AK Parti, 2015 Seçim Beyannamesi’ni açýklamanýn yaný sýra ‘Yeni Türkiye Sözleþmesi’ baþlýklý bir de manifesto yayýmladý. 2015 Seçimlerini “ikinci atýlým döneminin” baþlangýcý olarak isimlendiren AK Parti’nin, ortaya bir sözleþme koyma ihtiyacý hissetmesi önemli bir dönüm noktasýna iþaret ediyor. 2002’den bu yana AK Parti’nin verdiði mücadelenin özü de, uzun yýllardýr vesayet rejiminin tahrip edip ortadan kaldýrdýðý “toplumsal sözleþme” zemininin inþa edilme çabasýndan ibarettir.
AK Parti Seçim Beyannamesi, ‘ikinci atýlým’ ana temasýyla son 13 yýlda ortaya çýkan tecrübeye yaslanmakla birlikte, ayný zamanda bir ‘kavli cedid’ heyecanýnýn devam ettiðine iþaret ediyor. Zira yeni þeyler söylemek ancak etraflý bir sözleþmenin hayata geçmesiyle mümkün olabilir.
AK Parti’nin yayýmladýðý sözleþme, bir siyasi partinin seçim odaklý perspektifini fazlasýyla aþan, Türkiye’nin uzun yýllardýr mahkûm edildiði kýsýr döngüye memleket vasatý içerisinden çýkýþ için bir yol haritasý teklifidir. Vesayet rejimine mahkûm ve mecbur edilen eski Türkiye’den çýkýþýn bir sözleþme etrafýnda mümkün olmasýndan daha tabiî bir durum da olamaz.
Tam da bundan dolayý, ‘Yeni Türkiye Sözleþmesi’nde AK Parti zikredilmiyor. AK Parti sözleþmeyi teklif eden kurucu unsur olarak, metne imza atýyor. Sözleþmeden ortaya çýkan ve çýkacak olan Türkiye vasatýna açýk bir davet yapýyor. Kendisi, bu vasatý oluþturan unsurlara dair herkesten önce söz vermiþ oluyor.
Sözleþme metninin kalbini oluþturan kavram ‘onur’. Bu kavram yeni Türkiye için merkeze alýndýðý sürece, insan onuru etrafýnda yeni bir mutabakatýn mümkün olduðu ilan ediliyor. Yeni Türkiye sözleþmesi ile AK Parti Seçim Beyannamesi arasýndaki köprü de ‘insan onuru’ üzerinden kuruluyor. Oldukça detaylý beyanname dikkatle incelendiðinde, ‘ikinci atýlým’ dönemine geçme hedefinin merkezinde de ‘insani kalkýnma’ bulunuyor.
Alt-orta gelir grubunda bulunan Türkiye, AK Parti dönemlerinde ciddi bir ekonomik sýçrama ile üst-orta gelir grubuna girmiþ oldu. Bu dönüþümü; temel altyapý yatýrýmlarýnda, kiþi baþýna düþen gelirde ve ortaya çýkan yeni orta sýnýfýn hýzlý geniþlemesinde açýk bir þekilde görmek mümkün. 2015 sonrasý için konulan hedef ise Türkiye’yi üst-gelir grubuna taþýmak.
2015 sonrasý hedeflerin ya da üst-gelir grubuna ulaþmanýn yol haritasý, ‘insan onuru’ odaklý demokratikleþme ile ‘insani kalkýnma’ odaklý kaliteli büyümenin hayata geçirilmesi olarak özetlenebilir. Bu her iki unsur insicamlý bir þekilde hareket edebildiði oranda, Türkiye’nin pozitif dönüþümü devam edebilir. Böylesi bir hedefin AK Parti üzerinde oluþturacaðý aðýr sorumluluklar kadar, muhalefet üzerinde de ciddi bir dönüþüm baskýsý yaratacaðý muhakkak.
Muhalefet açýsýndan, Türkiye vasatýyla sahici bir þekilde buluþmanýn kodlarý da Yeni Türkiye Sözleþmesi’nde gizli. Muhalefetin, sözleþmede dile getirilen Türkiye ile açýktan veya örtülü bir þekilde kavgalý ya da ancak belli kýsýmlarýný sahiplenebilen yapýsý sürdüðü sürece, en baþta sahicilik krizi olmak üzere normalleþme sancýlarý devam edecektir. Zira Türkiye’nin tarihiyle, coðrafyasýyla, farklýlýklarýyla ve Ýslam’la sahici bir þekilde barýþýk olmayan bir yaklaþýmýn, ‘sahici, kurucu ve sürdürülebilir bir siyasal perspektif’ ortaya koymasý mümkün deðildir.