Yeni yıla yepyeni bir tarif

Tarçın, karanfil ve balkabağı. Yılbaşının bir kokusu varsa emin olun bu üçlemenin fırından yaydığı o mis gibi kokudur.

Ben ona 'kurabiye pastası' dedim, şekersiz bir tarif. Fırına attıktan beş dakika sonra evi mis gibi bir koku sardı. İnanın sadece bu mis koku için bile kolları sıvamanıza değer. Ama tariften önce yeni yılın son yazısı olması sebebiyle bir şeyler söylemek istiyorum.

Yedinci senemi doldurduğum Star Gazetesi’nin Pazar Eki 'Hayatın Tadı' adlı köşeden beni en çok etkileyen mekanlar, organizasyonlar, bloger’lar ve yemeğe dair 'iyi' olan şeyleri paylaşmaya çalışıyorum. Yetersiz olan gıda yönetmeliklerinden bahsediyoruz zaman zaman. Kötü olanları da dahil etmiyor değiliz ve “GDO’ya hayır” diyoruz. Bilinçli tüketimin altını çiziyor, doğru beslenmenin önemine değiniyoruz. Tabii en kıymetli, en sevdiğim tariflerimi de vermeyi ihmal etmiyorum. Bazen sadece sizler için yepyeni reçeteler ortaya çıkarıyorum, buradan ilk siz duyuyor, görüyorsunuz. Bunun için bana bu köşeyi güvenerek teslim eden gezeteme de teşekkürlerimi sunarım.

TATLI BİR TELAŞTIR YAZI YAZMAK

Gazete eklerinin yazıları erken teslim edilir. Peki bu süreçte benim tarafımda neler olur? Gün, sabahın erken saatlerinde başlar benim için. Kar, kış demeden pazar, manav dolaşır, aklıma gelen yemekleri yapmak için mutfağın yolunu tutarım. Ellerim sudan çıkmaz pek. Toprakla çok haşır neşirim, bu sebeple nasırlıdır ellerim biraz. Yazımın teslim günü gelmeden yemekleri yapar, fotoğrafları hazır hale getiririm. Tatlı bir telaştır bu.

Kimilerine ilham olur bu yazılar, bazılarınız tariflerimi hazırlayıp keyifle benimle paylaşır fotoğraflarını. Teşekkür ederim! Kimi şefler mönülere dahil eder, çok mutlu olurum. Hatta bir tarifim şu an en market raflarındaki çok satılan ürünlerden biri. Bunlar harika şeyler “Yaptıklarıma değiyor” dedirtiyor. Benim adımı vermeseler de bözı ‘önemli’ köşe yazılarında söylerimi, tariflerimi hatta yemek fotoğraflarımı görmek de tebessüm etmeme neden oluyor tabii.

Bugün yeni yıla yakışır bir kurabiye tarifi veriyorum. Taptaze bir tarif. Yepyeni bir reçete... Herkese şimdiden iyi yıllar, afiyetle!

Balkabaklı yeni yıl kurabiyesi

Malzemeler:

- 2 su bardağı un

- 1 yemek kaşığı nişasta

- 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

- 3 yemek kaşığı zeytinyağı

- 2-3 yemek kaşığı süt (oda sıcaklığında)

- 2-3 yemek kaşığı agave şurubu

- 1 yemek kaşığı tarçın

- Bir tutam karanfil tozu

- 1 tatlı kağışı kabartma tozu

Püre için:

- 1 yemek kaşığı agave şurubu

- 2 dilim bal kabağı (haşlanmış)

- Üzeri için toz tatlandırıcı

Yapılışı: Balkabağının suyunu tamamen sıkın ve iyice soğuması için kenara alın. Kurabiye malzemelerini karıştırıp yoğurun. Orta sert bir hamur elde edin. Şefaf paket kağıda sarıp buzdolabında 10-15 dakika bekletin. Tezgaha yağlı kağıt serin ve hamuru ortasına koyun. Elinizle yassılaştırıp üzerine tekrar bir yağlı kağıt serin ve oklava ile kare şeklinde ince olarak açın. Kenarlarından bçakla keserek düzeltin. Üzerine ezilmiş ve agave ile karıştırılmış balkabağı püresini düzgünce yayın. Bir spatulayla düzeltin. Kurabiye hamurunun etrafından kalan parçaları oklavayla açın, dilediğiniz kalıpla kesip balkabağı püresinin üzerine gelişi güzel yerleştirin. 180 derece ısınmış fırında 35 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ılındığında üzerine toz tatlandıcı serpin. Kare olarak kesip ikram edin.

BİR TAKVİM ALIP HAYAT KURTARIN

Doğaya, hayvanlara doğrudan bir yardımınız olmuyorsa tam zamanıdır dİyerek HAYTAP’ın yeni yıl takvimini alarak sokak hayvanlarına katkı sağlamanızı rica edİyorum. haytapshop.com adresİnde detayları görebilirsiniz. Bütün kİtapevlerİnden de bu takvİmlere ulaşabİlİrsİnİz. Belki daha da ileri giderek yakınınızdaki hayvan barınağına uğrayıp bir can, bir evlat da edinebilirsiniz.