Yeni yapý ve Almanya

Dünyada yeni düzen kuruluyor. Ancak bunun tek safhada gerçekleþmesi mümkün deðil. Çünkü birkaç güç geliþmenin kendilerinin istediði istikamette olmasýna çalýþýyor. Þimdi Almanya’nýn Türkiye politikasýnýn ne olduðunu ve bunun büyük resmi nasýl etkileyeceðini araþtýralým.

Almanya’nýn görüþü þöyle: AB’nin en önde gelen devletlerinden biri olduðu için bu birliðin geliþmesi ve kendisinin onu yönlendirenlerden en etkili isim olmasý için çalýþýyor. Böylece dünyaya egemen olan güç odaklarýndan, kendine göre, en etkilisi olacaðý düþünülüyor. Kendisinin ekonomik güç, kültürel ve dini deðerler açýsýndan önde geldiði kabul ediliyor. Ancak hesaplanmayan konu bu gücün enerji ve diðer hammaddelerden mahrum oluþu. Bu açýdan bakýlýrsa ABD ve Rusya, bu kaynaklarý kontrol ederek, güçlerini artýracaklarýný ve bundan mahrum olan gücü etkisiz hale getireceklerini hesap ediyor ve bu amaçla gayret sarf ediyorlar. Bu konuda iki bölge önemli alan sayýlýyor. Birincisi enerji kaynaklarýnýn çoðuna sahip olan Ortadoðu, ikincisi insanlarýn henüz tam anlamýyla kullanmadýklarý Afrika.

***

Bugüne kadar AB üyeliðine uygun bulunmayan Türkiye þimdi davet edilir konuma geliyor. Buradan þunu anlýyoruz. Devletler deðerlendirilirken iç yapýlarý deðil dünya üzerindeki önemleri hesaba katýlýyor. Biz yýllarca sosyal yapýmýzýn, yargýmýzýn Avrupa normlarýna uymasýný yeterli saydýk. Ancak kabul edilmedik. Çünkü stratejik açýdan önemsiz olsaydýk, iç yapýmýz ne olursa olsun, kabul edilirdik. Bir ülkenin diðer ortaklarýna etkisi stratejik olmasaydý, bizdeki çok sayýda AB yanlýsý kiþiye olduðu gibi, yandaþlýk açýsýndan AB’ye yakýndýk. 

Bir zamanlar SSCB’yi tasfiye ederek yerine AB’yi güçlendirmek isteyen bir akým vardý. Böylece dünya dengesi ABD-SSCB yerine ABD-AB arasýnda kurulacaktý. Bunun ABD’de yandaþlarý vardý, bunlardan biri de Kennedy idi. Ancak eski dengeyi korumak için Amerikalýlar Kennedy’yi feda etmeyi uygun gördüler. Buna komplo teorisi diyenler olacaktýr ama bu cinayetin kimler tarafýndan neden yapýldýðýný söylemeleri de gerekir.

Günümüzde Alman politikasý þöyle özetlenebilir. Bunlar bir bilgiye dayanmamaktadýr, zaten ortaya sürülen bilgiler gerçeði anlatmak için deðil insanlarý kendi istedikleri yöne sevk etmek içindir. Almanya önümüzdeki dönemde Rusya ile yakýn iliþki kurabilir. Zaten bir süre önce Almanya Rusya’ya teknoloji transfer ederek ve sermaye sevk ederek yatýrým yapmak üzere anlaþtýlar. Bu anlaþma Türkiye ile iliþkisini zayýflatmaz. Çünkü Türkiye de Rusya ile iyi iliþkiler içindedir.

Türkiye’de yabancý yatýrýmlarýn artmasý sadece iç piyasayý karþýlamak amacý taþýmaz. Türkiye yeni dönemde bölgesel güç olacak ve Afrika’nýn kapýsý sayýlacaktýr. Þu sýrada AB temsilciler komitesi bölgesel politika faslýnýn açýlýþ kriterini onayladý. Yani AB’ye girmemizin yolu açýlýyor. Bu konuda ya, Türkiye’nin AB’ye girmeyeceðini hatta AB’nin daðýlacaðý konusundaki yýllardýr savunduðum düþüncem mesnetsiz kalacak ya da büyük stratejik sonuçlar yaratacak Türkiye’nin AB dýþýndaki güç odaklarýyla bir arada olacaðý görülecektir.