Yeniden darbe olur mu?

Newsweek dergisindeki makale, her zaman sýcak tutmamýz gereken darbe konusunu (ihtimalini) yeniden tartýþma gündemine getirdi. 

Ýki yýl kadar önce (30 Eylül 2016 tarihinde) bu konuyu niçin sýcak tutmamýz gerektiðini yazmýþ ve CIA/FETÖ’nün (bu kez farklý aktörler ve enstrümanlarla) yeniden darbeyi düþüneceðini detaylandýrmýþtým. 

Küçük bazý müdahalelerle, o yazýyý yeniden dikkatinize sunuyorum: 

Ben de, Genelkurmay eski Ýstihbarat Daire Baþkaný Ýsmail Hakkýn Pekin gibi düþünüyorum: 

FETÖ pes etmedi. Yeniden kafa çýkarmak için uygun bir konjonktür bekliyor. (15 Temmuz’dan önce, Fetullah’ýn liberalleri, kurtuluþumuzu “iç savaþ”, “kaos” ve “bize çok acý çektirecek büyük bir altüst oluþ”a baðlayan yazýlar yazýyordu. Bu kez, Amerika’nýn uygulayacaðý ekonomik yaptýrýmý bekliyorlar.)

Karþýmýzda kendi halkýna ateþ açan, sivil insanlarýn üzerine tank süren, Meclis’i bombalayan, Cumhurbaþkaný’ný öldürmeye çalýþan bir yapý var. 

Çok tehlikeli bir yapý üstelik bu... 

Biricik özelliði, “irrasyonalite”ye prim tanýmasý, gerçeklik duygusunu zorlayan bir “hayal dünyasý” içinde yaþamasý... 

Erdoðan’ýn öldürülmediði bilgisini alýnca canlý yayýnda çöken Kerim Balcý diye bir tip vardý hani... 

Bu tip, geçenlerde, Amerika’da yayýn yapan yerel bir FETÖ kanalýnda açýklama yaparken görüntülendi. Liderlerinin vasýflarýný sýralarken þöyle diyordu: “Rasyonel davranmak zorunda deðildir. Ýrrasyonaliteye göre hareket edebilir.  Rüyalarla hüküm verebilir.”

Mesele de bu zaten... 

Gerçeklik duygusunu yitirdiðinizde, yani rasyonel aklý zorlayan bir gerçeklik dünyasý içinde yaþadýðýnýzda, artýk sizden her þey beklenebilir. 

Halkýn üzerine tank sürmek, Meclis’i bombalamak, Cumhurbaþkaný’na “katil timleri” yollamak, taraftarlarýnýz ve baðlýlarýnýz açýsýndan “hesap verilmesi gereken tasarruflar” olarak görülmez. 

FETÖ derken, sadece bu örgütü var eden (irrasyonel) deðerler sisteminden bahsetmiyoruz. Ayný zamanda dýþarýnýn güdümünde bir örgüt bu... Meþruiyetini, kurduðu “irtibatlar”dan alýyor. 

Hadi daha açýk konuþalým: 

FETÖ, ayný zamanda bir “CIA yatýrýmý”dýr. 

Dolayýsýyla, “Yeniden darbe olur mu?” sorusuna cevap ararken, bu irtibatlarý da hesaba katmak durumundayýz. 

Þunu demeye çalýþýyorum: 

Deneyeceklerdir... Ya da, bir kalkýþmayý meþrulaþtýracak siyasal/toplumsal yarýlmalarýn oluþmasýný bekleyeceklerdir. Ýsmet Paþa’nýn ifadesiyle, darbe için “þartlarýn olgunlaþmasýný” kollayacaklardýr. 

CHP’nin yöneldiði “yeni siyaset” (aslýnda “eski siyaset” demek gerekir) bu konuda birtakým can sýkýcý emareler barýndýrýyor. 

Bu partinin liderine, kurduðu temaslara, üslubuna, muhalefet tarzýna bakmak gerekiyor. “Yenikapý ruhu” diyen ama bu ruhu yok etmek için elinden her melaneti sergileyen Kýlýçdaroðlu, muhalefetini yeniden eski denklem üzerine kurdu. 

Bir taraftan (“laikliði” ve “cumhuriyetin deðerleri”ni öne çýkararak) “eski”nin (eski anakronik siyasetin) izini sürüyor, diðer taraftan “maðdurlar” edebiyatý yaparak FETÖ’cülere meþruiyet kovalýyor. 

Bir “kalkýþmaya” gerekçe teþkil edeceðini düþündüðü ne kadar malzeme varsa, sorumsuzca üzerinde tepinmeye devam ediyor. 

Bunlar, takdir edersiniz ki, FETÖ’nün ve yeni bir darbe arzulayanlarýn iþtahýný kabartacak geliþmeler. 

Þu sýralarda biraz suskun... 

Daha doðrusu, meþgul... 

Koltuðunu Muharrem Ýnce’ye kaptýrmamaya çalýþýyor. 

Ýnce’yi bertaraf eder etmez “mesaisine” kaldýðý yerden devam edecek, yeni bir darbe arzulayanlarýn iþtahýný kabartacak klasik muhalefetine dönecektir, hiç kuþkunuz olmasýn!