Yeni kabinede denge, istikrar ve tecrübe var!

Yeni kabinenin kurulmasýnda, denge, istikrar ve tecrübeye aðýrlýk verilmesi, 65. Hükümet döneminde de istikrarla büyüyen ve 2023 yýlý hedeflerine odaklanan projeci ve vatandaþlarýn talep ve sorunlarýna karþý duyarlý bir politika izleneceðini gösteriyor.  

AK Parti yönetimine, Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaþtýracak genç ve dinamik kadrolarýn gelmesi, bu anlamda Türkiye ve AK Parti’nin vizyonu için büyük bir önem taþýyor. Bugüne kadar, sosyal politikalara ve çalýþma hayatýna dönük uygulamalar nedeniyle iki bakanlýðýn çok önemli bir fonksiyon icra ettiðini gördük. Özellikle 7 Haziran ve 1 Kasým seçimlerinde, baþta çalýþma hayatýný, saðlýk ve sosyal politikalarý ilgilendiren düzenlemelerin önemli olduðu görüldü.  

Bu bakanlýklar, önceki hükümet döneminde de, Süleyman Soylu’nun baþýnda olduðu Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ile Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’ýn göreve getirildiði Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý’dýr.

Her iki bakanlýk da iþçi, emekçi, yoksul, kadýn, engelli, yaþlý ve çocuklarla ilgili öncelikli korunmasý gereken kesimlere yönelik icraat ve politikalar geliþtiriyor. Dolayýsýyla, bu anlamda bu iki bakanlýk, toplumun tüm kesimlerine dokunmasý nedeniyle büyük bir önem taþýyor.

Geçtiðimiz yýl 7 Haziran seçimlerinde, ayný seçim bölgesinde birlikte milletvekili adayý olduðumuz Fatma Betül Sayan Kaya, hem mühendis hem de týp doktoru kimliðiyle öne çýkan vizyoner bir politikacýdýr. Kendisini çok iyi yetiþtirmiþ, genç ve baþarýlý bir siyasetçidir. Bu bakanlýkta da çok önemli iþler yapacaðýna inanýyorum. Özellikle kadýn, yaþlý ve gençlere iliþkin önemli uygulamalar yapacaðýna inanýyorum.

Yine Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanýmýz Süleyman Soylu, baþta asgari ücret düzenlemesi olmak üzere, geçici iþ iliþkisi ve Ýþ Kanunu’nda yapýlan deðiþiklikler ile konuya ve sahaya hakim olduðunu gösterdi. Önümüzdeki süreçte baþta iþ saðlýðý ve güvenliði, kýdem tazminatý, genel saðlýk sigortasýnda yapýlacak deðiþiklikler olmak üzere birçok konuda baþarýlý bir performans sergileyeceðini düþünüyorum.

Özellikle hem çalýþma hayatýna dönük olan vaatlerin hayata geçirilmesi hem de paralel örgütlenmenin kendini fazlaca hissettirdiði bu iki bakanlýk ve baðlý kuruluþlarýnda mücadele üst düzeye taþýnacaktýr.

65. Hükümet programýnýn amacý temel olarak vatandaþlarýmýzýn mutluluðunu ve refahýný ön planda tutan uygulamalara yönlenmesidir.

Ýcraatlarýnýn ana gayesinin ‘insanlarýn hayatýný kolaylaþtýrmak, yaþam kalitesini artýrmak ve refahýný yükseltmek’ olacaðýný vurgulayan Baþbakanýmýz Sayýn Binali Yýldýrým, AK Parti hükümetlerinin, Cumhuriyet tarihinde hiçbir partiye nasip olmamýþ bir kurumsal sürekliliðe ve icraat tecrübesine sahip bulunduðunu belirtmiþtir.

Çalýþma hayatýna iliþkin olarak ise

1- Aile kurumunu güçlendirmek, çocuklarýn ve diðer aile bireylerinin nitelikli bir þekilde yetiþmelerini saðlamak ve genç nüfusu devam ettirmek, insan merkezli kalkýnma politikasýnýn ana eksende yer vermek. 

2- Aile Sosyal Destek Programýnýn alt yapýsýnýn tamamlanacak ve yeterli sayýda nitelikli personel yurdun her tarafýnda istihdam edilecek.

3- Çocuklar için ihtisaslaþmýþ rehabilitasyon sistemine geçilecek, suçun maðduru veya suça sürüklenen çocuklarýn en süratli þekilde topluma kazandýrýlmasý çalýþmalarý gerçekleþtirilecek, yaþlýlar ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katýlýmý için Yaþlanma Ulusal Uygulama Programý’nýn daha etkin bir þekilde hayata geçirilecek,

4- Yeni dönemde kadýnýn bireysel ve toplumsal olarak daha da güçlenmesi için hayata geçirilen politikalar ve baþlatýlan çalýþmalar arttýrarak devam ettirilecek.

5- Baþta erken çocuk dönemi eðitiminin geliþmesi olmak üzere kýz çocuklarýmýzýn eðitime devam etmelerinin teþvik edilmesi için gerekli tedbirler alýnacak, kadýn istihdamýna yönelik geliþtirilen istihdam teþviklerine devam edilecek.

6- Kadýn Giriþimciliði Programý uygulamaya konulacak.

7- Kadýnlarýmýzýn iþ hayatýna giriþleri kolaylaþtýrýlacak. Çalýþma hayatýnda kadýn erkek fýrsat bilincini güçlendirmeye yönelik farkýndalýk oluþturucu programlar arttýrýlacak. 

8- Kadýnlarýmýz için iþ ve aile yaþamýný uzlaþtýrma politikalarýný hayata geçirilecek.

9- Ýþ güvenliði ve kýdem tazminatý hususlarýnýn tüm sosyal taraflarla görüþerek, çalýþanýn hak ve hukuku gözetilmek suretiyle birlikte çözüme kavuþturulacak. 

10- Avrupa Birliði ve ÝLO standartlarýný esas alarak oluþturulan iþ saðlýðý, iþ güvenliði eylem planlarý daha önce hayata geçirilmiþti, bu uygulamalarýn devamý saðlanacak,

11-Yabancýlarýn çalýþma izinleriyle ilgili süreçler basitleþtirilecek.

12- Sosyal güvenlik ve Genel Saðlýk Sigortasý baðlamýnda sürdürülebilir etkin çalýþan bir sistem hayata geçirilmiþti. Toplum yararýna çalýþma programlarýnda ailesinde çalýþan olmayanlara öncelik verilecek.

13- Programlara mesleki eðitim boyutu da eklenecek.

14- Dar gelirli emeklilerin TOKÝ marifetiyle konut edindirme imkaný arttýrýlacak.

15- Sektörel katkýsýnýn yaný sýra ülkemizde tasarruf eðilimini de güçlendirecek tamamlayýcý emeklilik tasarruflarýný desteklenmeye devam edilecek.