Yeni umutlar keyifli sofralarla başlar

2018’e az kaldı... İhmal edilen dostlar ve aileyle bir arada olmak için harika bir fırsat yılbaşı sofrası. 

Yeni yıl sofrası için hiç bir yıl önceden plan yaptığınız oldu mu? Ben yaptım! Geçtiğimiz Mart ayı bostanıma tam 10 adet tohum ektim. Bu tohumlar 2017 yılını uğurlarken kurmayı hayal ettiğim sofra için mini beyaz balkabakları oldu. Onlara bostanımın yarısını verdim ve gözüm gibi baktım. İlk yaprak verişini izledim. Yaprakların devasa büyümesine ve hızla yayılışına şahit oldum. İlk çiçeklerini açtığında umutla meyvesini bekledim. Her bir çiçek ayrı bir hüsran oldu. Çünkü sürekli erkek çiçek veriyordu. O çiçeklerin hepsi dolmalık oldu. Neyse aradan iki ay geçti, hâlâ ortalıkta meyve yoktu. Artık tüm umutlarım bitmişti. Belli ki, tohum olarak kullandığım çekirdek kısırdı. Bostanımın yarısını bu devasa yapraklara ayırmış, yeni yıl sofram için hayal kurmuş ama sonuç hiç de beklediğim gibi olmamıştı. Tam üç ayın sonunda, ilk dişi çiçeğimiz yani meyvemizin annesi bostanımıza teşrif etti. O günkü mutluluğumu tarif edemem. Umutlarım filizlenmiş, o filizler gerçeğe dönüşmüştü. 

Anlayacağınız benim yılbaşı hikayelerim uzundur. Hayal kurarım ve o hayali gerçeğe dönüştürmenin peşine takılırım. Bu benim aylarımı da alabilir bir saatimi de. Sonuç ne mi olur? Umutlar gerçeğe dönüşür! Hayata değer katmak elimizde. Sonuçta yemek bahane, yemek ne olursa olsun o sofraya umutlarınızı, hayallerinize de katın. Şimdi size sofrayı hazırlarken ilham perilerinizi harekete geçirebilecek birkaç öneri vermek istiyorum.

HAZIRLIKLAR BAŞLASIN!

Bu yıl nasıl hissetmek istiyorsanız sofranızı öyle renklendirin. Elbette ilk kriterimiz içtenlik. Etkileyici olsun diye yemek masasını uzay üssüne çevirmek değil hedef. Sofraların içine mutluluk ve eğlence katmak mesele.

Hazırlıklar başlasın!

Örneğin yıldızlarla donatın sofranızı. ‘Uyum’ olsun konseptiniz. Siyah, gece mavisi, platin… Benim tercihim ahşap ya da beyaz keten bir örtü. En sevdiğiniz rengi seçin. Kurgulayacağınız sofra konseptinin uyum içinde olmasına dikkat edin. Yıldızları sofranızın konsepti yapın. Basit bir fikir: parlak kumaşlardan farklı ebatlarda yıldızlar kesin masanın boşluklarına, servis tabaklarının birazı görülecek şekilde altına yerleştirin. Suplalar üzerine tabaklarınızı koyun, gümüş şamdanlar ve küçük objeleri sofranızın ortasına yerleştirin. Bu objeler tek rengin tonları olsun. Kaşıklarınızı, yıldız formlu peçete halkanıza keten peçeteyle birlikte yerleştirin. Şiş çubuklara bağladığınız kurdelalarla sofrayı renklendirin.

PASTEL TONLARI SEVENLERE 

İkinci önerim; sofranın en güzel aksesuarı neşedir. Eğlenceli bir sofra hazırlamakla işe başlayın. Sofranın ortasına pastalarla süslenmiş küçük bir ağaç yerleştirin. Kurabiyeden yapılmış süsler, tarçın çubukları takın, meyveler şekerlemeler asın dallarına. Gecenin sonunda tüm bunları tatlı olarak da ikram edebilirsiniz. Bu eğlenceli masa çocuklarınızı ve hala hayal kurabilen dostlarınızı sevindirecektir. Pembe, lila, mor tüm düş renklerini çocukluğunuzdan çağırın.  

YENİ YIL KIRMIZISI

Ya da kuş kondurun masanıza! Davet sofrası düzenli veya açık büfe yemek olabilir. Açık büfe şeklinde hazırlayacağınızı varsayalım. Bu masanın konsepti kuşlar olsun mesela. Şöminede kullanılan odunları altlık olarak kullanın. Topladığınız kozalaklar arasına mumlar ve biblo kuşlar yerleştirin. Üst üste koyduğunuz beyaz tabakların her birinin arasına kırmızı peçeteler yerleştirin, atıştırmalıkları ayaklı tabaklara, bardakları tepsi içine sıralayın. Elmalar, kuşlar, kozaklar ve biraz dışardan kestiğiniz çam dalları ile masanızı renklendirin.

Bardaklarınıza, şamdanlarınıza  kırmızı kurdele ile çam dalları veya kokina bağlayıp aralarına kuşlar yerleştirin. Belki de sofranıza davet ettiğiniz kuşlar talih kuşu olur, kim bilir?

DOĞALLIĞIN İHTİŞAMI 

Masada aksesuar olarak taze narlar, patlamış mısır ve közlenmiş kestaneler kullanabilirsiniz. Büyük kaselere çam kozalakları doldurup, kütük kestirip yerleştirebilirsiniz. Kışı anımsatan her şey ortamı sıcak ve neşeli yapmanıza yardımcı olacaktır. Bugün size, süsleme için küçük fikirler vermeye çalıştım. Peki ya yemek? Önümüzdeki hafta ise son dakikacılara yemek önerilerim olacak kaçırmayın!

Küçük fikirler

- Sofrayı küçük oyunlarla, soru kağıtları ile süsleyebilirsiniz.

- Çam ağaçlarının kısa dalları (ağaçtan dalları sakın kırmayın, küçük ve az miktarda kesin)

- Kokina (yılbaşı çiçeği)

- Çam kozalaklar

- Kırmızı, dore veya yaldız renkli kurdelelerle bağlanmış bardaklar, çatal bıçaklar

- Yapay kar

- Mum ve şamdanlar

- Sapına kurdela bağlanmış kırmızı elmalar, balkabağı, armut 

- Kurdela içine sarılıp tavana asılmış nar veya portakallar

- Dış kabukları simli kalemle şekiller çizilmiş kestaneler

- Kese kağıdına konulmuş patlamış mısır