Kendisine yeni zamanlarýn Rus Çarý rolünü verdiði anlaþýlan Putin'in, Ukrayna askerlerine hitaben yaptýðý, "Ukrayna'yý yaðmalayan ve halkýyla alay eden cuntaya deðil, Ukrayna halkýna baðlýlýk yemini ettiniz. Onun emirlerine uymayýn! Derhal silahlarýnýzý býrakýp evinize gitmenizi rica ediyorum..." sözleri çok etkilememiþ olmalý ki; evvelki gün de, Ukrayna ordusuna, açýkça, "Darbe yapýn, bu hükûmeti devirin, o zaman daha iyi anlaþabiliriz..." demesi ilginçti... Ama, o çaðrý da etkili olamadý ki, þimdi, ordularýna, "Ukrayna'ya her tarafýndan saldýrmalarý" emrini vermiþ bulunuyor.
*
Rusya tarihini, sadece son yüzyýldaki komunist dönemle deðil, (bizde Deli diye anýlan) Petro zamanýndaki tarih yorumlarýna göre deðerlendiren Putin, sýnýrlarýný kendilerinin belirleyeceði Rusya merkezli yeni bir dünya kurmayý planlýyor; "Dünyanýn en büyük gücüyüz..." diyor.
Donbass, Donetsk ve Lugansk isimlerini telaffuz etmeyi yeni öðrenmiþtik ki, meselenin orada kalacaðý sanýlýrken, þimdi bütün Ukrayna'yý yutmaya hazýrlanýyor.
Ve, baþta NATO olmak üzere, dünya, Zelensky'ye masal ve maval okuyor.
*
Aslýnda, Ukrayna ve Gürcistan'ýn da NATO'ya alýnmasý 2008'de prensip olarak gündeme geldikten sonra, Gürcistan'ýn baþýna getirilenler, Osetya ve Abhazya'ya baðýmsýzlýk ilân ettirip sonra da Rusya'ya baðlanýþlarýnýn, Ukrayna için de sözkonusu olabileceði düþünülebilirdi, hele de Kýrým'ýn yutulmasýndan sonra...
*
Bu taktikler geçmiþte de vardý. Nitekim, 1968'de, Çekoslovakya Buhraný dünyayý meþgul ederken, Sovyet Rusya'nýn müdahale edebileceði konuþuluyordu. Ýþte o günlerde, bir akþam, Çekoslavya'nýn Pilsen þehrinde Varþova Paktý ülkelerince bir andlaþma imzalanmýþ ve dünya rahatlamýþtý... Ama, o gecenin sabahýnda saat 05.00 civarýnda ise, Varþova Paktý ordularýnýn binlerce tanký Çekoslovakya'yý istilâya baþlamýþ ve yakalanan Baþbakan Alexander Dubçek'in, elçi sýfatýyla Ankara'ya gönderildiði açýklanmýþtý.
Ama, Rusya'nýn bodoslamadan saldýrýlarý daha ünlüdür. 1956'da Macaristan'daki komunist sistemin tehlikeye düþmesi üzerine Rusya tanklarýnýn nasýl kanlý bir ezme yöntemi uyguladýðý, 27 Nisan 1978'de Afganistan'da komunist rejim kurulmasýnda ve 1990'da Azerbaycan'da, 1995'lerde Çeçenistan'da, 2008'deki Gürcistan'da sergilenen katliâmlar... Suriye ve Libya, daha bir ayrý konu... Þimdi de, Ukrayna için 'uydurma bir devlet' diyor...
Belarus da baþý kaldýracak olsa, ayný âkýbetle karþýlaþacak... Hattâ Polonya bile...
Finlandiya'nýn NATO üyesi olmamasý için tehdit aldýðýný Fin baþbakaný Mm. Sanna Marin açýkladý önceki gün... Kezâ, Ýsveç de öyle...
