Yeni yýlda SGK'lýlarýn cenaze ödeneði

Sigortalýlara iliþkin olarak saðlanan haklardan birisi de cenaze ödeneðidir. Ýþ kazasý veya meslek hastalýðý sonucu veya sürekli iþ göremezlik geliri, malullük, vazife malullüðü veya yaþlýlýk aylýðý almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortasý primi bildirilmiþ olup da ölen sigortalýnýn hak sahiplerine, SGK Yönetim Kurulu'nca belirlenip Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný tarafýndan onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneði ödeneceði hükmüne yer verilmiþtir.

Cenaze ödeneði;

a) Ýþ kazasý veya meslek hastalýðý sonucu,

b) Sürekli iþ göremezlik geliri, malullük veya yaþlýlýk aylýðý almakta iken,

c) Kendisi için en az 360 gün malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortasý primi bildirilmiþ iken, ölen sigortalýnýn ailesine verilir. Kendisi için en az 360 gün prim bildirilmiþ iken ölen sigortalýya verilecek cenaze ödeneðinde ölüm tarihinde sigortalý olma þartý aranmayacaktýr.

Cenaze ödeneði alabilmek için istenen belgeler:

* Hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe,

* Ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca usulüne göre düzenlenen bir belge defin ruhsatý, ölüm tutanaðý... vs.,

Bu belgelerle birlikte ilgili SGK Ýl/Merkez Müdürlüklerine baþvurulmasý gerekmektedir.

SGK cenaze ödeneði kime verilir?

SGK cenaze ödeneði karþýlýksýz olarak yapýlan yardýmdýr. SGK cenaze ödeneði sosyal güvenlik kapsamýndaki kiþinin vefatýnýn ardýndan müracaat edilmesi ile birlikte müstahaklýk durumuna göre ilk olarak eþe, yoksa çocuklarýna, yoksa anne babasýna veya üçüncü þahýs olarak fatura ibraz etmek þartýyla kardeþlerine ve yakýnlarýna ödenmektedir. Cenaze ödeneði, yani SGK tarafýndan sigortalý ölen kiþinin hak sahiplerine yapýlacak olan cenaze ödeneði, kiþinin ölüm tarihinin belirtildiði ve dilekçe ile SGK il müdürlüklerine ve SGK merkezlerine baþvuru yapýlarak alýnabilmektedir.

Cenaze ödeneði sigortalýnýn sýrasýyla eþi, yoksa çocuklarýna, o da yoksa ana veya babasýna, o da yoksa kardeþlerine verilir. Cenazenin bu kiþiler dýþýnda gerçek veya tüzel kiþiler tarafýndan kaldýrýldýðýnýn belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kiþilere ödenir.

Cenaze ödeneði için hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile Kuruma baþvurulmasý þarttýr. Sigortalýnýn ölüm tarihi nüfus kütüðüne kaydedilmemiþse, dilekçeyle birlikte sigortalýnýn ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca usulüne göre düzenlenen bir belgenin Kuruma verilmesi gerekmektedir.

SGK cenaze ödeneði tutarý?

Cenaze ödeneði miktarýnýn 2010 yýlýndan baþlamak üzere her yýl bir önceki yýl için Türkiye Ýstatistik Kurumu tarafýndan açýklanan en son temel yýllýk TÜFE deðiþim oraný kadar artýrýlmasý ve bu suretle bulunacak rakamlardaki kuruþlarýn liraya iblað edilmesi esasý getirilmiþtir. Konu ile ilgili olarak SGK Yönetim Kurulunca alýnan 25/12/2009 tarihli ve 2009/407 sayýlý karar ile 2010 yýlýndan baþlamak üzere bundan böyle her yýl bir önceki yýl için Türkiye Ýstatistik Kurumu Baþkanlýðý tarafýndan açýklanan Tüketici Fiyatlarý Endeksi (TÜFE) deðiþim oranýnda artýrýlmasýna bu þekilde hesaplanarak bulunacak rakamlardaki kuruþlarýn liraya iblað edilmesine ve konunun Bakan onayýna sunulmasýna karar verilmiþ ve 31/12/2009 tarihli ve 179679 sayýlý Bakanlýk Makamý Olur'u ile onanmýþtýr.

Bu durumda, Türkiye Ýstatistik Kurumu tarafýndan 2022 yýlý için TÜFE oranlarýnda ortaya çýkan deðiþim oranýnýn %64,27 olarak açýklanmasý nedeniyle 2022 yýlýnda 1.250,00 TL olan cenaze ödeneði tutarý 2023/3 sayýlý SGK Genelgesi ile 2023 yýlý için 2.054,00 TL olarak belirlenmiþtir.

Diðer bir deyiþle 2023 yýlý için Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu'nca belirlenen ve Bakan tarafýndan da onaylanan cenaze ödeneði 2.054 TL'dir.