Önümüzdeki dönemde dünya dengelerinin deðiþmesi ve yeni bir yapý oluþturulacaðý düþünülüyor. Türkiye’deki bazý çevreler de Osmanlý’yý tartýþýyor. Kaybettiðimiz topraklardaki hakkýmýzýn devam ettiðini düþünüyor. Bu durum dünya düzeninin geçmiþ tarafýndan belirlendiði anlamýna geliyor. Bu da geleceði anlamanýn geçmiþi inceleyerek mümkün olacaðýný düþündürüyor
Önümüzdeki günleri geçmiþi inceleyerek anlayacaðýmýz için geçmiþe bakarak geleceðimizi kolayca yapýlandýrabileceðimiz akla geliyor.
Geçmiþ, Osmanlý’yla tarif ediliyor ve devletin yýkýldýðý süreçten söz edilmiyor. Önümüzdeki dönemde ülkemizin bugünkü durumumuzdan daha önemli bir rol üstleneceði anlaþýlýyor. Bu geçmiþteki imparatorluðun yeniden inþasý ile deðil, dünya dengelerini yeniden yapýlandýran siyasi deðiþiklikle gerçekleþiyor. Bu nedenle geleceðimizi geçmiþe bakarak deðil, bugünü ve geleceði doðru deðerlendirerek görmemiz ve ona göre siyasi politikalar üretmemiz gerekmektedir.
***
Geleceði tahmin etmek, yanýlgýlara da sebep olabilir. Çünkü ülkelerin görünen siyaseti dýþýnda büyük güçlerin geleceðe ait projeleri de vardýr. Konumuzu teþkil eden (Yeni yapýyý ) geçmiþi deðerlendirerek tahmin etmek ciddi hatalara neden olabilir. Birinci Dünya Savaþý’ný Ýngiltere’nin, ikincisi Almanlarýn çýkaracaðýný tahmin etmek zordu. Þimdi yeni bir dünya savaþý çýkar mý? Taraflar kimler olur, bunu tahmin etmek zordur. Çünkü biz þu aralar Rusya ile Çin’in ayný tarafta olabileceðini düþünüyor gibiyiz. Rusya ile Çin arasýndaki öteden beri var olan bazý anlaþmazlýklara dayalý bir savaþ bunlarý karþý karþýya getirebilir. Hata bir ihtimal Çin’in artan siyasi talepleri denizlerdeki hakimiyet kurma istekleri, Uzakdoðu’da, ABD’nin Çin ve müttefiklerine karþý savaþ çýkarmasý ihtimalini bile akla getirmektedir.
11 Eylül’de ABD’deki terörist eylemin küresel sermaye ile ulus devletler arasýndaki çatýþmanýn baþlangýcý oluðunu ilk söyleyenlerdenim. Gördüðüm kadarý ile dünya üzerinde bugün de tüm denge arayýþlarý ekonomiye baðlý olarak geliþmektedir. Günümüzde tüm dünyada dolarýn deðer kazanmasý Ruble’nin kaybetmesi bu iddiayý destekliyor. Çünkü ayný dolarýn rolü deðiþiyor. Dünyadaki ticaretin yönü de deðiþecek gibi görünüyor. Zira AB ile ABD arasýndaki serbest ticaret anlaþmalarý dair giriþimler bulunmaktadýr. Öte yandan petrol gelirlerindeki düþmeler ve Rusya’ ya uygulanan ambargolar nedeni ile yaratýlan ekonomik sýkýntýlar, Rusya’nýn Avrasya Ekonomik Birliði’ne daha ciddi yaklaþmasýna sebep olmuþtur. 1 Ocak 2015’ten itibaren resmen yürürlüðe girecek AEB’nin Hindistan, Türkiye gibi ülkelerle serbest ticaret anlaþmalarý yaparak büyümesi için çalýþmalar yaptýðý bilinmektedir. Birlik serbest ticaretin yaný sýra bu ve birliðe girmek isteyen diðer ülkelerle de finansal sistemlerinin, tarým ve sanayi politikalarýnýn entegrasyonu gibi konularda da uyum arayýþlarý yapmaktadýr. Bütün bunlar dünyada yeni dengeler oluþmakta olduðuna iþaret etmektedir. Bütün bu geliþmelerin, bizim geleceðimizi tayin etmemiz konusunda etkili olacaðýný düþünüp ona göre politikalar üretmemiz gerektiðini, söyleyebiliriz.