*
Amerikan Baþkaný Biden, Putin'in NATO'yu bölemediði iddiasýnda... Ama, NATO Putin karþýsýnda fiilen, geri çekiliþ halindedir. Çünkü, Amerika kendi askerini göndermiyeceðini söylüyor... NATO'nun karar mekanizmasý Amerika'nýn elinde olduðuna göre, baþkalarýný ve NATO'da Amerika'dan sonraki en büyük ordu olan Türkiye ve diðerlerine roller verecek... Ama, yaptýrabilir mi?
NATO esaslý yara almýþtýr...
*
Putin, 2. Dünya Savaþý sonrasýnda, dünyanýn bölüþüldüðü Yalta ve Potsdam Konferanslarý'nda olduðu gibi yeni bir dünya düzeni kurmak hayalinde...
Günü gelir, Amerika'yla da anlaþabilir; 'Þey, þeyin ayaðýna basmaz...' misali...
*
Putin evet, kurnaz ve kelimelere yüklediði yeni mânalarý gücüyle kabul ettirmeye çalýþýyor... Ortada bir savaþ ve iþgal deðil, bir askerî operasyon var diyor... Ama, dünyadaki bütün halklarý ahmak sanmayacak kadar zeki olmasý da temenni edilirdi... Birinci Petro güce güvenmek konusunda daha temkinliydi.
*
Biraz da iç konulara deðinelim:
Ýki NOT:
1- Dünyanýn sayýlý büyük köprülerinden olan Çanakkale Köprüsü'nün 26 Þubat günü törenle açýlacaðý bildirilmiþti.
Ancak, Baþkan Erdoðan, daha sonra, 'köprünün açýlýþýnýn Çanakkale Zaferi'nin yýldönümü olan 18 Mart'ta yapýlacaðýný' duyurdu...
Bu erteleniþin sebebi dün anlaþýldý.
Çünkü, (26 Þubat), Tayyib Bey'in doðum yýldönümü idi ve birileri, bu açýlýþýn o güne rastlatýlmasýný özellikle plânlamýþtý.
Bunun üzerine, Tayyib Bey, o programý derhal deðiþtirdi.
Daha önce de Tayyib Bey'in heykel ve büstlerini yapmak için harekete geçen birileri, gerekli kalýplarý hazýrlamýþken, Tayyib Bey, derhal, 'Bizim inancýmýzda böyle þeylere yer yoktur..' diyerek, o kiþilerin plânlarýnýn etkisiz hâle getirmiþti.
Tayyib Bey'in bu gibi konulardaki hassasiyeti, 'Barekallah...' dedirtecek cinstendir.
2- 24 Þubat sabahý, Ýstanbul-Gaziosmanpaþa Belediyesi'nin sosyal tesislerinden (büyük bir kitaplýk ve yüzden fazla öðrencinin derslerini çalýþabildiði salonlarý bulunan ve güzel bir mekân olan) Fârika'da, AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Osman Nûrî Kabaktepe, kahvaltýya dâvet etmiþti. Yazar Resul Tosun, gazeteci-yazar Ekrem Kýzýltaþ, eðitimci-ilâhiyatçý yazar Sibgatullah Kaya ve Osman Nûrî Bey'in Ýl Baþkanlýðý Yardýmcýlarý'ndan yazar Halime Kökçe Haným da hazirûndan idiler. Sâde bir kahvaltýyla baþlayan sohbet toplantýsýnýn sonuna doðru, GOP Belediye Baþkaný Hasan Tahsin Usta Bey de katýldý. Üç saati aþkýn bir süre boyunca, ülkenin ve dünyanýn karþý karþýya bulunduðu aslî meseleler üzerinde görüþ alýþ-veriþi oldu.
Elbette ülke içi meseleler konuþulurken, siyasî, sosyal ve ekonomik konularda bazý eleþtiriler de yapýldý... Kezâ, özellikle de Sibgatullah Bey'in müslüman kürd halký üzerinde içerde ve dýþarýda tezgâhlanmak istenen ve müslüman halkýn birliðini vurmayý hedef alan þeytanî oyunlar konusunda neler yapýlmasý gerektiði konusundaki görüþleri dikkatle dinlenildi. Osman Nûrî Bey'in konulara ilgisi ve hâkimiyeti de alkýþý hak ediyordu.