokrasinin kurumsallaþtýrýlmasý gerekse içerde git gide derinleþen kutuplaþmanýn önlenmesi ile ilgili hayata geçirilecek yeni adým-lar bizi yeni dönemin tsuna

milerinden koruyacak yegane önlemler olacaktýr. 

Türkiye’nin vazgeçilmez jeopolitiði, tarihselliði ve Ortadoðu’da yerleþik kadim kültürel varlýðý daha çok demokrasi, daha çok reform ve güçlü ekonomiyle birleþtiðinde bu yeni dönemin oyun kurucusu haline gelebilir. 

Bir diðer ana stratejisi ABD ve Ýran arasýnda mengeneye yakalanacak olan ve ister istemez ABD tercihi ile karþý karþýya kalacak olan PKK’yý silah býrakmaya zorlamasý ile yeni dönemin ana aktörü olacaðý açýktýr. 

Dün için bir hayli zor görünen PKK’nýn silahsýzlandýrýlmasý ve onu Türkiye sýnýrlarý içerisinde fes etmeye götürecek olan stratejinin eðer önce-likli ele alýnýrsa hiç de zor olmadýðý görülecektir.

Bunun nasýl ve hangi yöntemle olabileceðini perþembe günkü yazým da tartýþmaya açacaðým.