Yeni dünya düzeni

SSCB komünizmi terk ettiği, ve o blok dağıldığı zaman dünyada yeni dengelerin nasıl oluşacağı en çok merak ettiğim ve araştırdığım konu oldu. Çünkü bana göre gerçek olmayan bir yapının oluşturduğu bir dünyada yaşıyorduk. İkinci Dünya Savaşı’nda ABD ve SSCB birlikte Almanya’ya karşı savaştılar. Savaş sonunda iki ülke bir araya gelip bir sistem kurdular. Kurulan sisteme göre bu iki ülke birbiriyle düşman olacaklar ve hiçbir bu sebeple düşmanlık kalkmayacak. Avrupa bu iki ülke arasında bölüşülecek ve Doğı Avupa’yı SSCB, Batıyı ABD kontrol edecek ama hiçbir gücün bu yapıyı değiştirmesine izin verilmeyecekti.

***

Şimdi geliştirdiğim bir komplo teorisini yazacağım. ABD’de yeni bir akım gelişti. Bunlar SSCB ile birlikte hareket edip Avrupa’nın bu yapıya itaat etmesini uygun bulmuyor. SSCB’nin gücünü etkisinin azaltılmasının kolay olduğunu ve onu etkisiz kılıp yerine Avrupa’yı koymayı düşündüler. Bu düşünce Avrupa’nın birlik oluşturması ve dışişlerinin aynı kurum tarafından yürütülmesini ve askerlerin tek komuta altında olmasını tartışmaya açtı. ABD ve SSCB’de buna karşı çıkanlar çoktu. ABD Başkanı Kennedy dünya dengesinin ABD ile Avrupa’nın taraf olduğu güçler tarafından oluşturulmasını isteyenlerdendi.

SSCB buna karşı çıktı ve nükleer silahların da kullanılabileceği bir savaşın mümkün hale gelebileceğini söyledi. ABD buna karşılık olarak bu düşünceyi yok edeceği mesajını verdi.  Kennedy öldürüldü ve birçok kişi olayın devletin işi olduğunu söyledi. Olay henüz tam aydınlanmadı.

Günümüzde kurulmakta olan yeni denge bütün ülkelerin tam bir istikrar içinde olması ile mümkün değildir. Ortadoğu’da çeşitli ülkelerdeki iç çatışmaların sona ermesi de bir barış ortamının oluşacağı anlamına gelmez. Önce dünyada güç dengesinin oluşması gerekir. Bu denge büyük güçler tarafından oluşturulacaktır. Yani ABD, Rusya ve Çin arasında iki gücün ittifakıyla bir güç odağı oluşacaktır. Avrupa ülkeleri yeni oluşacak iki güç arasında bölüşülecektir. Böyle bir yapı her ülkenin serbestçe hareket etmesinden daha istikrarlı bir düzen olacaktır. Şu andaki birçok bağımsız ülkenin yapacağı hatalar dünyayı bir kavga alanına çevirmiştir. Şu andaki bağımsız devletler zaten istediklerini yapamamaktadır. Dünyayı en üst düzeyde olup istikrar içinde yaşatacak bir üst düzey yapı oluşmaktadır. Bu olağandışı bir olay değildir. Teknolojideki gelişmeler merkezleşmeyi artıracaktır.