Yeni gündem

Seçim neticeleri nihayet kesinleþti. Artýk iþimize bakmalýyýz. Bütün parti liderleri maksadýný aþan konuþmalar yaptýlar. Mahalli idareler seçimi bir genel seçime dönüþtürüldü. Her parti elde edilen sonuçlarý deðerlendirerek önümüzdeki genel seçimlere hazýrlanýr. Gündemimizde, artýk görmezden gelemeyeceðimiz yargýdaki reform gereði, cari açýk, iþsizlik, düþük iç tasarruf oraný, ülke içinde serbestçe dolaþan Suriyeliler problemlerimiz olmalý.

Toplum olarak en zorlanacaðýmýz konu yargý reformu. Son birkaç yýldýr yargý erkimiz epey yara aldý. Yargýtay bir alem, dilediðini zaman aþýmýný kullanarak af ediyor. Dilediðini sen yolsuzluk yapmaya devam et diyor. Dosyalarýn incelenmesi uzadýkça uzuyor. Dosyadaki kararý düzeltip göndereceðine, bozularak iade edilmesi yeðleniyor.

Kürsü hâkimlerinin çoðu dosyayý okumadan bilirkiþiye havale ediyor. Bilirkiþi neye bakacaðýna bilmeden dosya inceleyip kendini hakim yerine koyarak görüþ bildiriyor. Avukat-Bilirkiþi-Hakim sac ayaklarý oluþturuluyor. Büyük bir kýsmý cüzdan ile vicdan arasýnda sýkýþmýþ görünüyor.

Verilen karar “Türk Milleti adýna” oluyor ama bu kararýn hiçbir yerinde Türk Milleti yok. Bir dosya ortalama üç defa Yargýtay’a gidiyor. Yargý baðýmsýzlýðý adý altýnda sorgulanamaz bir yapýya ulaþýlýyor. Bence, yargýç ve savcýlar yargý baðýmsýzlýðýný, “keyfe göre hareket” olarak anlýyor. Defalarca yanlýþ yapan hakim, hiyerarþik bir yapý olmadýðý için sorgulanamýyor, her kes yargý baðýmsýzlýðý zýrhýna bürünüveriyor.

Hakim, nasýl üniversite öðretim üyesi kürsüde baðýmsýz davranarak görevini yerine getiriyorsa öyle bir baðýmsýzlýk anlayýþý içinde olmalý. Yanlýþýný kendi içlerindeki denetim mekanizmasý deðerlendirip yanlýþý ve yarattýðý tahribatý ortadan kaldýrmalýdýr.

Ekonomik yönden kýrýlganlýk oluþturan en önemli konu cari açýk.  Bu gün için cari açýk yönetiliyor görünüyor ama,  içerideki varlýklar yabancýlara devredilmesi veya sýcak  paranýn, yüksek faizle burada kalmasý ile saðlanýyor. Bu tutum nereye kadar gidebilir.  Ekonomik yönden önemli ikinci konumuz Ýþþizlik. Düþük iç tasarruf oranýmýz ikiye katlanmadýðý müddetçe önümüzde problemler var demektir.

Suriyede karýþýklýklar çýktýðýnda genel kanaatimiz, birkaç ay içinde Esed gider, bize iltica eden insanlar evlerine döner þeklinde idi. Ama öyle olmadý. Ülkemizde belirli yerlerde misafir ettiðimiz insanlar bütün illerimize daðýldý. Sefalet manzaralarý olaðan görülmeye baþlandý. Bu daðýlmayý önlecek tedbirleri alma durumundayýz.

Evet gündem artýk seçim gündemi olmamalý.