Yeni dünya düzeni ve AB sorgulaması

Sonunda AB’den akıllı sesler çıkmaya başladı; YENİ DÜNYA DENKLEMİ YAZILIYOR VE TÜRKİYE OLMADAN AB’NİN İŞİ ÇOK ZOR! 

Günaydın! Bakalım artık Türkiye sizi istiyor mu? 

Sevgili dostlar, güzel bir yazı okudum şöyle soruyor; Avrupa ve Amerika neden “kaybeden” olma yolundalar? 

Bugün Avrupa’yı bir sonraki yazıda AB’yi tartışalım! 

1- Dünya genelinde yatırımlar konsolide ediliyor... Var olan yapılar içindeki “klasik enstrümanların yerini, oluşacak yeni düzen içindekiler alıyor”! Türkiye “yeni düzen” içinde “yeni kuruculardan” olma yolunda ilerliyor. 

2- Türkiye bölgedeki “kültürel, dinsel, etnik” unsurları kendi “bünyesinde konsolide” ediyor ve bu “dinamik yapı” piyasalarla doğrudan alakası olmasa bile dünya genelinden özellikle Avrupa’dan OLUMLU “ayrışmayı” körüklüyor... 

3- Avrupa Birliği de “etnik, dinsel, kültürel” konsolidasyon gibi görünse de “dışarıdan bakanlar” için “zorlama olduğu” çok açık ve özellikle “gelişim” inandırıcı değil... Daha açık ifadesiyle; Almanya ve Fransa diğerlerini “sömürmek” için bu yolda giderlerken, sömürülenlerde de “uyanış” başlamış durumda... İngiltere’nin BATAN GEMİYİ terk etmesi de ayrı bir sinyal! 

4- Avrupa’da “kültürel” bir konsolidasyon “din tabanında dahi” mümkün olmadığı gibi Avrupa asla “entelektüel” bir ortak taban da tanımlayamaz! Soralım; Bulgaristan, İsveç, Kıbrıs Rum Kesimi ve birçok ülke “hangi ortak entelektüel” kurguda birleşebilirler? Asla birleşemezler! Bir Fransız’ın veya bir İngiliz’in “Romanya ve Bulgaristan’da bulabileceği” bir şey yoktur. Aynı şekilde onlar da “oralarda” olamazlar. Ortodoks ve Katoliklerin ayrışması da ayrı bir detay. 

5- Avrupa kıtasında yaşayan halklar, geçmişte olmadılar, bundan sonra da “” yani “birlik” olamazlar! Hitler’in “işgal zoruyla birlikte olma” denemeleri “ayrışma yolunda kalıcı” tohumlar attı. Bugün aynı işgalin “ekonomik olarak” yaşandığını ve Hitler’in işgal ettiği ülkelerdeki “bankacılık sisteminin” tamamının Almanya tarafından “birlik adı altında” ele geçirildiğini görüyoruz. 

6- “Merkez Bankası ve ordusu olmayan bir birlik olamaz!” Avrupa’da bırakın Merkez Bankası’nda “tek tez” olmasını, Fransa başta olmak üzere “Euro’nun terk edilmesi” gündemde. “Merkez Bankası, ordusu ve en önemlisi entelektüel kurgusu olmayan” bir “BİRLİK” tesis edilemez! 

Sevgili dostlar, Avrupa uzun sürecek bir düşüş dalgasının daha başında. Finansal-Entellektüel olarak da, İngiltere olmadan; Amerika ile başa çıkması mümkün değil. BİR SÜRE SONRA SARILIP DÜŞMEYE BAŞLAYACAKLAR, FARKINDA DEĞİLLER! 

Türkiye için durum farklı. Türkiye, “küresel tuzaklardan” daha açık ifadesiyle “onların referanslarından” kendini kurtarmaya başladı! Küresel sisteme uyumlu fakat kendini sömürtmeyen bir finansal bilinç çok hızlı gelişiyor ve kurumlar millileşiyor. 

Son söz: Bu yazının amacı Amerika-Avrupa tercihi yapmak, birini övmek, diğerini dövmek değil. YENİ DENKLEM YAZILIRKEN-YENİ DÜZEN KURULURKEN, Türkiye’nin atacağı adımlar çok önemli ve gelebileceği nokta çok parlak. Daha yolun yarısındayız! İKİNCİ ETAP 2019’DA BAŞLAYACAK VE GELİŞME HER ALANDA DAHA DA HIZLI OLACAK! DAHA ÇOK ÇALIŞALIM, ÇALIŞALIM, ÇALIŞALIM...