Yeni yıla yeni iki tarif

Salata ve tatlı deyip geçmeyeceksin. Davet sofrasının olmazsa olmazıdır onlar. Bu iki tarifim ise gerçekten özel bir sofraya yakışır cinsten. Bence deneyin!

Yılın son yazısı... Bu sene hızlı mı geçti? Gıda konusunda yasal düzenlemeler, yenilikler... Pek çok olay oldu, yeni mekanlar açıldı, yepyeni ürünler raflarda yerlerini aldı. Yerel tohumlar, buğday, zeytin ve artizan ürünler gibi pek çok konunun altını çizdik. Bu başlıklar bilinçli tüketim için çok önemli. Diğer taraftan birçok konuda tüketicinin verdiği refleks bizlere bir şeyi çok net gösterdi: İnsanlar doğal olanı özlüyor ve katkısız, temiz gıda istiyor. Hatta imkanı olan kendisi ekip biçmeye bile başladı. Umarım önümüzdeki yıl bu haklı talebe cevap verecek bilinçte adımlarla şekillenir. Herkese iyi bir yıl dilerim!

31 Aralık gecesi için 5 altın kural

1. Önce kendinizi mutlu edin. Yemek yapmak istemiyorsanız yapmayın, sipariş edin. Yapacaksanız en sevdiğiniz malzemeleri kullanın ve en sevdiğiniz yemekleri pişirin. Mümkünse tatlı ve ön hazırlıkları bir gün önce yapın. Yılbaşı gününe alışveriş bırakmayın ve gereksiz yorulmayın.

2. Yeni yıldaki gibi sofraları özel kılan iki kişi de olsa 20 kişi de bir kutlama yemeği olması. Bu sebeple yeni yıl temalı birkaç dekoratif malzemeye yer verebilirsiniz. Temiz bir ağacın altından topladığınız gerçek çam kozalakları, narlar, zarif yeni yıl süsleri iyi fikir.

3. Patlamış mısır, kestane kebap veya çerezler olmazsa olmaz. İki, en fazla üç çeşit meze/salata, bir ana yemek ve garnitür kafi. Sofrayı kalabalıklaştırmak size zorluk, misafirlere de mide patlaması yaşatabilir. Yemeklerin uyumu ve hafifliğine dikkat edin.

4. Bu tip uzun gecelerin sonunda güzel bir çorba iyi gider, çorbanızı önceden hazırlayın.

5. Ana yemek olarak kişi sayısını hesaplayarak yapacağınız fırın yemeklerini tercih edin. Fırın yemeği sofraya ihtişamla gelir, rahat servis edilir. Kutlama için uygun, yemeği yapan için rahatlıktır.

 

NAR TANELİ VE NAR EKŞİLİ TAVUKLU SALATA 4-5 KİŞİLİK

Malzemeler

- 400 gr bebek ıspanak

- Yarım adet tavuk göğüs eti (haşlanmış)

- Nar taneleri

- Az miktar kuru kayısı, kuru dut, kuru kiraz, taze fındık, kaju fıstığı, ceviz. Yeteri kadar kişniş tohumu, kimyon tohumu, zeytinyağı, tuz, nar ekşisi.

YAPILIŞI

Tavuk etini didikleyip tuz, nar ekşisi, zeytinyağı, kişniş ve hardal tohumuyla karıştırıp yarım saat bekletin. Ispanağı yıkayıp suyunu tamamen alın. Tavuk ve ıspanağı karıştırıp salata tabağına yayın. Üzerine bol miktar nar tanesi ve kuru yemiş serperek servis yapın.

KESTANELİ ÇİKOLATALI TART

Malzemeler

l 250 gr kestane

l 100 gr fındık (kavrulmuş tuzsuz)

l 50 ml krema

l 2 yemek kaşığı kakao

l 5 yemek kaşığı agave şurubu

Hamur için

l 1 adet yumurta

l 1 yemek kaşığı karbonat

l 2 su bardağı un

l 125 gr tereyağı

l 3 yemek kaşığı kakao

l 3 yemek kaşığı agave şurubu

Süslemek için

l Diyabetik bitter çikolata

l Krema

l Kuru kayısı püresi

YAPILIŞI

Kestaneyi suda bir-iki saat bekletip kabuğunu çizin ve bol suda haşlayın. Haşlanan kestanenin kabuklarını soyup krema ve fındıkla blenderda krema haline getirin. Bir kaba alıp damak tadınıza göre şurubu aşamalı ekleyerek karıştırın.

Bu arada hamur malzemesini karıştırıp sert bir hamur elde edin, buzdolabında yarım saat beklettikten sonra tezgaha alın. Üzerine yağlı kağıt serip oklavayla ince açın. Tart kalıplarının çapından daha büyük bir bardak veya kurabiye kesicisiyle kesip 6 tart kalıbına yerleştirin. Üzerine çatal ucuyla delikler açın ve 180 derecede ısınmış fırına verip 20 dakika pişirin. Fırından çıkartıp soğutun.

Soğuyan tart hamurunun içine kestane püresini koyup üzerini sıvıyağa batırdığınız kaşık sırtıyla düzeltin. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin ve kestane püresini güzelce kaplayın. Üzeri için kuru kayısıyı sıcak suda bekletin ve blenderda püre yapın. Krema kıvamı için beklediği sudan azar azar ilave edin ve yoğun kıvamlı bir hale getirin. İki minik külah yapıp kuru kayısı püresi ve kremayı içine koyup arzu ettiğiniz desenler yapın. Servise kadar buzdolabında bekletin.