Bugün yerel seçim var Türkiye’de. Seçim yerel ama havasý genel seçim havasý. Bazý partiler yerel seçimin gerektirdiði hizmetler için hazýrladýðý projeleri de sundu kamuoyuna, genel siyasete iliþkin görüþlerini de. Bazý partilerse bir yerel seçimde sadece genel siyaseti konuþmayý kafi zannetti. Bu durum, Yeni Türkiye’den yana olanlarla eski Türkiye özlemcileri arasýndaki farký ortaya koyuyor.
Mücadele, siyaseti kimin nasýl tayin edeceðine dair görüþleri de yansýtýyor. Bu seçim kadar siyaseti rehin almak için olmadýk manipülasyonlarýn yapýldýðý baþka seçim yok demokratik hayatýmýzda. Siyasete, siyaset dýþý kurumlarýn müdahalesini önlediðini zannediyordu Türkiye. Maalesef bunun henüz tam olarak saðlanamadýðýný görüyoruz. AB bir zamanlar bunu çok önemsiyor ve daha çok askerleri kastederek ‘siyasetin baþka güçler tarafýndan tanzim edilmesi önlenmeli’ diyordu. Askerlerin siyasete müdahalesi önlenince Türkiye oldukça rahatlamýþtý. Daha sonra Yargýnýn siyasi partilere kapatma davasý açmasýyla bu tartýþma yeniden alevlenmiþti. 2010’daki Anayasa deðiþikliklerinin bu sorunu hallettiðini zannetmiþtik. Böyle olmadýðý 17 Aralýk operasyonlarýyla ortaya çýktý. Bu sefer daha organize bir güç seçimlere dolayýsýyla siyasete müdahil olmak istedi. Bugünkü seçim bir yerde siyasete müdahalenin kabul görüp görmediðinin de tescili olacak. Yeni Türkiye’nin þifrelerinden biri bu kararda saklý.
Etrafýmýzdaki bölgede barýþ ortamýnýn saðlanmasý halinde geliþen ve büyüyen Türkiye’nin ne kadar etkili olabileceðini hayal çok mu zor? Sizce burada da saklý þifreler var mý?
Diyebilirsiniz ki önce iç barýþ, yani çözüm süreci... Belki daha önce de ele aldýk burada, çözüm sürecinin olmazsa olmaz þartý demokratik alanýn geniþlemesidir. Bu süreç, bütün yavaþlatma, ne yavaþlatmasý, akamete uðratma gayretlerine raðmen devam ediyor. Özgürlükler, insan haklarý, karþýlýklý anlayýþ konularýnda önemli ilerlemeler var ve arkasý da geliyor. Bunlara raðmen tek adam söylemleri ne kadar anlamsýz kaçýyor... Yeni Türkiye’nin þifrelerinden bir kýsmý da bu alanda saklý.
Yeni Türkiye’nin þifresi bu seçimlerin sonucunda saklý demiþtik yukarda. Niçin? Türkiye seçim tarihinde, oylarý etkilemek için bu seçim kadar ahlaksýz yöntemlerin kullanýldýðý bir baþka seçim hatýrlýyor musunuz? Ýþin hem bu tarafý var hem de bu yöntemlere sarýlmaktan baþka çaresi kalmamýþ partiler var. Seçmenin önüne orijinal bir seçenek koyamayanlarýn bu ahlaksýz yöntemlerden medet ummasý bakalým seçmen nezdinde nasýl bir not alacak? Bizdeki piþkinlerin dünyada örneðini bulamazsýnýz. Göreceksiniz kendi aldýklarý oydan çok rakiplerinin aldýðý oyu, konuþmalarýna meze yapacaklar, masalarýndaki medya mensubu þakþakçýlarýyla birlikte...
Komplo teorileri pek hoþlandýðým bir þey deðildir. Daha doðrusu saðlam dayanaklarý olmayan iddialarla baþým hoþ deðildir. Türkiye’de son dönemde cereyan eden hadiseler beni bile bu konuda arayýþlara itti. Gülen camiasýnýn neye ve nereye varmak istediðini anlamak için döktüðüm terlerdir beni bu arayýþlara sevk eden. Bu konudaki her iddiayý da büyük bir ihtiyatla ele alýrým. Fehmi Koru’nun gazetemizde 25 Mart 2014 günü çýkan “Demokrasiye alenen tecavüz” baþlýklý yazýsý sizin de dikkatinizi çekti mi? Bakýn ne diyor Fehmi Bey:
“Bütün aksine iddialara raðmen, þu sýrada siyasi atmosfer kirliliðine sebep olan geliþmelerin önünde kim veya kimler görünürse görünsün, arka planda yabancý yüzlerin varlýðýný seziyorum.
CIA düdük çalýcýsý Edward Snowden’in gazeteci Glenn Greenwald’a saðladýðý belgeler, CIA/NSA ile GCHQ örgütlerinin ülkeleri istikrarsýzlaþtýrma operasyonlarý düzenlediðini deþifre etti. Üzerine ‘SECRET/SI/REL TO USA, FVEY’ notu düþülmüþ bir kullanma kýlavuzu bile var bunun... Türkiye’de son birkaç aydýr yürütülen, o kýlavuzda anlatýlanlarýn uygulanmasý; bir operasyon bu...
Muhtemelen ilk seçim uygulamasý Türkiye üzerinde deneniyor... Oyuna gelirsek ve baþarýlý olurlarsa bizden sonra pek çok ülke daha bunlarýn tecavüzlerine uðrayacak, bir daha düzgün ve âdil bir seçim yüzü görmeyecektir.
Püskürtmek mümkün mü tecavüzcüleri? Yoksa soruna doðru teþhis konulamadýðý için yanlýþ yöntemler seçildi ve baþarýsýzlýk mukadder mi?”
Sizce bu satýrlarý Gülen camiasý mensuplarý da okumuþ ve ‘kim bu tecavüzcüler’ diye düþünmüþler midir?
Yeni Türkiye’nin þifreleri bu seçimin sonuçlarýnda saklý diye boþuna konuþmuyorum ben.
Her seçim Türkiye’nin ufkunu geniþletiyor ve tuzaklarý bozuyor. Hayýrlý olsun.