Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Yeni zayıflama ürünü cinliği!

Tüm dünyada en çok talep gören ilaç ve sağlık ürünlerinin başında zayıflama ürünleri, ardından cinsel destek ürünleri geliyor. Her sene bahar mevsiminden başlayarak zayıflama programları ve ürünleriyle ilgili öneri, kampanya ve reklamlar yoğun bir şekilde gündemde oluyor. Aslında baharla başlayan bu süreç benim de ilgimi çekiyor. Neden mi? Bu sene kilo vermek isteyenlere hangi ürünün allanıp pullanıp pazarlanacağını merakla bekler oldum.

Ticari düşünebilmek ayrı bir kabiliyet doğrusu! Ticari dehalar her sene bir yolunu bulup kendilerine iyi bir kazanç yaratıyor. Daha önceki senelerde kırmızı biber, antakya kırmızı biberi, noni, altın çilek, Afrika mangosu gibi doğal etiketli ürünler içerisine sentetik zayıflama ilacı (sibutramin vd.) katkılı ürünlerin pazarlandığını gördük. Bu seneki zayıflama ürünü olarak bir yenisi ortaya çıktı: Cinnema!

HERHALDE YANLIŞ YAZILMIŞ DEDİM

Birkaç hafta önce odama bir öğretim üyesi arkadaşım geldi, elinde bir zayıflama formülü vardı. Bir dostuna önermişler formülü. O da bana etkili olup olmayacağını sormak için getirmiş. İçerisinde bildiğimiz ‘beşi bir yerde’ çayı formülüne benzer bileşenlere ilaveten bilyalı kekik, sinirli ot, çoban çökerten ve barut ağacı kabuğu ve bir de ‘cinnema’ diye yazan bitki adı vardı. Herhalde yanlış yazılmış, olsa olsa ‘cinnamon’ yani tarçın kabuğudur diye düşündüm, şeker metabolizmasını düzenlemesi için.

O hafta sonu pazar sabahı bir televizyon kanalında yayınlanan magazin programında “Üç ayda 35 kilo veren adamın zayıflama formülünü açıklıyoruz” altyazısı dikkatimi çekti. Yapılan yayında adamın eski resmi, eskiden giydiği geniş pantolon gibi aksesuarlar yer alıyordu. Milyonlarca kişiyi imrendirecek bir senaryo. Sıra başarının sırrını açıklamaya geldi. Bir aktar çıktı ve yukarıda bahsettiğim formülü açıkladı. Son olarak da “Formülün esas etkili bitkisi Hindistan’dan gelen bir yaprak olan cinnema” dedi. O zaman birden bitkinin ne olduğunu anladım. Latince bilimsel adıyla gymnema sylvestre... Peki nedir bu bitki?

ADINI DEĞİŞTİRİP PAZARLAMIŞLAR

Gymnema bitkisinin zayıflatıcı etkisi içerisindeki gimnemik asidin şeker metabolizması üzerinde etkisine dayandırılıyor. Yapılan bazı deneysel çalışmalarda triterpen yapısındaki bu maddenin bağırsaklardan şekerin emilimini azalttığı, dilin şeker lezzetini algılamasını etkilediği gözlemlenmiş. Buna bağlı olarak kişinin tatlı ihtiyacını ortadan kaldıracağı ileri sürülüyor. Deneysel sonuçlara dayanarak hazırlanan ve pazarlanan gimnemik asit taşıyan besin destekleri büyük ümitlerle zayıflama programlarında zaten ülkemizde yıllardır kullanılıyordu. Ancak beklenen yarar sağlanamayınca artık pek talep görmez oldu. Yaptığım incelemede bitkinin yapraklarının da ülkemizde Hintçe adı olan ‘gurmar’ olarak zaten birkaç yıldır pazarlandığını gördüm. Yani cinnema yeni bir buluş değil, adını değiştirip yeni bir kimlikle zayıflama ürünleri pazarına yeni bir ürünmüş gibi pazarlanıyor. Cinnema cinliği!

Etkili olabilir mi? Barut ağacı kabuğu müshil etkili ve içerisindeki antrasen türevi maddeler tahriş edici müshil özelliğinde. Bu tip müshilleri taşıyan sinameki, acı cehre, barut ağacı gibi bitkisel ürünlerin ciddi kabızlık durumlarında 10 günden uzun süreyle uygulanmasını doğru bulmuyorum. Bağırsakların normal alışkanlığını bozabiliyor. Kişi bu tip ürünleri kullanmadan defekasyon yapamaz hale geliyor. Ayrıca tahriş edici etkisi nedeniyle de risk oluşturabiliyor. Formülde ayrıca idrar artırıcı, yağ yakıcı özelliğiyle daha önceden de bilinen bitkiler var. Çoban çökertenin zayıflamayla ilgili bir etkisi bulunabileceğini gösteren bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Bilindiği gibi bu bitki daha ziyade cinsel gücü artırıcı olarak pazarlanıyor.

Sonuç olarak yeni bir ticari talep yaratılmak üzere ‘beşi bir yerde’ ya da ‘yedili karışım’ gibi daha önceden bilinen bitkisel çay karışımlarına gelişigüzel bazı ilaveler yapılmış. Dedim ya ticari düşünce farklı bir yetenek!