Ne zaman haritaya baksak bunun deðiþmemesi gerektiðini düþünürüz. Çünkü devletlerin milletler tarafýndan kurulduðu ve buna saygý gösterilmesi gerektiðini kabul ederiz. Ben tam tersini düþünüyorum. Milletler devleti kurmaz, devletler milletini oluþtururlar.
Amerika kýtasý keþfedilmeden önce bu büyük coðrafyada bazý kabileler yaþardý ve her biri bir milleti deðil bir avuç insaný temsil ederdi. Þimdi kýtanýn her tarafý devletlerle doldu ve þu soru cevapsýz kaldý. Bu devletleri kuran hangi milletlerdir. Bu durum daha küçük çapta da olsa Ýngiltere bölgeye yeni þekil vermeden önce, Ortadoðu bölgesinin haritasý, bambaþka idi ve bugün haritalarda yer alan devletler kurulmamýþtý. Benzer milletler hatta ayný millet olma vasfýna sahip topluluklar her biri ayrý millet sayýldý ve devletleri icat edildi. Mesela Irak ve Suriye halklarý birbirinin ayný olan kitlelerdir ve bunlarýn üzerinde bulunduðu topraklarýn ikisi de Osmanlý Ýmparatorluðu’nun parçasý idi. Bölge dýþýndan bazý güçler bu devletleri kurdu ve bu devletler de milletlerini yarattýlar. Hattâ bu devletlerin yöneticileri de baþlangýçta birbirine benzerdi ve kuran güçler tarafýndan yönetilirlerdi.
***
ABD’yi oluþturan millet de Avrupa’daki muhtelif devletlerden göç edenlerdi. Ama hiçbirine, birisi hariç engel olmadýlar. Dünyada farklý ülkelerde yaþayan Yahudiler bir devlet kurmak ve bununla dünyayý yönetmek istiyorlardý. Bunun için en uygun þartlarýn ABD’ye yerleþmekle olabileceðini düþündüler. Ama ABD yönetimi buna razý olmadý ve göç gemilerini Filistin’e yöneltti. Eðer engellenmeselerdi, bugün dünyayý ABD topraklarý üzerinden onlar yönetiyor olacaktý ve bunun için bugün ABD yerine oluþturulacak farklý bir devlet görevli olacaktý. Yahudiler devlete hakim olamayýnca millet baðýmsýz kaldý onlara da Ýsrail devleti kurduruldu. Bugün bu devletin yaptýðý katliamlardan þikayet ediyoruz ama bu devletin amacý nedir diye sorgulamýyoruz Ýsrail’in gelecek için iki alternatifi var; Ya orada yaþayanlarýn bir bölümü diðer ülkelere göç edecek ve oranýn vatandaþý olacak. Yahut sahip olduðu topraklarýn miktarý biraz artacak. Bunu saðlamak için Filistinlilerin çevredeki Arap ülkelerine göç ettirilmesi çabalarý görülmektedir ve Ýsrail kontrol ettiði, topraklarý biraz daha büyütme ataklarý yapmaktadýr. Þüphesiz bu durum büyük güçlerin nezaretinde yapýlmaktadýr. Bu bölgede kontrolü elinde tutan güçlerin pek muhtemel olmasa bile diðer çözümü, Ýsrail nüfusunun birazýnýn diðer ülkelere göç etmesini saðlamak olabilir.
Buradan þu sonucu çýkarabiliriz: Dünyada devletler büyük güçler tarafýndan oluþturulmaktadýr ve bu devletler için milletleri yaratýlmaktadýr. Osmanlý devleti de iþgal ettiði topraklardaki insanlarý vatandaþ kabul etmiþ ve her soydan insanlarýn oluþturduðu büyük bir millet oluþturmuþtur. Ama dýþ güçler bu birlikteliði bozmuþ ve bu büyük devletin içinden birçok devletin kurulmasýný saðlamýþtýr. Bu devletlerin birbirinin ayný olan halklarý farklýlaþmýþ ve her devletin milleti oluþmuþtur. Ülkemiz de bu yapýlanmayý kabul etmiþtir. Bugün sahip olduðumuz devleti biz yönetebiliriz ve devletimizle dünyada anlamý ve etkinliði olan ýrk, din, dil, soy farký gözetmeyen güçlü bir millet yaratabiliriz.
Bu yolda ilerliyoruz ama bir eksiðimiz var. Güçlü bir millet oluþturmanýn temelinin eðitim olduðunu, eðitimin eleþtirel düþünce çerçevesinde ele alýnmasý gerektiðini, ezbercilik deðil yaratýcý düþünceye önem verilmesinin icap ettiðini kabul etmeliyiz. Devletimiz özellikle insan eðitiminde uygulayacaðý politikalarý çok dikkatli bir biçimde seçerek güçlü bir millet yaratma amacý ile uygulamalar yapmalýdýr. Yani esas amacýmýza uygun olarak yabancýlarýn buluþlarýndan da esinlensek bile bize özgü programlarla eðitimi düzenlemeliyiz diyorum. Kopya çekebiliriz ama sonuçlara kendimiz karar verebilecek durumda olmalýyýz. Özet olarak bana göre güçlü devlet milletini yaratabilir.