2012 yýlýný bitiriyoruz. 2013 yýlýndan beklediklerimizi konuþabiliriz.
2013 yýlý bütçesini konuþmak bir yerde yeni yýldan beklediklerimizi konuþmak deðil midir? Bir hafta önceki yazýda bütçe görüþmeleri sýrasýnda neler olduðunu ele alabiliriz demiþtim. Ýþte oradan yola çýkarak beklentilerimize dair ipuçlarýný yakalayabiliriz.
Mesela Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakanlýðý bütçesi görüþülürken iktidar ve muhalefet partisi milletvekilleri, illerine daha çok uçak seferi ve hýzlý tren talebini dillendirdiler. Ak Parti’nin en baþarýlý olduðu alanlardan biri ulaþtýrma hizmetleri. Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým, hem yeni yeni hayata geçen bölgesel havaalanlarý konusunda hem de hýzlý tren konusunda ne kadar kararlý olduðunu gösteren bir konuþmayla cevapladý bu talepleri.
Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay, Ýzmir için önemli bir noktayý dile getirdi. Edirne Selimiye Camii UNESCO Dünya Mirasý Listesine girdi. On beþ yýldan beri Türkiye’den herhangi bir eser Dünya Mirasý Listesine girmemiþti. Hazýr EXPO 2020 için çalýþýrken Efes ve Bergama’nýn UNESCO tarafýndan Dünya Mirasý Listesine alýnmasý iyi olmaz mý? Ertuðrul Bey Ýzmir’e bu müjdeyi vermek için çýrpýndýðýný duyurdu.
Bugünlerde üniversiteler hareketli. ODTÜ yerleþkesinde Göktürk uydusunun uzaya fýrlatýlmasýyla ilgili törene katýlacak Baþbakan Erdoðan’ý protesto etme bahanesiyle bir oyun tezgâhlandýðý açýk. Oysa Türkiye’nin üniversitelerden beklediði çok þey var. Bütçe görüþmelerinde Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakaný Nihat Ergün bakýn ne dedi: “Almanya ihracatýnda kilogram baþýna 4.5 dolar kazanýyor, Türkiye 1.5 dolar. Bu sebeple katma deðeri yüksek ürün çeþidimizi arttýrmaya yönelik tedbirler alýyoruz.” Bir tarafta böyle gayretler varken diðer tarafta protestonun þiddete dönüþmesine iliþkin deðerlendirmeler devam ediyor. ODTÜ’de 68 ruhunun hâkim olduðunu söyleyenlere Gülay Göktürk’ün bir çift lafý vardý. “Türkiye’de yaþanan 68’in, en baþýndan itibaren þiddetle iç içe olduðunu; hiçbir zaman toplumsal bir dönüþümü hedeflemediðini; Türkiye’deki 68’in derdinin mevcut iktidara karþý ‘devrim’ adý altýnda siyasi bir darbe gerçekleþtirmek olduðunu ...” yazdý Gülay Haným 24 Aralýk tarihli Bugün’de.
Türkiye’de maalesef gösteri hakkýný kötüye kullananlar çok. Neredeyse bütün gösteriler þiddeti de beraberinde getiriyor. Kürt sorunuyla ilgili gösteriler, molotoflar, taþlar, inen cam ve çerçeveler, tahrip edilen araçlar eþliðinde anýlmýyor mu? Yine de þiddetin üstesinden gelmek için demokrasi kaçýnýlmaz. Elimde John Keane’in “Þiddet ve Demokrasi” adlý kitabý var. Keane, dünyamýzý çepeçevre saran ‘þiddet üçgeni’nin çarkýna ancak demokrasi ile çomak sokulabileceðine inanýyor.
Muhalefet bir âlemdi bütçe sýrasýnda. Ýzmir milletvekili Alaattin Yüksel “Ýzmir þu kadar vergi veriyor, bu kadar yatýrým alýyor” gibi akýllara zarar bir argümana sarýldý. Bu konuþmadan sonra CHP içinden biri, mesela Genel Baþkan Yardýmcýsý Sezgin Tanrýkulu, vergi gelirlerinin nasýl kullanýldýðýna iliþkin Alaattin Beye bir þeyler söylemiþ midir acaba? Bu ülkenin birliði nasýl saðlanacak diyen olmuþ mudur? Türkiye eyaletlere bölündü de bizim haberimiz mi yok diyen çýkmýþ mýdýr? 35 proje belli ki Alaattin Beyi memnun etmemiþ. Bunlarý yatýrýmdan saymýyor mu ne?
CHP Grup Baþkan Vekili Muharrem Ýnce Türkiye’de olan biteni kavramakta o kadar güçlük çekiyor ki... Herkesle kavga ediyorsunuz dedi Ak Parti sýralarýna dönerek. Oysa Ak Parti deðiþimi zorladýkça CHP ve statüko direndi ve Ak Parti’yi dövmeye kalktý. Dayak yemeyi kabul etmeyen Ak Parti’ye kavgacý demesi bu yüzden. Ak Partinin gündem deðiþtiren söylemlerinin çoðu bu türdendir. Çok geriye gitmeyelim, 4+4+4 böyledir, kuvvetler ayrýlýðý böyledir, Suriye ve Ýsrail konusundaki yaklaþým böyledir, medya düzenine itiraz böyledir, büyük þehirler yasasý böyledir. Bunlarýn hepsinde statükoyu koruma kaygýsý gütmüþtür muhalefet. Ak Parti deðiþimi zorladýkça muhalefetin öfkesi kabarýyor.
Ahmet Davutoðlu da gelecek için bir þeyler söyledi. “Bir dev uyanýyor” dedi.
Duamýz 2013’ün 2012’den daha iyi olmasý...