Yenikapı ve referandum mitinglerinden notlar

Zaman zaman yağmur bırakan, serin bir Nisan Cumartesisi. Birazdan Yenikapı Meydanı'nda 16 Nisan referandumu için düzenlenecek olan miting başlayacak. Yenikapı meydanı, milli birlik ve kardeşlik açısından simgesel bir öneme sahip. Adeta karar günü niteliğinde bir randevu olacak bu buluşma. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve kabinenin çok sayıda üyesi bu mitingde milyonlarca İstanbullu ile bir araya gelecek. 

Yoğun bir miting temposu var Cumhurbaşkanımızın. Meydanlara inmesiyle birlikte referandumla ilgili grafik hızlı bir yükseliş trendine girdi. 

Son on gün içinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır, Zonguldak, Bursa, Balıkesir, Hatay ve Adana'da gerçekleştirdiği mitingleri takip ettim. Ankara'dan ve İstanbul'dan uçak ve helikopterlerle çıkılan yolculukların ve birbiri ardına gerçekleşen mitinglerin yoğun bir enerji gerektirdiğinin ve ancak verilen randevuda, sizi bekleyen muhataplarınızla aranızdaki karşılıklı bağlılığın bu enerjiyi artırdığının fotoğrafı ortada. En büyük sermayesi ve birikimi milleti olan bir liderden sözediyoruz. 15 Temmuz gecesi bunu çok açık bir şekilde tarih kayıtlara geçirdi. En kritik anda ilk refleksi milletinin yanına gitmek olan bir siyasetçi Erdoğan. Dolayısıyla onu mitinglerde izlerken, meydanı dolduran herkesle tek tek iletişim kurduğunu hissediyorsunuz sanki. Balıkesir'de bardaktan boşanırcasına yağan yağmur altında, Adana'da eşine az rastlanır yoğunlukta, Hatay'da zaman zaman izdihama yol açan bir kalabalıkta mitinge gelen neredeyse herkesle tek tek konuştu Cumhurbaşkanı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için yapılacak olan referandum için Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın ülkeyi karış karış dolaşarak yaptıkları mitinglerin etkisi oldukça büyük oldu.

***

Star'ın baskı saatine yetiştirmek üzere miting saatinden önce başladığım yazıma, Yenikapı Meydanı'ndan devam ediyorum. Miting meydanının yan tarafında hazırlanmış olan TV canlı yayınları platosundan Cumhurbaşkanı'nın konuşmasını dinliyorum.

Hava serin. Miting saatine kadar iki kez sağanak yağmur bırakmış gökyüzü. Buna rağmen, meydanda milyonlarca kişi buluşmuş ve coşkuyla Cumhurbaşkanına referandum sonucunu bildiriyorlar adeta.

Gelelim son on günde Cumhurbaşkanımızla birlikte dolaştığımız illerin meydanlarına.

Bir canlı yayında dile getirdi Cumhurbaşkanı. "Meydanların dilini iyi bilirim," dedi.

Adana İstasyon Meydanı, Balıkesir Kuvayı Milliye Meydanı, Bursa İstasyon Meydanı, Zonguldak, Diyarbakır Valilik Meydanı Cumhurbaşkanımızı coşkuyla bağrına bastı.

Meydanlar, referandum sonucuna ilişkin önemli ipuçları veriyor. Küresel düzeyde süren bir saldırıya, son düzlemde Avrupa Birliği'nin Alman parantezi başta olmak üzere, "hayır" cephesinin orkestra şefliğini yapan bir odak eklendi.

Buna rağmen, millet kararını vermiş gibi görünüyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik ilk adım için sadece bir hafta kaldı.

Biliyoruz. Son haftada ellerinden geleni artlarına koymayacaklar.

Alman basını bile "evet"in gelişini gördüğünü itiraf ediyor. Bu sonucun çıkmaması için son bir haftada atraksiyondan vazgeçmeyecekler.

Ama nafile...

Krizlerle dolu coğrafyamız, ABD'nin Suriye'ye yönelik müdahalesiyle daha da ısınırken, her zamankinden daha fazla güçlü bir yönetim sistemine ihtiyaç duyuyoruz. Milletimiz bunu görüyor. Üstelik 15 Temmuz hafızası, ulusal belleklerimize iyice yerleşmişken... Millet, bu sistem değişikliğine giden yolu seçecek.