Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na yapýlan bir revizyonla Ömer Çelik atandý. Eski bakan Ertuðrul Günay’ýn uzunca bir döneme yayýlan pozisyonundan sonra, kendi kiþisel gözlemimle 90’lý yýllarda tanýk olduðum, kültür ve sanat konularýna varoluþsal bir duyarlýkla yaklaþan ve duygulu yazýlar ortaya koyan Ömer Çelik’in, bu aslýnda kültürel varlýðýmýz ve hafýzamýz açýsýndan son derece önemli olan kurumda ayný kalibrede aðýrlýklý çalýþmalarda bulunacaðýna inanýyorum. Kiþinin varoluþsal duyarlýðýnýn deðiþik renk ve rahiyada iþine veya mesleðine yansýmasý o çalýþma çerçevesini ancak ruhi anlamda zenginleþtirecektir.
Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nýn kültürel çalýþmalar sahanýn vazgeçilmez ve son derece önemli ayaðý olan sinema konusunda yaptýðý ve yapacaðý çok deðerli þeyler malumumuzdur. Bütün sanatlarýn bir bileþimi olan ve kendine has anlatým unsurlarýnýn da mündemiç olduðu sinema, yapým, daðýtým, gösterim ve özel hafta ve festival organizasyonlarýyla deðiþik faaliyet sahalarýna muhataptýr. Sinemanýn ortaya çýkmasýnda en önemli kýsým olan bir filmin yapým sürecindeki teknik, estetik ve etik çerçeveler baskýn belirleyiciler olduðu gibi geniþ seyirci kitleleriyle buluþma zemini olan film haftalarý ve festivallerin de estetik ve etik sorumluluklarý vardýr veya olmak gerektir. Bakanlýk, çok geniþ bir tayf dairesinde çeþitli sinema faaliyetlerine destek vermekte, deðiþik temalarda organizasyonlar sinema sanatýna seyircinin beðenisine sunmaktadýr.
***
Bakanlýðýn bünyesinde sinemayla ilgili düzenlemeler daha önce Sinema ve Telif Haklarý Genel Müdürlüðü tarafýndan ifa ediliyorken, yakýn denecek bir geçmiþte iki birim birbirinden ayrýlarak sözkonusu düzenlemeler Sinema Genel Müdürlüðü tarafýndan üstlenilir oldu. Sinema Genel Müdürlüðünün yapým öncesi, yapým dönemi ve yapým sonrasý destekleriyle sinema konusunda festival organizasyonlarýna belli þartlar muvacehesinde katkýlarý olmaktadýr. Kültür ve Turizm Bakanlýðý bir yerde, yýllardýr devletin sinemaya pek sahip çýkmamasýný telafi etmekte, onu destekler bir tavýr almaktadýr. Kurum bu desteðini bir tecelli olarak, giþe yapan popüler filmlerden alýnan hasýlat paylarýndan oluþan birikimden sanatsal aðýrlýklý yapýmlara aktarým þeklinde gerçekleþtirmektedir. Ticari ve sanatsal film anlayýþý dikotomik bir olgu olarak karþýmýza çýksa da, bu çerçevede ikisi birbirinin tezadý deðil, antitodu olarak belirmektedir.
Bakanlýðýn eserlerin ve organizasyonlarýn estetik ve etik deðerleri karþýsýnda tavrý, bu çalýþmalarý yapan kiþi ve kuruluþlarla beraber toplumsal ve kiþisel sorumluluk ve duyarlýðý gözeten kýstaslar çerçevesinde olmasý gerekir. Gerçi notlama sisteminde olduðu gibi resmi tarafýn belli bir duruþu sözkonusudur. Aslýnda kiþi, kuruluþ ve kurumlarýn arasýnda bu anlamda varolan veya oluþacak konsensüsün optimum noktada gerçekleþmesi, fikri olarak ahenkli bir ortak alanýn doðmasýna yol açacaktýr. Bakanlýkta henüz ayaðýnýn tozuyla bulunan Ömer Çelik Bey’e baþarýlar diliyor, kültür ve sanatýn her dalýnda daha verimli çalýþmalarýn ortaya konmasýný umut ediyoruz.