Hatýrlayalým; CHP, bir dizi tartýþmalý kongreler süreciyle Kemal Kýlýçdaroðlu’nun genel baþkanlýðýnda ‘yeni CHP’ konseptine geçti.
Bu konsept, Kýlýçdaroðlu tarafýndan önceleri utangaç bir dille seslendirildi, 2011 seçimlerinde düþük yoðunluklu kullanýldý; 2014 seçimleri yaklaþýrken resmi konuþma metinlerinde yer almaya baþlandý.
Ayný anda CHP, kendisi için ‘yeni’ adýmlar atmaya baþladý. Sosyalist Enternasyonal, Avrupa Birliði, Çin, Suriye, Irak ve Mýsýr seyahatleriyle yeni CHP’yi anlatma süreci baþlattý. SE ve AB temaslarý ‘kýra döke’ olsa da bir baþlangýçtý ve daha sonra Ýstanbul’da CHP’nin ev sahipliðinde bir SE toplantýsý yapýlmasýný saðladý.
‘Dýþ temaslar’ýn son duraðýnýn ABD olmasý planlandý. Önce, Washington’da yýllarca büyükelçilik yapmýþ olan Genel Baþkan Yardýmcýsý Faruk Loðoðlu ABD’ye giderek ‘randevu’ yokladý. Ancak baþarýsýz oldu, “Genel Baþkan için gerekli düzeyde randevularý alamadýk, gitmiyoruz” dedi. Ertesi akþam, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin Kýlýçdaroðlu ile baþ baþa bir akþam yemeði yediðini öðrendik. Ve ardýndan Kýlýçdaroðlu, “ABD seyahatini yapacaðýný, ‘düzeyli’ randevularýn alýndýðýný” açýkladý. Buraya kadarki kýsmýný, 29 Ekim’deki “ABD büyükelçisine bunu da yaptý ya” baþlýklý yazýdan biliyorsunuz.
Kýlýçdaroðlu “Yeni CHP’yi anlatacaðýz” diyerek gittiði Washington’da Amerikalý politikacýlar, lobiler ve gazetecilerle görüþürken, yeni CHP’nin ‘ekseni’ de belirginleþti. Kýlýçdaroðlu’nun davetlisi olarak seyahate katýlan Radikal yazarý Murat Yetkin’in üç yazýsýndan ‘özetle’ þunlarý öðreniyoruz:
- Bir CHP Genel Baþkaný 37 yýldýr ilk kez ABD’ye gitti.
- Kýlýçdaroðlu, “ABD Kongresi’nden daveti Gezi sonrasýnda aldýklarýný” söyledi.
Ama cevapta bir bilgi daha var; “ABD Kongresi’nden davet aldýk.” Bu daha önce öne çýkmamýþtý. Davet Gezi sonrasý geldiyse CHP’nin ilk temaslarýnda neden düzeyli randevu alamadýðý anlaþýlamýyor. Ancak eðer Büyükelçi ile yemekten sonra geldiyse ‘üst düzey randevu’nun nasýl saðlandýðý açýklýk kazanýyor.
Devam edelim;
- Randevu konusunda (Brookings Baþkaný) Kemal Derviþ’in de perde arkasý katkýlarý oldu.
- Toplantýlarda çokça Türkiye iç politikasý konuþuldu. Örneðin Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý için Mustafa Sarýgül’ün adaylýðý konusunda güçlü iþareti burada verdi.
- Yahudi kuruluþ temsilcileriyle yemekli toplantý CHP liderinin ABD siyasetine giriþ köprüsü oldu denebilir.
- Mavi Marmara olayýnda Ýsrail’i haksýz bulduðunu, kýnadýðýný, ancak iþbaþýnda CHP olsa o gemiyi Gazze’ye göndermeyeceðini söyledi.
- ‘Yeni CHP’ vurgusu yaptý. NATO ittifakýyla sorunu olmadýðý, AB hedefi doðrultusunda yürümek yanlýsý olduðunu söyledi.
- Baþbakan’ýn “Dýþarýda Türkiye’yi kötülüyor” eleþtirilerine karþý “Çin’e gittik, Suriye’ye gittik, Irak’a gittik, Mýsýr’a gittik, Türkiye’yi oralarda eleþtirmedik. Baþbakan Brüksel’i dýþ dünya kabul ediyor, oysa AB bizim için dýþ dünya deðil; çünkü biz o dünyaya girmek istiyoruz” cevabýný verdi.
Bu cevaptan Kýlýçdaroðlu’nun AB gibi NATO müttefiki ABD’yi de ‘dýþ dünya’ olarak görmediðini anlýyoruz.
Devam edelim;
- Kýlýçdaroðlu’nun ABD’de söyledikleri, yaklaþan üç seçim öncesi iç politikada yapmak istediðinden farklý deðil: Kýlýçdaroðlu CHP’yi siyasi yelpazenin merkezine çekmek istiyor.
Yetkin,Kemal Derviþ’in katkýsýyla 8-9 Aralýk’ta Ýstanbul’da düzenlenecek uluslararasý ekonomi toplantýsýnda Kýlýçdaroðlu’nun konuþma yapacaðýný ve “iþ dünyasýna partinin merkeze doðru hareket ettiðini göstereceðini” söylüyor.
AnlaþýlanCHP’nin, merhum Ýsmet Ýnönü’nün ‘ortanýn solu’ diye tanýmladýðý eksende ‘sað’ tarafa doðru ördek adýmlarý atýyor.
Bunu da önce Washington’a anlatma gereði duyuyor.