Salata ve tatlý deyip geçmeyeceksin. Davet sofrasýnýn olmazsa olmazýdýr onlar. Bu iki tarifim ise gerçekten özel bir sofraya yakýþýr cinsten. Bence deneyin!
Yýlýn son yazýsý... Bu sene hýzlý mý geçti? Gýda konusunda yasal düzenlemeler, yenilikler... Pek çok olay oldu, yeni mekanlar açýldý, yepyeni ürünler raflarda yerlerini aldý. Yerel tohumlar, buðday, zeytin ve artizan ürünler gibi pek çok konunun altýný çizdik. Bu baþlýklar bilinçli tüketim için çok önemli. Diðer taraftan birçok konuda tüketicinin verdiði refleks bizlere bir þeyi çok net gösterdi: Ýnsanlar doðal olaný özlüyor ve katkýsýz, temiz gýda istiyor. Hatta imkaný olan kendisi ekip biçmeye bile baþladý. Umarým önümüzdeki yýl bu haklý talebe cevap verecek bilinçte adýmlarla þekillenir. Herkese iyi bir yýl dilerim!
31 Aralýk gecesi için 5 altýn kural
1. Önce kendinizi mutlu edin. Yemek yapmak istemiyorsanýz yapmayýn, sipariþ edin. Yapacaksanýz en sevdiðiniz malzemeleri kullanýn ve en sevdiðiniz yemekleri piþirin. Mümkünse tatlý ve ön hazýrlýklarý bir gün önce yapýn. Yýlbaþý gününe alýþveriþ býrakmayýn ve gereksiz yorulmayýn.
2. Yeni yýldaki gibi sofralarý özel kýlan iki kiþi de olsa 20 kiþi de bir kutlama yemeði olmasý. Bu sebeple yeni yýl temalý birkaç dekoratif malzemeye yer verebilirsiniz. Temiz bir aðacýn altýndan topladýðýnýz gerçek çam kozalaklarý, narlar, zarif yeni yýl süsleri iyi fikir.
3. Patlamýþ mýsýr, kestane kebap veya çerezler olmazsa olmaz. Ýki, en fazla üç çeþit meze/salata, bir ana yemek ve garnitür kafi. Sofrayý kalabalýklaþtýrmak size zorluk, misafirlere de mide patlamasý yaþatabilir. Yemeklerin uyumu ve hafifliðine dikkat edin.
4. Bu tip uzun gecelerin sonunda güzel bir çorba iyi gider, çorbanýzý önceden hazýrlayýn.
5. Ana yemek olarak kiþi sayýsýný hesaplayarak yapacaðýnýz fýrýn yemeklerini tercih edin. Fýrýn yemeði sofraya ihtiþamla gelir, rahat servis edilir. Kutlama için uygun, yemeði yapan için rahatlýktýr.
NAR TANELÝ VE NAR EKÞÝLÝ TAVUKLU SALATA 4-5 KÝÞÝLÝK
Malzemeler
- 400 gr bebek ýspanak
- Yarým adet tavuk göðüs eti (haþlanmýþ)
- Nar taneleri
- Az miktar kuru kayýsý, kuru dut, kuru kiraz, taze fýndýk, kaju fýstýðý, ceviz. Yeteri kadar kiþniþ tohumu, kimyon tohumu, zeytinyaðý, tuz, nar ekþisi.
YAPILIÞI
Tavuk etini didikleyip tuz, nar ekþisi, zeytinyaðý, kiþniþ ve hardal tohumuyla karýþtýrýp yarým saat bekletin. Ispanaðý yýkayýp suyunu tamamen alýn. Tavuk ve ýspanaðý karýþtýrýp salata tabaðýna yayýn. Üzerine bol miktar nar tanesi ve kuru yemiþ serperek servis yapýn.
KESTANELÝ ÇÝKOLATALI TART
Malzemeler
l 250 gr kestane
l 100 gr fýndýk (kavrulmuþ tuzsuz)
l 50 ml krema
l 2 yemek kaþýðý kakao
l 5 yemek kaþýðý agave þurubu
Hamur için
l 1 adet yumurta
l 1 yemek kaþýðý karbonat
l 2 su bardaðý un
l 125 gr tereyaðý
l 3 yemek kaþýðý kakao
l 3 yemek kaþýðý agave þurubu
Süslemek için
l Diyabetik bitter çikolata
l Krema
l Kuru kayýsý püresi
YAPILIÞI
Kestaneyi suda bir-iki saat bekletip kabuðunu çizin ve bol suda haþlayýn. Haþlanan kestanenin kabuklarýný soyup krema ve fýndýkla blenderda krema haline getirin. Bir kaba alýp damak tadýnýza göre þurubu aþamalý ekleyerek karýþtýrýn.
Bu arada hamur malzemesini karýþtýrýp sert bir hamur elde edin, buzdolabýnda yarým saat beklettikten sonra tezgaha alýn. Üzerine yaðlý kaðýt serip oklavayla ince açýn. Tart kalýplarýnýn çapýndan daha büyük bir bardak veya kurabiye kesicisiyle kesip 6 tart kalýbýna yerleþtirin. Üzerine çatal ucuyla delikler açýn ve 180 derecede ýsýnmýþ fýrýna verip 20 dakika piþirin. Fýrýndan çýkartýp soðutun.
Soðuyan tart hamurunun içine kestane püresini koyup üzerini sývýyaða batýrdýðýnýz kaþýk sýrtýyla düzeltin. Bitter çikolatayý benmari usulü eritin ve kestane püresini güzelce kaplayýn. Üzeri için kuru kayýsýyý sýcak suda bekletin ve blenderda püre yapýn. Krema kývamý için beklediði sudan azar azar ilave edin ve yoðun kývamlý bir hale getirin. Ýki minik külah yapýp kuru kayýsý püresi ve kremayý içine koyup arzu ettiðiniz desenler yapýn. Servise kadar buzdolabýnda bekletin.