Tarçýn, karanfil ve balkabaðý. Yýlbaþýnýn bir kokusu varsa emin olun bu üçlemenin fýrýndan yaydýðý o mis gibi kokudur.
Ben ona 'kurabiye pastasý' dedim, þekersiz bir tarif. Fýrýna attýktan beþ dakika sonra evi mis gibi bir koku sardý. Ýnanýn sadece bu mis koku için bile kollarý sývamanýza deðer. Ama tariften önce yeni yýlýn son yazýsý olmasý sebebiyle bir þeyler söylemek istiyorum.
Yedinci senemi doldurduðum Star Gazetesi’nin Pazar Eki 'Hayatýn Tadý' adlý köþeden beni en çok etkileyen mekanlar, organizasyonlar, bloger’lar ve yemeðe dair 'iyi' olan þeyleri paylaþmaya çalýþýyorum. Yetersiz olan gýda yönetmeliklerinden bahsediyoruz zaman zaman. Kötü olanlarý da dahil etmiyor deðiliz ve “GDO’ya hayýr” diyoruz. Bilinçli tüketimin altýný çiziyor, doðru beslenmenin önemine deðiniyoruz. Tabii en kýymetli, en sevdiðim tariflerimi de vermeyi ihmal etmiyorum. Bazen sadece sizler için yepyeni reçeteler ortaya çýkarýyorum, buradan ilk siz duyuyor, görüyorsunuz. Bunun için bana bu köþeyi güvenerek teslim eden gezeteme de teþekkürlerimi sunarým.
TATLI BÝR TELAÞTIR YAZI YAZMAK
Gazete eklerinin yazýlarý erken teslim edilir. Peki bu süreçte benim tarafýmda neler olur? Gün, sabahýn erken saatlerinde baþlar benim için. Kar, kýþ demeden pazar, manav dolaþýr, aklýma gelen yemekleri yapmak için mutfaðýn yolunu tutarým. Ellerim sudan çýkmaz pek. Toprakla çok haþýr neþirim, bu sebeple nasýrlýdýr ellerim biraz. Yazýmýn teslim günü gelmeden yemekleri yapar, fotoðraflarý hazýr hale getiririm. Tatlý bir telaþtýr bu.
Kimilerine ilham olur bu yazýlar, bazýlarýnýz tariflerimi hazýrlayýp keyifle benimle paylaþýr fotoðraflarýný. Teþekkür ederim! Kimi þefler mönülere dahil eder, çok mutlu olurum. Hatta bir tarifim þu an en market raflarýndaki çok satýlan ürünlerden biri. Bunlar harika þeyler “Yaptýklarýma deðiyor” dedirtiyor. Benim adýmý vermeseler de bözý ‘önemli’ köþe yazýlarýnda söylerimi, tariflerimi hatta yemek fotoðraflarýmý görmek de tebessüm etmeme neden oluyor tabii.
Bugün yeni yýla yakýþýr bir kurabiye tarifi veriyorum. Taptaze bir tarif. Yepyeni bir reçete... Herkese þimdiden iyi yýllar, afiyetle!
Balkabaklý yeni yýl kurabiyesi
Malzemeler:
- 2 su bardaðý un
- 1 yemek kaþýðý niþasta
- 150 gr tereyaðý (oda sýcaklýðýnda)
- 3 yemek kaþýðý zeytinyaðý
- 2-3 yemek kaþýðý süt (oda sýcaklýðýnda)
- 2-3 yemek kaþýðý agave þurubu
- 1 yemek kaþýðý tarçýn
- Bir tutam karanfil tozu
- 1 tatlý kaðýþý kabartma tozu
Püre için:
- 1 yemek kaþýðý agave þurubu
- 2 dilim bal kabaðý (haþlanmýþ)
- Üzeri için toz tatlandýrýcý
Yapýlýþý: Balkabaðýnýn suyunu tamamen sýkýn ve iyice soðumasý için kenara alýn. Kurabiye malzemelerini karýþtýrýp yoðurun. Orta sert bir hamur elde edin. Þefaf paket kaðýda sarýp buzdolabýnda 10-15 dakika bekletin. Tezgaha yaðlý kaðýt serin ve hamuru ortasýna koyun. Elinizle yassýlaþtýrýp üzerine tekrar bir yaðlý kaðýt serin ve oklava ile kare þeklinde ince olarak açýn. Kenarlarýndan bçakla keserek düzeltin. Üzerine ezilmiþ ve agave ile karýþtýrýlmýþ balkabaðý püresini düzgünce yayýn. Bir spatulayla düzeltin. Kurabiye hamurunun etrafýndan kalan parçalarý oklavayla açýn, dilediðiniz kalýpla kesip balkabaðý püresinin üzerine geliþi güzel yerleþtirin. 180 derece ýsýnmýþ fýrýnda 35 dakika piþirin. Fýrýndan çýkarýp ýlýndýðýnda üzerine toz tatlandýcý serpin. Kare olarak kesip ikram edin.
BÝR TAKVÝM ALIP HAYAT KURTARIN
Doðaya, hayvanlara doðrudan bir yardýmýnýz olmuyorsa tam zamanýdýr dÝyerek HAYTAP’ýn yeni yýl takvimini alarak sokak hayvanlarýna katký saðlamanýzý rica edÝyorum. haytapshop.com adresÝnde detaylarý görebilirsiniz. Bütün kÝtapevlerÝnden de bu takvÝmlere ulaþabÝlÝrsÝnÝz. Belki daha da ileri giderek yakýnýnýzdaki hayvan barýnaðýna uðrayýp bir can, bir evlat da edinebilirsiniz.