Yeni Türkiye var mı?

Önemli bir bilgiyi tüm Türkiye ilk kez bu yazıyla öğrenecek. Bilgi önemli ama o bilginin gösterdiği şey daha da önemli.Bir zamanlar adları yan yana gelmeyen kurumlar şimdi kendi menfaatlerinden çok Türkiye’nin menfaati için çalışıyorlar. Yeni Türkiye tanımlaması da işte bu şekilde karşılığını buluyor...

***

Önce haberi vereyim. Türk Hava Yolları, Türkiye İhracatçılar Meclisi’yle bir protokol imzaladı.Buna göre, yeni açılan hatlarda ilk 3 ay ihracatçılar sadece havalimanı vergilerini ödeyerek bedava uçuyorlar. Her uçakta 40 koltuğa kadar kontenjan ayrılabiliyor. İlk uygulama Fildişi Sahilleri ve Kırgızistan’daki Oş uçuşlarında yapıldı. Özellikle de Oş’tan çok iyi sonuçlar alındı. Projenin fikir babası THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu. 

Topçu’nun çabası sayesinde ihracatçı krizdeki Avrupa’ya alternatif olacak yeni pazarlara 0 maliyetle ulaşıyor. THY de tutundurma sürecinde kendi hattının müşterisini yaratmış oluyor.

***

Yeni Türkiye lafının hayattaki karşılığını gösteren başka bir olaydan daha söz edeyim. Tük Hava Yolları bu hafta Mısır’daki 3. ucuş noktası olan Hurgrada’ya seferlere başladı. Bir zamanlar Ortadoğu’da Türkiye’ye etkinlik yarışında olan Mısır’ın Turizm Bakanı, Türk heyetini uçağın kapısında karşıladı. Sonra basın toplantısının yapılacağı otele geçildi ve yeni Türkiye’yi anlatan sahne de orada yaşandı.

Basın toplantısı sırasında çevirmenin performansını beğenmeyen Kahire Büyükelçimiz Hüseyin Avni Botsalı birden tercüme işini üstlendi.Bilen bilir, Büyükelçiler tercüme yapmazlar, işleri de değildir ama Hüseyin Avni Bey hiç gocunmadan bu işi yaptı.Ardından Hurgrada’nın tadını çıkarmak yerine hemen Kahire’ye görevinin başına döndü... 

***

Bitti mi derseniz bitmedi, geçen sene Selanik Belediye Başkanı’nın bu sene Mısır Turizm Bakanı’nın Türk turist çekmek için THY ile işbirliği yapmaya ne kadar önem verdiklerini gördüm.  Bir zamanlar dudak bükülen Türk turistler şimdi alım güçleriyle baş tacı ediliyor. Hamdi Topçu, Hüseyin Avni Botsalı gibi isimlerin çabalarıyla Yeni Türkiye tanımlaması sonuç veriyor, ete kemiğe bürünüyor. Görmek istemeyenlere birşey diyemem ama bu manzara insana gurur veriyor.