Yeniden merhaba

Star’dan tekrar yazmaya baþlamam için teklif geldi. Teklifi kabul ettim. Bu günden itibaren yeniden haftada iki gün, Pazartesi ve Cumartesi,  yazmaya baþlýyorum. 

Yazmak ayný zamanda düþünmeyi ve üretmeyi de tetikliyor. Anlamaya çalýþýp, anladýðýmý yazmaya çalýþacaðým. Sahici olma gayretinde olacaðým. Nitelikli þeyler söylemediðimde sizlerden karþýlýk bulamayacaðýmý biliyorum.

Nitelikli okuyucuya nitelikli yazý lazým

Türkiye’de yazýlanýn ve söylenenin niteliðine bakýp tepki veren bir sosyal sýnýf var. Söylenen söze, yazýya bir göz atýp, devamýný “okumaya deðer mi?” diye soruyorlar. Bu insan tipini ciddiye alýyorum. Onlarla etkileþim içinde olmayý önemsiyorum.

Üniversitede “eþ iliþkileri” dersi verdim. Mesleðim gereði evliliklerinde sorun olan çiftlerle çalýþýyorum. Bu aralar “eþ iliþkileri” üzerine ne varsa okuyorum. Masam eþ iliþkileri ile ilgili yüzden fazla kitapla dolu. Sahicilik adýna, ben ne ile uðraþýyorsam onu yazacaðým.

Kendimce dibini bulana kadar eþ iliþkileri konusuna devam edeceðim. Artýk anlaþýlabilecek olaný anladým dersem, baþka bir meseleyi kafaya takmaya baþlayabilirim. Bu durumda da yazýlarýmýn odaðý deðiþmeye baþlayabilir.

Eþ iliþkileri için güvenilir bilgi ihtiyacý var

Eþ iliþkileri ile ilgili iþe yarar bilgilerin, derli toplu bir þekilde kamuoyuna sunulmadýðý kanaatindeyim. Saðlýk alanýnda bir düzeyde baþarýlan þey, evlilik alanýnda baþarýlmýþ deðil.

Hepimiz saðlýklý beslenme, fiziksel aktivite, stresin yönetimi konularýnda bolca bilgiye maruz kaldýk. Bu maruz kalmanýn saðlýðýmýzý olumlu etkilediðini kabul etmek lazým. Ayný þeyin evlilik alanýnda baþarýlamadýðý kanaatindeyim.

Saðlýk alanýndaki gibi, üzerine düþünülmüþ, yol gösterici hale getirilmiþ, uygulanmasý mümkün evlilik önerilerinin oluþturulamadýðýný düþünüyorum. Eþ iliþkileri için bu ihtiyacý gidermeye çalýþacaðým.

Normali geliþtirmek

Özellikle normali geliþtirmeye hizmet etmeye çalýþacaðým. Evlilik ile ilgili bilgi ve beceriyi geliþtirmek, sadece evliliði sorunlu olan kiþiler için gerekli deðil. Evliliðin kötüye gitmesini engellemek daha önemli. Hatta daha da önemli olan, evliliði daha da iyiye götürmek. “Evliliðimi nasýl daha iyi hale getiririm?” sorusunu sormak, saðlýðýmý nasýl daha iyi hale getiririm sorusundan daha da kýymetli.

Kitabýn baþlýðýna “Ýslam’a göre” yazmak yetmiyor!

Üstelik evlilik meselesinin kültürel boyutu da önemli. Evlilik alanýnda söyleyeceðimiz þeylerin dini ve kültürel deðerlerimizle uyumlu olmasý da gerekiyor. Amerikan tipi iliþki kitaplarýnýn çevirisinin ötesine gitmemiz gerekli. O kitaplardan alýnmýþ bir fikrin Türkçe versiyonunu yazmak da iþ deðil.

Baþlýðýna “Ýslam’a göre” diye yazmak bir yazýyý/kitabý deðerli kýlmaya yetmiyor. Piyasa birbirinin kopyasý, ayný þeyleri söyleyen ama aslýnda dertlerimiz için pek bir þey demeyen ama baþlýðý “Ýslam’a göre evlilik...” kitaplarýyla dolu.

Evlilik alanýnda bir sorunu, bir meseleyi dert edinip, anlamaya ve anlatmaya çabalayan özgün eserlere ihtiyacýmýz var. Becerebilirsem bu türden eserler vermeye çalýþacaðým. Köþe yazýlarým bu çaba üzerinden yürüyecek. Umarým baþarabilirim.